Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ало, ало" в асансьора или стоп от движение

Агенцията за метрологичен и технически надзор ще спира всички асансьори, в които няма вградени устройства за телефонна връзка при авария. Изискването бе наложено от европейска директива и влезе в сила от 3 януари. Започват ли проверки по изпълнението на тези норми и какво е състоянието на съоръженията в Българския Северозапад - това попитахме инж. Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация. 

"Асансьорите стават все по- ненадеждни, като главната причина за това е, че собствениците не се грижат за собствената си безопасност. Когато една фирма предложи оферта за поддръжка, най- често собствениците се отказват и в крайна сметка нещата стават все по- зле. Единственото превозно средство, което вози най- масово хора в България е асансьорът, а неговата поддръжка е най- лоша. В Северозападна България, за съжаление, много асансьорни техници си смениха професията и аз прогнозирам, че в близките 7 години няма да има кой да поддържа съоръженията" - каза Валентин Маринов

Асансьорът е техническо средство, което се е превърнало в част от нашето ежедневие. Неговата безпроблемна експлоатация зависи от правилната му и постоянна подръжка. Безопасни ли са асансьорите, които ползваме - попитахме Емануела Фролошка, учредител на Фондация "Асансьорна безопасност". 

"Безопасността на асансьорите зависи от професионализма на асансьорните техници, но не бива да забравяме и личната и персонална отговорност на всеки един от нас. Предстои поредната регулярна среща с Държавната агенция, на която отново ще бъде обсъдена безопасността ни в асансьорите. Агенцията обаче носи отговорност за обществените сгради, а в частните домове отговорността е на живеещите там граждани" - каза Емануела Фролошка.


Няма да има повече гратисен период, тъй като той беше достатъчен - 2 години и 3 месеца, за да може да се сложат тези разговорни устройства, посочи главният директор на Инспекцията за държавен технически надзор Нели Карипова пред БНР. По данни на Българската асансьорна асоциация 90% от асансьорите не разполагат със задължителните устройства за връзка с поддържащите фирми. Собствениците на апартаменти трябва да поемат разходите по оборудването с телефон. Ако в асансьора няма такава уредба, то той ще бъде спрян. 

Има ли доверие на асансьоритe, които ползва- това попитахме Росица Иванова, жител на един от най- високите жилищни блокове в крайдунавския град. 

"Имам доверие на техниците, които поддържат асансьорните уредби, но се страхувам от остарелите съоръжения. Мисля, че всички ние трябва да носим отговорност за тяхната поддръжка и правилна експлоатация."

Борислав Петков /Боци/ е асансьорен техник от дълги години в Козлодуй и вече е започнал да получава разговорни устройства за монтаж в кабините на асансьорите, които поддържа. 

"Има доставени вече такива устройства и ще започна да ги монтирам, защото при следващата проверка глобата е голяма. Задължиха ни и трябва да се монтират. През януари имам 7 асансьора, които подлежат на подобна проверка и няма начин. Хората се сърдят, но ние сме длъжни да монтираме телефонни устройства" - поясни Борислав Петков

Живеещите във видинския блок "120 апартамента" семейства са пример за това, как един асансьор може да бъде поддържан. Хората са поставили огледало в кабината и специално музикално оформление, макар че блокът е на едва пет етажа, но пътуването ни с асансьора бе запомнящо се. 

"Всичко започна на шега, но хората приеха сериозно инициативата и днес дори имаме график за почистване на снега пред блока. Оправихме стълбището и поддържаме заедно асансьора. Всички искаме да ни е приятно да живеем тук" - каза с гордост домоуправителят Михаил Попов

През миналата година държавният контрол е направил близо 6 400 проверки на асансьори, в различни градове на страната. На половината от тях са издадени предписания, а 300 са спрени от движение.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30