Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 януари 2017 година

Снимка: БГНЕС

Жълт код за сняг и поледици е обявен в 12 области на страната за 5 януари, четвъртък, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките. Предупреждението е в сила и за областите Видин, Монтана и Враца.

От Главна дикция Национална полиция призоваха да не се предприемат пътувания през периода от 5 до 7 януари, ако не са крайно наложителни. Причината са очакваните в края на работната седмица обилни снеговалежи в цялата страна. При усложнени метеорологични условия ще се спира движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по участъци от републиканските пътища, за да не се допускат задръствания и блокиране на моторни превозни средства. На шофьорите се припомня да тръгват на път само с подходящи гуми, заредени резервоари и батерии на телефона, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

Има вероятност да се образува ледоход по река Дунав. Това съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. При ледоход корабите трябва да се приберат в пристанищата, в зимни убежища. В противен случай може да има последствия за плавателните съдове.

Ниското ниво на река Дунав не е проблем за корабоплаването по реката в наблюдавания от "Речен надзор" - Лом район, каза за Радио ВИДИН Георги Методиев началник отдел  "Пристанищен контрол". При Видин днес са измерени 127 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за следващите дни е нивото на реката да спадне още. Има образувани прагове в долното течение на Дунав. Те са в района край Белене, Вардим, Батин, около устието на река Янтра, под остров Милка и край Попина. От "Речен надзор" призовават капитаните и собствениците на кораби да се съобразяват с обстановката по реката и да следят синоптичните прогнози.

За утре във Видин е насрочено заседание на Общинския кризисен щаб. То ще е под ръководството на кмета Огнян Ценков по повод предприемането на мерки с оглед на метеорологичната прогноза за очаквани в близките дни снеговалежи и ниски температури. До около минус 15 градуса ще са минималните температури във Видинско, прогнозира синоптикът от филиала на Националния институт по метеорология и хидрология в Плевен Николай Ятански.  

Синоптиците в Монтана не предвиждат сибирски студ в края на седмицата. Температурите ще са ниски, но ще са нормални за месец януари. Това съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеоролгичната обсерватория в Монтана.

Във връзка с очакваните минусови температури през следващите дни, Община Враца има готовност допълнително да предостави легла, за ползване в Центъра за временно настаняване на бездомни хора в ж.к. "Дъбника", информират от общинската администрация. Въпреки запълнения капацитет, на ползващите социална услуга, при необходимост ще бъде предоставен подслон на всички нуждаещи се. Към момента в Центъра, който се помещава на втория етаж в бившето училище "Давид Тодоров“ са настанени десет бездомни хора, уточниха още от Общината.

Българският Червен кръст (БЧК) във Враца започва поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на 12 902 нуждаещи се граждани от областта, съобщават от организацията. Помощта е от хранителната програма на Европейския съюз.

Социалната услуга "Обществена трапезария” стартира в община Белоградчик от началото на 2017 г. Тя ще се предоставя на 120 нуждаещи се хора до края на годината.

Държавата отпуска повече средства за деца с увреждания. Измененията и допълненията на Закона за семейни помощи за деца са в сила от 2017 година.

5 и 6 януари (четвъртък и петък) се обявяват за неучебни дни за цялата страна със заповед на вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева.

И детските градини в област Монтана няма да работят до края на седмицата. Със своя втора заповед директорът на Регионалната здравна инспекция в Монтана д-р Елена Борисова разпореди да бъде спрян образователно-възпитателният процес не само в училищата, но и в детските заведения в региона за периода от 4 до 8 януари.

Враца е далече от обявяването на грипна епидемия, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). В първия работен ден на годината здравните власти са отчели нива на заболеваемост от 115 на 10 хиляди души, което е далече под прага за обявяване на епидемия.

Министърът на земеделието и храните забрани лова на
пернат дивеч на територията на цялата страна. Мярката е издадена във връзка с констатирани от БАБХ огнища на болестта инфлуенца по птиците. Със забраната са запознати ловните дружинки, обясни Владислав Антонов, ръководител на ловната дружинка в Чупрене.

Омбудсманът на Република България получи имот в Монтана за създаването на постоянно действаща изнесена приемна на институцията в Северозападна България. Имотът е с предоставени права за управление от БНТ за нуждите на кореспондентски пункт, но е с отпаднала необходимост за ведомството. Помещението е с площ от 13,49 кв. м и се намира на втория етаж на административна сграда на пл. „Жеравица“ № 3 в Монтана.

БСП - Видин отвори четири пункта за събиране на подписи за тунел под Петрохан. Пунктовете в града са в централата на партията на ул.”Градинска” 7, в кафе „Де Лукс” на ул. ”Търговска”, в „Арт кафе” срещу входа на Съдебната палата и в застрахователния офис срещу "Еконт" на ул.”Княз Борис Първи”. Събраните подписи ще бъдат предадени на инициативния комитет в Берковица.

Земеделски производител е подал първата данъчна декларация за 2016 година в Офис на агенцията за приходите във Видин. Тя е подадена по електронен път. Онлайн системата за подаване на декларации от физически лица е активирана в първата минута на първи януари. До момента в офиса във Видин са подадени 5 годишни данъчни декларации.

Кметът на община Враца Калин Каменов, посети в болницата първото родено през 2017 година бебе във Враца. Тя  проплака в МБАЛ "Христо Ботев“ в града на 2 януари, в 08:38 ч.

Изнесена приемна в село Кутово ще има утре кметът на Видин. Срещата на Огнян Ценков с жители населеното място ще е от 14 часа в салона на бившето училище.

Обжалването на обществената поръчка бави изграждането на епиграфски музей във Видин. Ако казусът не се реши до 30 април, няма как да започнем строително-монтажните работи, каза  кметът Огнян Ценков.

В средата на януари епархийският съвет на Врачанската митрополия се събира на извънредно заседание
, за да определи дата за избора на нов митрополит, съобщи старозагорският владика Киприян. Той управлява временно и Врачанската епархия след смъртта на митрополит Калиник до избирането на нов титуляр.

Започна подготовката за християнския празник Богоявление в Лом. Ритуалът  по хвърлянето на кръста се изпълнява в ледените води на Дунав. Община Лом е създала организация, празникът да протече нормално, съобщи Наталия Стефанова, ст. експерт в Дирекция „Образование, култура, вероизповедания и демографски въпроси" в Община Лом.

Кметът на община Ружинци Александър Александров и църковно настоятелство при храм "Успение Богородично'', организират честване на Богоявление с традиционния ритуал по вадене на кръста. "Празникът ще започне с литургия в ремонтирания старинен храм "Света Параскева- Петка" в селото", каза Иво Иванов, служител в община Ружинци.

Районна прокуратура - Враца предаде на съд жител на мездренското село Боденец по обвинение в извършване на телефонна измама.

Катастрофа стана към 10 часа тази сутрин на пътя за София, който преминава край Керамичната фабрика във Враца.

Тежка катастрофа взе една жертва.
Инцидентът е станал вчера вечерта на пътя между град Монтана и село Благово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39