Има ли виновен за умъртвените четири кончета и две кучета

Снимка: Фейсбук- Сирма Иванова

Боян Минков сигнализира в РАДИО ВИДИН за умъртвени 4 кончета и 2 кучета, които били прибрани от Българската агенция по безопасност на храните на път за новия им дом във видинското село Стакевци. В имота си осиновителят на животните има още коне, магарета, кучета- всички те са домашни любимци и не се използват за работа.

Умъртвяването на здравите животни, без това да е доказано, защото са били без документи, предизвика дебати и вълна от недоволство сред хората. Боян Минков припомня случая от края на миналата година:

"Трима младежи, обединени от любовта към животните, попадат на обява в интернет, в която се предлагат за продажба 4 млади кончета от рядката порода български каракачански кон, отглеждани във ферма в Калофер. Те влизат във връзка с продавачите и става ясно, че има вероятност да бъдат продадени, според младежите- "за да станат на луканка". Тогава решават, че трябва да ги спасят и да им потърсят осиновител, свързват се с мен и аз приемам да ги осиновя... Младежите започват набирането на средства, събират сумата от 1100 лева, с която плащат животинките. Помолиха ме, ако мога да осиновя и две кученца, спасени от улицата... Правени са им операции, вложени са много средства и бяха живи и здрави."

Боян Минков обясни, че чипирането на коне в България отнема време. Първо се поставя чип, след това се чака за паспорт, който е на хартиен носител и чак след това на базата на този паспорт може да се издаде пътен лист. Признава си, че са нарушили закона, защото са превозвали животните без пътен лист:

Снимка: Фейсбук- Сирма Иванова"Ние бяхме готови да си платим глобата, тя е предвидена в закона- от 300 до 500 лева. Голямото престъпление е в случая, че нямаме пътен лист- заради тома ни грозеше единствено и само глоба, в никакъв случай отнемането на живота на тези животинки. Дадоха ни измислен акт, в който 90% от реквизитите отсъстваха. На база на този документ ние не можехме да си ги потърсим повече, те ги затвориха в една ферма и в продължение на една седмица ходихме по няколко пъти на ден, какви ли не хора ходихме и се молихме да си вземем животните. Кончетата са купени, има ясен продавач, ясен купувач, ясно е къде отиват, нищо не налагаше тия животни да бъдат убити. Да не говорим за тези кученца, които въобще не попадат в този закон за ветеринарномедицинската дейност и които нямаха право да пипнат и с пръст. Те убиха и шесте животни, без да ни дадат право да ги спасим."

Според Боян Минков в закона не пише, че животните трябва да бъдат убити, допуска се само като крайна мярка- когато не може да се докаже откъде идват и къде отиват.

За утре, 6 януари, се готви протест пред сградата на БАБХ в София, след който представители на природозащитни животни ще внесат в Прокуратурата жалба.

Българската агенция по безопасност на храните изпрати официалната си позиция, от която става ясно, че е действала съгласно действащото законодателсво.

"Проверката е извършена вследствие на засиления контрол, който Българска агенция по безопасност на храните извършва съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи, заради влошената епизоотична обстановка в страната и Европа. Целта е да се гарантира безопасността на хранителната верига и недопускането на пренасяне на заразни, както за животните, така и за хората болести.

Животните (4 коня, на видима възраст около 6 месеца) са превозвани при абсолютно неспазване на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). Те са превозвани с транспортно средство, което не е предназначено за транспорт на живи животни и са били без никакви документи, както и без идентификационна маркировка.
 
Законът категорично забранява отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация, както и на животни, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози. Също така е забранено и транспортирането на животни без ветеринарномедицинско свидетелство, а за едрите преживни и еднокопитните животни - и без ветеринарномедицински паспорт.

С Регламент за изпълнение (ЕС) 2015/262 на Комисията (Регламент за паспорт на еднокопитните животни), приложим от 1 януари 2016 г., бе преразгледана системата на Съюза за идентификация на еднокопитни животни, за да се гарантира, че тя е както безопасна, така и лесна за използване от потребителите. Идентификационният документ (паспорт) за еднокопитните животни е многоцелеви документ, предназначен за нуждите както на здравето на животните, така и на общественото здраве.

За гореизброените нарушения е предвидена минимална административна санкция от 300 до 500 лева, за физическо лице при първо нарушение, а при второ сумата е в двоен размер. Освен глобата, Законът предвижда и конфискуване на животните и насочването им към кланица, ако има гаранция за здравния им статус. В случаите, когато такава гаранция липсва, те се евтаназират по хуманен начин и се насочват за обезвреждане в екарисаж.

