Над 70% от трудоспособното население на Долно Церовене е без работа

Снимка: Радио Видин
Село Долно Церовене се намира на кръстопътя между Лом-Монтана и Вълчедръм. Част е от община Якимово. В днешни дни в Долно Церовене живеят около 900 души- едно от големите села в околностите. 

И въпреки следобедния час, в който екип на радио Видин посети селото, в центъра е оживено, предимно от млади хора, които обаче на скриват огорчението си, че проблемите им са неразрешими от години. Най-големият им проблем е безработицата и безпаричието, разказват жителите на Долно Церовене пред Анжела Каменова. Като проблем отчитат и кражбите.

"Над 70% от трудоспособното население на Долно Церовене е без работа", казва пред Ани Цекова кметът на селото Николай Николов. Скоро очакват да започнат да изпълняват проекта за подмяна на водопровода. Мечтата на кмета обаче е да възстанови футболния отбор, който е бил гордост на селото преди 20 години.


Как съжителстват хората от Долно Церовене, половината от които са от ромски произход, какви проблеми създава това на кмета и как са решили проблема с битовите кражби, чуйте в звуковия файл.

print Отпечатай
Вижте още

Да бъдеш доброволец- престиж или призвание

В Кула ще бъде сформирано доброволно формирование. За по- добрата работа и действия при кризисни ситуации ще ползват и модерно оборудване- дрон, високопроходим автомобил, с монтирано противопожарно оборудване, ще бъде закупена и лична екипировка за доброволците. Те ще преминат през обучение, водено от организация с богат опит- сдружение "Асоциация..

публикувано на 27.02.17 в 13:51

Разбити пътища стопират кражбите в Периловец

Село Периловец се намира се на 35 километра от Видин, на територията на община Бойница. Съседни села са Раброво, Бориловец и Шишенци. Границата със Сърбия е на 5 километра. Двуетажни призрачни къщи , разбит път и шепа хора- това е действителността в пограничното село. Останалите 40-ина души от местното население са предимно възрастни. Оплакват се, че..

публикувано на 24.02.17 в 12:49

Парите за спорт във Видин отново разединиха клубовете

Община Видин организира работна среща, в която участваха кметът Огнян Ценков, заместник-кметът Венци Пасков, председателят на Общинския съвет Генади Велков, общински съветници, представители на спортни клубове. На срещата беше дискутирано предложението за разпределение на средствата , заложени в бюджета за 2017 година на Община Видин за подпомагане..

публикувано на 23.02.17 в 14:14

Кандидат-шофьорите на листовки в специални кабини от март

По данни на автомобилната инспекция само за една година заради злоупотреби са анулирани над 280 изпита на кандидат-шофьори в различни градове на страната. За да се сложи край на тези практики, от следващия месец теоретичните изпити ще се провеждат само в специални кабини. Всеки кандидат ще се проверява за електронни устройства, а всяко действие по..

публикувано на 22.02.17 в 11:14

Предизборните обещания на партиите- реално изпълними цели или популизъм?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на социолози, местни общественици и хора от видинското село Иново. Всички вече официално се втурнаха към предсрочните избори. Има и проучвания на общественото мнение, дело на различни социологически агенции, чиято цел е да ни ориентират в нагласите на българина към партиите и властта. По думите на..

публикувано на 21.02.17 в 17:34

Директорът на Спешна помощ във Видин: "Може би ние сме Център №1 в страната по кадрова осигуреност"

Центърът за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ във Видин ще ползва етаж от сградата на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. За линейките е предвидено място в двора на Инспекцията. Четирите филиала на Центъра в региона също ще се преместят, като три от тях ще бъдат в изцяло нови сгради. Промените се налагат заради стандарта за спешна помощ, приет през..

публикувано на 20.02.17 в 16:19