Ще променят ли живота на децата с увреждания новите месечни помощи

Снимка: Радио ВИДИН

Катя Стоянова е майка на 16-годишния Влади, който има мускулна атрофия, трети тип. Налага се да се придвижва с количка. Влади е ученик във видинското училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий", където учи живопис. В училището има изграден асансьор, който му помага за придвижването между етажите и различните кабинети. Казва, че рисуването му носи удоволствие. В свободното си време играе шах. Майка му е назначена по програмата за личен асистент на 4-часов работен ден и получава заплата.

"Това ми е всъщност работата. Получавам детските, които са двоен размер, според заболяването на детето, еднократно за месец, плюс тези интеграционни добавки- за обучение, за балнеолечение, за храни, диети. На месец съм взимала 380 лева, общо", разказа Катя Стоянова.

Сега, с новия вид месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане, семейството ще получава 930 лева. Толкова е размерът на месечната помощ за отглеждане на дете с 90 и над 90 на сто степен на увреждане.

"Това е по- добър вариант, защото може да си ги разпределиш в кое направление да идат- например, част от тях за лечение, за почивка, средства, които са нужни за самото дете."

Новият вид месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане цели облекчаване и подпомагане на семействата на деца с увреждания при отглеждането им в семейна среда. Месечните помощи ще се предоставят независимо от доходите на семейството.

Венцислав Боянов"Промените в Закона за социално подпомагане на деца са свързани с предоставяне на месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане по чл.8 от Закона за семейни помощи за деца /ЗСПД/, чиято цел е подпомагане на семействата при отглеждането им в семейна среда и тяхното социално включване. На родители и осиновители, които отглеждат деца с трайни увреждания, при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството, по реда на чл.26 от Закона за закрила на детето /ЗЗД/ е единият вид и другият е семействата на роднини или близки и приемните родители, при които са настанени деца с трайни увреждания по реда на чл.26. Размерите на помощите са диференцирани в зависимост от степента на увреждането или степента на намалената работоспособност", каза Венцислав Боянов- директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане"- Видин.

За дете с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане помощта е 930 лева; за дете с определени от 70 до 90 на сто вид и степен на увреждане- 450 лева и от 50 до 70 на сто- 350 лева.

Според закона дете с трайно увреждане е дете или лице до 20-годишна възраст с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност. Месечните помощи ще се предоставят до навършване на 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по- късно до 20-годишна възраст. След това хората с трайни увреждания имат право на месечни добавки за социална интеграция.

Потърсихме и Митко Николов от видинското сдружение  "Достоен живот"- правозащитна неправителствена организация на и за хора с увреждания. Според него с новия вид месечни помощи нищо няма да се промени в живота на Владко и майка му:

Митко Николов"Единствено ще дойдат едни средства допълнително. Всеки един човек има нужда от едни средства допълнително. Той може да си купи повече сирене, може да купи повече хляб, но това не означава, че животът на Владко ще се промени. Той ще продължи да ходи на училище по стария си начин, той ще продължи да ходи със старата количка, защото държавата с тия пари, които му дава сега тя няма да му купи нова количка, няма да му даде техническо помощно средство, ако има нужда затова, че той рисува прекрасно."

Сдружение "Достоен живот" настоява за разглеждане на Закон за личната помощ и реформа в системата на социално подпомагане.

"Ако държавата е решила, че трябва да даде още средства, нека да ги използва по правилния начин. Нека тези средства да ги даде под формата на личен бюджет и тези средства да бъдат използвани за образованието на детето, за наемането на асистенти, за различни курсове, да бъдат използвани за технически помощни средства и само затова", допълни Митко Николов.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

print Отпечатай
Вижте още

Павел Петров: "От три години в Иново няма кражби"

В днешната ни петъчна разходка се отправяме към най-близкото до града село от община Видин. Иново е само на три километра от града и това е една от причините в селото да са се заселят и доста от заможните видинчани, които намират тук спокойствие и по-близка връзка с природата. Селото съществува на това място още от Средновековието. В османските..

публикувано на 17.02.17 в 16:35

Възпитателен ли е боят

Поредният случай на насилие над невръстно дете предизвика обществена реакция преди дни. Двегодишно момченце бе прието в реанимацията на столичната болница "Пирогов" в кома след тежък побой, заради което бе арестувана майката- 22-годишна жена. В същото време проучванията сочат, че мнозинството българи е с "двойствен морал" по отношение на боя над..

публикувано на 16.02.17 в 14:04

Вино и любов в месеца на трезвеността - абсурден ли е февруари

Светът обяви февруари за месец на трезвеността. Въпреки, че ние отбелязваме празниците Трифон Зарезан и Свети Валентин, отново ни напомнят за радостта от бистрия ум и доброто здраве, на които алкохолът е вечен враг. Всички знаем, че употребата на алкохол, особено в големи количества, влияе разрушаващо на психиката и организма на човек, каза д-р..

публикувано на 15.02.17 в 11:05

Какво ни обещават партиите в битката за гласове?!

В "Посоките на делника" участват представители на ГЕРБ , БСП и Обединени патриоти . Във всяка една от програмите на всички партии, които ще участват в изборите е записано всичко онова, което искат да чуят хората. Всичко е прекрасно, но в крайна сметка какво се получава след изборите, вече тук трябва да се замисли човек. Като цяло има общи..

публикувано на 14.02.17 в 16:48

Подценяваме ли опасността от пожар вкъщи

През зимния сезон значително се повишава потенциалната опасност от възникване на пожари в домовете, поради неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди или техническа неизправност. От 1 ноември броят на пожарите с материални загуби е 29. 14 са пожарите в сгради, като два са в стопански сгради, а останалите- в жилища. "Преобладават две..

публикувано на 13.02.17 в 15:40
Кметството на село Бела

Асен Асенов, кмет на село Дълго поле: Животът тук сякаш е спрял

Бела се намира на 5 км от общинския център Димово, разположено е на главния път Е-79 за София. През зимата тук живеят около 70 души. Имат три махали - горна, средна и долна Бела. Оплакват се предимно от това, че живеят самотно и бедно, и че е много шумно от минаващите тирове. Най-оживеното място е селският магазин, който едва оцелява с ниския оборот..

публикувано на 10.02.17 в 12:23