За Ваша информация ще припомним някои случаи на подобно неспазване на ветеринарномедицинското законодателство-случая с болестта антракс от лятото на 2015 година, когато собственик на животно, плати с живота си и застраши здравето на стотици летуващи на нашето Черноморие; случая с бруцелозата от 2015 година, когато също заради неспазване на правилата завърши със смъртен случай и десетки заразени хора."


Снимка: Фейсбук- Сирма ИвановаОт организацията за защита на животните "Четири лапи" обясниха, че процедурата досега е била животните, отнети в полза на държавата, да се изясни какъв здравен статус имат и да се обявят на търг. Двете кучета са задържани в нарушение на законите, защото идентификацията се изисква 7 дни след придобиването им. В случая не е спазен този срок.  

"Чл.139 с поправките гласи, че при констатиране на транспорт на животни без документи те се отнемат в полза на държавата или се умъртвяват на място. Това е точка 1 от ал.1. Точка 3 от ал.1 гласи, че ако животните нямат идентификация се умъртвяват на място или се насочват към кланица, т.е. там няма дори опция да се настанят във времен обект докато се изяснят обстоятелствата. Малко е странен самият член, той беше написан много набързо миналата година, когато се опитаха да ограничат разпространението на заразни заболявания по селскостопанските животни и се стигна дотук", обясни Явор Гечев от "Четири лапи" и допълни, че ще се обърнат към прокутатурата, защото считат, че Агенцията е превишила правомощията си и не са спазили закона.

Казусът с умъртвените животни бе една от темите в предаването "Преди всички" по БНР. Подкрепа за така съществуващия закон изрази в  д-р Трифон Цветков- председател на Българския ветеринарен съюз. Според него законовите мерки, които се вземат, са адекватни, защото по този начин се гарантира неразпространението на заболявания. Заместник-председателят на комисията по земеделие и храни към Народното събрание проф. Иван Станков смята, че законът има недостатъци и още по време на обсъжданията са изказани възражения- чуйте ги в звуковия файл.


СнимкаВтората тема в предаването днес- излетите в планината през зимата. В планината винаги може да възникне непредвидена ситуация. Свидетели сме на бързите и адекватни действия на планинските спасители при спасителни акции по издирване на хора целогодишно. За какво да внимаваме, когато сме в планината през зимата? Съветите са на дежурния планински спасител Явор Каролев:

"У нас повечето планини са с доста добра маркировка. Зимната маркировка е хубава, но човек трябва много добре да позвана прехода си. Да ходим на места, които много добре познаваме или някой да ни води-  човек, който познава терена. Второто нещо е добра екипировка, обикновено термос с топла напитка, храна поне за един ден. В зависимост от това как ходим, трябва да бъдем облечени така, че да ни бъде комфортно."


Слънчевите очила също са важни, защото през зимата може да се получи сериозно изгаряне на очите. На сайта на Планинската спасителна служба /ПСС/ може да се свали приложение, което при инцидент ще изпрати точни GPS- кординати до спасителите. Важно е и веднага да се сигнализира на спасителите, а не пострадалият да звъни първо на познати и приятели. Затова не хабете батерията на телефона като слушате музика по време на прехода.

Най- често проблемите са лична грешка, която се дължи на надценяване на възможностите- недооценяване на метеорологичните условия и физическото състояние на човек.

Дейността по планинско спасяване е скъпо струваща дейност. Големи са разходите за обучението и последващата квалификация на спасителите, за поддържането на постоянната готовност на отрядите, постовете и съоръженията, за материално-техническата база, за защитната екипировка и съоръжения, за медицинските, техническите и енергийните консумативи. ПСС не е на бюджетна издръжка, а се подпомага доколкото е възможно от държавата чрез БЧК, поради което средствата са крайно ограничени и недостатъчни, пише на сайта на организацията.

На българския застрахователeн пазар се предлага планинска здравна застраховка. Това е една добра алтернатива на директното разплащане на всеки, който практикува планински спортове и туризъм. От ПСС дават и пример- застраховка на стойност около 30 лв на година, покрива разходи до 1000 лв, като за сравнение, при нещастен случай на ски-писта, за спасителната работа (400 лв) и транспорта (160 лв) се заплаща общо 560 лв. На сайта има и списък колко струват отделните услуги. Планинските спасители дават безвъзмездно своя труд при спасителните акции в планината, но всяко действие, всяка спасителна операция има своите разходи /предварителна готовност, консумативи, горива, обучение и т.н./ и пострадалия, който предизвиква тези действия, следва да поеме и разходите по тях.

Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05