Темите от 2016-а, които не/намериха решение

Снимка: Радио ВИДИН

В "Посоките на делника" си припомнихме, за да не забравяме и повтаряме грешките, част от темите, които ви вълнуваха през изтеклата година, а Радио ВИДИН отрази, коментира и анализира в рубриката "Общество".

И през 2016 година Северозападна България си остана в дъното на класациите за социално-икономическо развитие, сочи анализът на Института за пазарна икономика. В тази връзка с надежда бе посрещната заявката да се изготви и приложи Целенасочена програма за развитие на изоставащите региони в България, сред които Видин, Враца и Монтана. Към днешна дата обаче тази стратегия все още не е приета от Правителството и не действа. Изграждането на скоростен път от Видин до Ботевград, който да поеме натоварения трафик от и за Дунав мост 2, си остава нерешен проблем, а министър Лиляна Павлова обясни, че пари за този проект засега няма.

Друг от основните проблеми в Северозапада си остава демографската криза. Заради тежкото икономическо състояние младите хора се страхуват да имат и гледат повече деца. Демографската криза се отрази и на училищната система във Видин. Заради това се заговори вече открито за закриването на учебни заведения. Сформирана е работна група, която да прецени как това да стане най-безболезнено. Всички тези проблеми са причина все по-малко млади хора да остават в родните места в Северозападна България.

Мигрантският натиск не слизаше от новинарските емисии на медиите през цялата година. От него пострадаха и граничните видински села. Мигрантите влизат незаконно в България от южната граница с Турция, каналджии ги превозват до вътрешността на страната и след това до границата със Сърбия, защото тяхната цел е Западна Европа. През лятото обаче сръбските власти засилиха охраната на своята граница. Останали в безизходица, чужденците търсят храна, подслон и телефон от хората в най-близкото село. Случаите вече са ежедневие, казаха първо пред Радио ВИДИН жителите на видинското гранично село Киреево.

Коментари предизвика и състоянието на средата, в която живеем. Няколко проекта очакват реализация по интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Видин през тази година. Най-разнородни реакции предизвика обновяването на пешеходната зона в централната градска част. Спешни спасителни реставрационни и консервационни дейности се наложи да бъдат извършени в замъка "Баба Вида". Горната тераса пропуска влага и по тази причина се рушат тухлените зидове, с които е надстроявана старата крепостна стена.

"За необходимостта от реставрация алармираме от години, а от 2009 година има и изготвен технически проект", припомни директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова. Нерешен остана въпросът и със сградата на еврейската синагога във Видин, която от десетилетия се руши. Един нов паметник във Видин също предизвика силна реакция през изтеклата година. В началото на парк "Рова" бе монтирана фигурата на последния владетел на второто българско царство- Иван Срацимир. Жители и специалисти от Видин се възмутиха от несъразмерната с постамента фигура и от факта, че са вградени светещи елементи. Паметникът на Иван Срацимир е дело на скулптора Александър Хайтов, който е автор и на монумента на Самуил в София. Оказа се и че от Община Видин не е искано разрешение за поставянето на паметника, обясни главният архитект Ангел Недялков.

В рубриката "Общество" говорихме и за още един паметен знак. Навръх Деня на независимостта, македонци строшиха демонстративно паметна плоча на загиналите български офицери и войници на връх Каймакчалан. Този вандалски акт, естествено, разбуни духовете у нас и предизвика вълна от искрено възмущение. Отношение по темата взе Емилия Кожухарова- правнучката на един от героите на Първата световна война, родения във Видин полк. Стефан Илиев, командир на 15-ти пехотен Ломски полк, загинал също на територията на днешна Македония.

Годината не мина и без протести. Главният път Е-79 бе ремонтиран, след като жители на Димово блокираха движението. Българските превозвачи пък протестираха заради безкрайните опашки по граничните пунктове, сред които и Дунав мост 2 Видин-Калафат. Браншовите организации в международния транспорт заплашиха, че ще поискат оставки, ако проблемите не бъдат решени. Причина за протеста им е бавното обслужване на товарните превози на граничните пунктове.  

