"Ало, ало" в асансьора или стоп от движение

Агенцията за метрологичен и технически надзор ще спира всички асансьори, в които няма вградени устройства за телефонна връзка при авария. Изискването бе наложено от европейска директива и влезе в сила от 3 януари. Започват ли проверки по изпълнението на тези норми и какво е състоянието на съоръженията в Българския Северозапад - това попитахме инж. Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация. 

"Асансьорите стават все по- ненадеждни, като главната причина за това е, че собствениците не се грижат за собствената си безопасност. Когато една фирма предложи оферта за поддръжка, най- често собствениците се отказват и в крайна сметка нещата стават все по- зле. Единственото превозно средство, което вози най- масово хора в България е асансьорът, а неговата поддръжка е най- лоша. В Северозападна България, за съжаление, много асансьорни техници си смениха професията и аз прогнозирам, че в близките 7 години няма да има кой да поддържа съоръженията" - каза Валентин Маринов

Асансьорът е техническо средство, което се е превърнало в част от нашето ежедневие. Неговата безпроблемна експлоатация зависи от правилната му и постоянна подръжка. Безопасни ли са асансьорите, които ползваме - попитахме Емануела Фролошка, учредител на Фондация "Асансьорна безопасност". 

"Безопасността на асансьорите зависи от професионализма на асансьорните техници, но не бива да забравяме и личната и персонална отговорност на всеки един от нас. Предстои поредната регулярна среща с Държавната агенция, на която отново ще бъде обсъдена безопасността ни в асансьорите. Агенцията обаче носи отговорност за обществените сгради, а в частните домове отговорността е на живеещите там граждани" - каза Емануела Фролошка.


Няма да има повече гратисен период, тъй като той беше достатъчен - 2 години и 3 месеца, за да може да се сложат тези разговорни устройства, посочи главният директор на Инспекцията за държавен технически надзор Нели Карипова пред БНР. По данни на Българската асансьорна асоциация 90% от асансьорите не разполагат със задължителните устройства за връзка с поддържащите фирми. Собствениците на апартаменти трябва да поемат разходите по оборудването с телефон. Ако в асансьора няма такава уредба, то той ще бъде спрян. 

Има ли доверие на асансьоритe, които ползва- това попитахме Росица Иванова, жител на един от най- високите жилищни блокове в крайдунавския град. 

"Имам доверие на техниците, които поддържат асансьорните уредби, но се страхувам от остарелите съоръжения. Мисля, че всички ние трябва да носим отговорност за тяхната поддръжка и правилна експлоатация."

Борислав Петков /Боци/ е асансьорен техник от дълги години в Козлодуй и вече е започнал да получава разговорни устройства за монтаж в кабините на асансьорите, които поддържа. 

"Има доставени вече такива устройства и ще започна да ги монтирам, защото при следващата проверка глобата е голяма. Задължиха ни и трябва да се монтират. През януари имам 7 асансьора, които подлежат на подобна проверка и няма начин. Хората се сърдят, но ние сме длъжни да монтираме телефонни устройства" - поясни Борислав Петков

Живеещите във видинския блок "120 апартамента" семейства са пример за това, как един асансьор може да бъде поддържан. Хората са поставили огледало в кабината и специално музикално оформление, макар че блокът е на едва пет етажа, но пътуването ни с асансьора бе запомнящо се. 

"Всичко започна на шега, но хората приеха сериозно инициативата и днес дори имаме график за почистване на снега пред блока. Оправихме стълбището и поддържаме заедно асансьора. Всички искаме да ни е приятно да живеем тук" - каза с гордост домоуправителят Михаил Попов

През миналата година държавният контрол е направил близо 6 400 проверки на асансьори, в различни градове на страната. На половината от тях са издадени предписания, а 300 са спрени от движение.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

print Отпечатай
Вижте още

Да бъдеш доброволец- престиж или призвание

В Кула ще бъде сформирано доброволно формирование. За по- добрата работа и действия при кризисни ситуации ще ползват и модерно оборудване- дрон, високопроходим автомобил, с монтирано противопожарно оборудване, ще бъде закупена и лична екипировка за доброволците. Те ще преминат през обучение, водено от организация с богат опит- сдружение "Асоциация..

публикувано на 27.02.17 в 13:51

Разбити пътища стопират кражбите в Периловец

Село Периловец се намира се на 35 километра от Видин, на територията на община Бойница. Съседни села са Раброво, Бориловец и Шишенци. Границата със Сърбия е на 5 километра. Двуетажни призрачни къщи , разбит път и шепа хора- това е действителността в пограничното село. Останалите 40-ина души от местното население са предимно възрастни. Оплакват се, че..

публикувано на 24.02.17 в 12:49

Парите за спорт във Видин отново разединиха клубовете

Община Видин организира работна среща, в която участваха кметът Огнян Ценков, заместник-кметът Венци Пасков, председателят на Общинския съвет Генади Велков, общински съветници, представители на спортни клубове. На срещата беше дискутирано предложението за разпределение на средствата , заложени в бюджета за 2017 година на Община Видин за подпомагане..

публикувано на 23.02.17 в 14:14

Кандидат-шофьорите на листовки в специални кабини от март

По данни на автомобилната инспекция само за една година заради злоупотреби са анулирани над 280 изпита на кандидат-шофьори в различни градове на страната. За да се сложи край на тези практики, от следващия месец теоретичните изпити ще се провеждат само в специални кабини. Всеки кандидат ще се проверява за електронни устройства, а всяко действие по..

публикувано на 22.02.17 в 11:14

Предизборните обещания на партиите- реално изпълними цели или популизъм?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на социолози, местни общественици и хора от видинското село Иново. Всички вече официално се втурнаха към предсрочните избори. Има и проучвания на общественото мнение, дело на различни социологически агенции, чиято цел е да ни ориентират в нагласите на българина към партиите и властта. По думите на..

публикувано на 21.02.17 в 17:34

Директорът на Спешна помощ във Видин: "Може би ние сме Център №1 в страната по кадрова осигуреност"

Центърът за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ във Видин ще ползва етаж от сградата на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. За линейките е предвидено място в двора на Инспекцията. Четирите филиала на Центъра в региона също ще се преместят, като три от тях ще бъдат в изцяло нови сгради. Промените се налагат заради стандарта за спешна помощ, приет през..

публикувано на 20.02.17 в 16:19