Какво донесоха на Северозапада 10-те години еврочленство?!

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН
Днес одобрението сред българските граждани за членството на България в Европейския съюз (ЕС) е по-високо в сравнение с годините непосредствено след присъединяването през 2007 г., а доверието към европейските институции е устойчиво високо. Това поне сочат анализите и проучванията.


Така ли е обаче за Северозапада?


Гледната точка е на народни представители, кметове и общински съветници. Станахме ли повече европейци- мненията и коментарите са на слушателите на Радио ВИДИН.По думите на госта в студиото Павел Паунов, общински съветник от Реформаторския блок и председател на постоянната комисия "Европейски фондове, проекти и международно сътрудничество", "е изключително важно, че присъстваме в ЕС като пълноправен член и че можем да ползваме облаги на това богато европейско семейство. За Видин видяхме доста европейски средства, друг е въпросът как бяха усвоени и изпълнени. Някъде около 200 млн.лв. влязоха, това е една колосална сума. Във Видин очакваме тази прословута помпена станция за 22 милиона лева, която толкова вече изостава, да бъде изградена. Това е шансът на Европа- те ни подариха възможността да сменим канализацията и да пием чиста вода. Естествено е, че има и много минуси, но те са свързани с местната администрация и местната изпълнителна власт. Докато възможностите, които ползваме са неограничени, за съжаление, не ни достига административен капацитет. Равносметката ми е изцяло положителна, с уточнението, че голяма част от вините са си чисто български.""Станахме членове на ЕС, но като че ли постепенно с времето тази надежда, че ще заживеем по-добре от начина, по който сме живели преди този период, започна да се изпарява и показаха се някои от грешките, и проблемите в ЕС. В крайна сметка тази глобализация на икономиката и на всичко, което произтича от законодателството на ЕС, доведе в немалка степен и особено на Северозапада и до фалити на предприятия, доведе и до налагане на големи корпорации и в търговията, и в земеделието, и в много сфери на обществения живот. Това пък доведе до отказ или до невъзможност на много наши сънародници, особено от нашия регион, да продължат да развиват своя бизнес, своята дейност. Но да не бъда краен в изказването си, естествено по отношение на европейските субсидии, проекти и програми бяха подпомогнати много от дейностите в страната. Един от най-често задаваните въпроси от хората е как може да се кандидатства по различни програми, какви възможности дава това и какъв бизнес може да се започне. Смятам, че въпреки всички усилия, държавата ни не направи максимално възможното да даде шанса на хората да достигнат по-бързо до информацията. Отделен въпрос е, че една от порочните практики в България е европарите да не достигат до хората, които наистина биха се възползвали по правилния начин от тях. За това оценката ми за 10-годишното членство на България в ЕС е противоречива. Приемам нашето еврочленство, има много позитивни неща, без които няма как да продължим да функционираме като държава, но задължително България трябва да отстоява своите национални интереси и в рамките на ЕС", заяви Красимир Богданов, народен представител от Патриотичния фронт от Врачанския регион.


Кметът на Монтана Златко Живков, който е и член на Европейския комитет на регионите, каза, че е свършена огромна работа, огромна капиталова програма за всичките тези години: 


"Монтана е променена като инфраструктура, като подземен кадастър, безброй проекти, които нямаше да се случат по никакъв начин, ако чакахме само на държавния бюджет. В миналата година изпълнявахме над 42 проекта, преобладаващата част с европейско финансиране, все още то е безценно за нас. Личната ми преценка е за една изключително тежка, но много силна година, говоря за общината като цяло, която се надявам да продължи в 2017 година."


Още по темата за 10-годишното ни членство в ЕС чуйте в звуковия файл.

print Отпечатай
Вижте още

Разбити пътища стопират кражбите в Периловец

Село Периловец се намира се на 35 километра от Видин, на територията на община Бойница. Съседни села са Раброво, Бориловец и Шишенци. Границата със Сърбия е на 5 километра. Двуетажни призрачни къщи , разбит път и шепа хора- това е действителността в пограничното село. Останалите 40-ина души от местното население са предимно възрастни. Оплакват се, че..

публикувано на 24.02.17 в 12:49

Парите за спорт във Видин отново разединиха клубовете

Община Видин организира работна среща, в която участваха кметът Огнян Ценков, заместник-кметът Венци Пасков, председателят на Общинския съвет Генади Велков, общински съветници, представители на спортни клубове. На срещата беше дискутирано предложението за разпределение на средствата , заложени в бюджета за 2017 година на Община Видин за подпомагане..

публикувано на 23.02.17 в 14:14

Кандидат-шофьорите на листовки в специални кабини от март

По данни на автомобилната инспекция само за една година заради злоупотреби са анулирани над 280 изпита на кандидат-шофьори в различни градове на страната. За да се сложи край на тези практики, от следващия месец теоретичните изпити ще се провеждат само в специални кабини. Всеки кандидат ще се проверява за електронни устройства, а всяко действие по..

публикувано на 22.02.17 в 11:14

Предизборните обещания на партиите- реално изпълними цели или популизъм?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на социолози, местни общественици и хора от видинското село Иново. Всички вече официално се втурнаха към предсрочните избори. Има и проучвания на общественото мнение, дело на различни социологически агенции, чиято цел е да ни ориентират в нагласите на българина към партиите и властта. По думите на..

публикувано на 21.02.17 в 17:34

Директорът на Спешна помощ във Видин: "Може би ние сме Център №1 в страната по кадрова осигуреност"

Центърът за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ във Видин ще ползва етаж от сградата на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. За линейките е предвидено място в двора на Инспекцията. Четирите филиала на Центъра в региона също ще се преместят, като три от тях ще бъдат в изцяло нови сгради. Промените се налагат заради стандарта за спешна помощ, приет през..

публикувано на 20.02.17 в 16:19

Павел Петров: "От три години в Иново няма кражби"

В днешната ни петъчна разходка се отправяме към най-близкото до града село от община Видин. Иново е само на три километра от града и това е една от причините в селото да са се заселят и доста от заможните видинчани, които намират тук спокойствие и по-близка връзка с природата. Селото съществува на това място още от Средновековието. В османските..

публикувано на 17.02.17 в 16:35