Във Видин от години дишаме най-мръсния въздух в страната, а и в Европа, сочат анализите. Така например през 2015 година във Видин въздухът е бил най-прашен в България- 188 пъти уредите са отчели превишавания на лимита за фините прахови частици във въздуха. Видинчанката Василена Петрова публикува снимка в социалните мрежи с текст към нея: "Над Видин е паднала димна завеса" и изрази мнението си в "Посоките на делника".

Проблемът с неправилното паркиране, който определено вълнува видинчани, също бе отразен неколкократно. Освен че пречат на движението, колите рушат тротоарите и плочите в центъра, които бяха подменени по проекта "Зелена и достъпна градска среда".

Духовете миналата година разбуни и концертната програма за деветте вечери на традиционния видински панаир- видинчани и гости на града имаха възможност да видят и чуят само изпълнители от поп-фолк жанра. Христо Иванов, от трупата на видинския куклен театър, потърси Радио ВИДИН, за да изкаже своето възмущение от избора на изпълнители.

В Олимпийската година говорихме и за спорт. Едва 3 медала и 65-о място в крайното класиране записа България на Олимпиадата в Рио. Има ли светлина в тунела на българския спорт? Чухме мнението на многократната медалистка от световни, европейски и републикански състезания в борбата, джудото и самбото и успешен треньор- видинчанката Габриела Кирилова.


print Отпечатай
Вижте още

Разбити пътища стопират кражбите в Периловец

Село Периловец се намира се на 35 километра от Видин, на територията на община Бойница. Съседни села са Раброво, Бориловец и Шишенци. Границата със Сърбия е на 5 километра. Двуетажни призрачни къщи , разбит път и шепа хора- това е действителността в пограничното село. Останалите 40-ина души от местното население са предимно възрастни. Оплакват се, че..

публикувано на 24.02.17 в 12:49

Парите за спорт във Видин отново разединиха клубовете

Община Видин организира работна среща, в която участваха кметът Огнян Ценков, заместник-кметът Венци Пасков, председателят на Общинския съвет Генади Велков, общински съветници, представители на спортни клубове. На срещата беше дискутирано предложението за разпределение на средствата , заложени в бюджета за 2017 година на Община Видин за подпомагане..

публикувано на 23.02.17 в 14:14

Кандидат-шофьорите на листовки в специални кабини от март

По данни на автомобилната инспекция само за една година заради злоупотреби са анулирани над 280 изпита на кандидат-шофьори в различни градове на страната. За да се сложи край на тези практики, от следващия месец теоретичните изпити ще се провеждат само в специални кабини. Всеки кандидат ще се проверява за електронни устройства, а всяко действие по..

публикувано на 22.02.17 в 11:14

Предизборните обещания на партиите- реално изпълними цели или популизъм?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на социолози, местни общественици и хора от видинското село Иново. Всички вече официално се втурнаха към предсрочните избори. Има и проучвания на общественото мнение, дело на различни социологически агенции, чиято цел е да ни ориентират в нагласите на българина към партиите и властта. По думите на..

публикувано на 21.02.17 в 17:34

Директорът на Спешна помощ във Видин: "Може би ние сме Център №1 в страната по кадрова осигуреност"

Центърът за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ във Видин ще ползва етаж от сградата на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. За линейките е предвидено място в двора на Инспекцията. Четирите филиала на Центъра в региона също ще се преместят, като три от тях ще бъдат в изцяло нови сгради. Промените се налагат заради стандарта за спешна помощ, приет през..

публикувано на 20.02.17 в 16:19

Павел Петров: "От три години в Иново няма кражби"

В днешната ни петъчна разходка се отправяме към най-близкото до града село от община Видин. Иново е само на три километра от града и това е една от причините в селото да са се заселят и доста от заможните видинчани, които намират тук спокойствие и по-близка връзка с природата. Селото съществува на това място още от Средновековието. В османските..

публикувано на 17.02.17 в 16:35