Кметът на Видин: Овладяна е зимната обстановка в общината

Гражданите: Има какво още да се желае

| обновено на 11.01.17 в 18:17
Автор:
Снимка: Нора Йоцова

Зимната обстановка в община Видин е овладяна, разчистени са пътищата към всички населени места, обработени са улиците. Уличните настилки в град Видин се разчистват по нова организация от днес, съобщи кметът Огнян Ценков. Служителите от общинския контролен инспекторат обикалят територията на града, за да насочват машините от звено "Чистота". Почистват се и кварталите на Видин от днес. Тази сутрин почистването на видинските улици е започнало приоритетно от районите на училищата, които от днес работят. 

"Реагирали сме на всякакви сигнали. Сутринта имахме сигнал от жител на квартал "Вида", блок 6, където веднага сме отреагирали и сме изпратили там да бъде почистено. Следим обстановката"
, каза кметът на общината Огнян Ценков.

Видин, Снимка: Община Видин"От сутринта в град Видин се почистват кварталите "Калето", "Кумбаир", "Акджамия" и "Гео Милев", а по график следобяд ще започне почистването в "Строител", "Бонония" и "Вида". Вчера сме почистили всички подходи към гробищните паркове и алеите. И сме отреагирали там, където е било необходимо по селата. Имаше проблеми с електрозахранването на няколко села. Едното направление е Дунавци- Жеглица- Търняне, второто направление беше Слаба бара- Бела Рада, третото направление беше Покрайна- Кошава. Отстранени са повредите своевременно. Имахме затруднения с някои от пътищата от четвъртокласната пътна мрежа - Жеглица- Ивановци- Гайтанци- Въртоп, разклона до Майор Узуново, Покрайна- Гомотарци и Гомотарци - Кошава. Малко по- голям проблем срещнахме с отварянето на пътя за Буковец, но това е третокласна пътна мрежа и ние съдействахме на фирмата с малко техника, която можехме да подсигурим. Към момента селата са почистени и няма бедстващи хора", обясни заместник-кметът „Устройство на територията и развитие на инфраструктурата“ в община Видин Цветан Асенов.

Анкета на Радио ВИДИН с граждани показва, че има какво още да се желае по отношение на снегопочистването в града. Ето какво отговориха видинчани на въпроса: "Как бихте оценили работата на Община Видин за почистването на снега, по шестобалната система?":

 "Нека да бъде 3, половината. Не е изобщо чисто, не може да се ходи... Ами тройка, защото е мръсно, не може... никъде не са разринати улиците. Само центъра е почистен и нататък вече буксуват колите, човек не може да дойде на работа... Ами нула, под едно, защото няма къде да се мине и улици, и всичко, сутринта тръгваме за училище, едвам сме се придвижили... Четири - добре, хайде пет - не е супер, но е добре... Шест, доволен съм. Има по пътищата малко проблем, но сигурно е нормално... Две - нашият квартал " Химик" не е изобщо почистван... Не много добра  3 плюс. Всичко е със закъснение, не навреме, просто не са подготвени на момента да реагират. Аз живея на центъра, работя в "Акджамия". Тук е по-добре, там съответно като краен квартал е по-зле... Четири - все още не са се справили в разширения център и кварталните улици, а на главните улици се справиха впоследствие, не навреме - плюс 12 часа. В крайните квартали да си вземат камион с малка греда отпред, за да може до три метра да минават и да чистят малките улици... Четири, аз съм в "Калето" и там не ми допада почистването... Четири, защото е изчистено, но не навсякъде... Живея към английската гимназия и малките улички не са добре почистени, четири е оценката, това е добро число. Това е, не можем да се лъжем и да кажем, че всичко е идеално. И сега минава снегорин, но не е до асфалт и когато вали, то се натрупва и киша се получава. Центъра е изчистен, но вижте нататък, какво е, не можем да се лъжем, нали."

В Центъра за временно настаняване в момента има 13 лица. Скитниците и бездомниците, които са установени на територията на общината, всички те са настанени и се предлага топла храна и домашна обстановка.  

"Вчера към обяд беше настанено още едно лице. Предишната вечер в 21 часа на жп гарата беше установено още едно лице и по най- бързия начин въпреки затруднените пътища, бяха настанени в Центъра за временно настаняване. В тясно взаимодействие сме с Дирекцията "Социално подпомагане" и непрекъснато поддържаме контакти с органите на МВР. Ако се установи такова лице по най- бързия начин да реагираме", поясни заместник-кметът „Хуманитарни дейности и социална политика“ Венци Пасков.

Обществената трапезария "Топъл обяд" работи нормално. Предоставя се храна на 150 души. Домашният социален патронаж също функционира нормално и всички, които ползват услугата са обгрижени. Останалите социални услуги в общината работят както обикновено. Единствено в Дневния център за деца с увреждания на улица "Искър"5 е възникнал проблем с водомера, но там персоналът и потребителите са във ваканция до края на седмицата. Сменено е устройството и водата ще бъде пусната, увери Венци Пасков.print Отпечатай
Вижте още
Макет на реално творение на Фестивала

Снимката на 28 април 2017 година

Фестивал "Наука и технологии" се проведе във Видин. Победител при петокласниците е Цветелин Мечков от Средно училище "Отец Паисий" в Медковец, от 6 клас - Наталия Ванкова от Средно училище "Васил Левски" гр. Кула и от 7 клас - Ива Иванова от Основно училище "Иван Вазов" във Видин. Учениците представиха множество интересни макети на реални..

публикувано на 28.04.17 в 18:10

Съветници гласуваха 674 000 лева за епиграфския център във Видин

Общинските съветници гласуваха 674 000 лева да бъдат преведени по сметката на проекта за изграждане на Епиграфски център във Видин. Проектът е за 940 000 лева и част от средствата вече са преведени. Финансирането е осигурено по програма "Културно наследство и съвременно изкуство“. Заради обжалване на процедурата, стартът на проекта беше..

публикувано на 28.04.17 в 17:56

Видински ученици представиха изобретения в природните науки

Фестивал "Наука и технологии" се проведе във Видин. Той е финалната част на Пролетната академия, каза за Радио Видин заместник-директорът в гимназията-инициатор на събитието "Проф. д-р Асен Златаров" Десислава Цокова . "Идеята дойде преди три години. Методическо обединение "Природни науки" решихме, че децата, идвайки при нас в 8 клас, това са..

публикувано на 28.04.17 в 16:46

Път и параклис поискаха жители на селата Върбица и Вировско от кмета на Враца

Жители на врачанските села Върбица и Вировско се срещнаха с кмета на Община Враца Калин Каменов , в рамките на изнесени приемни в населените места. На срещите присъстваха още директорите на дирекции в Общината Десислава Нешева и Нина Калеева, представители на дирекция "Бюро по труда" и "Социално подпомагане", както и началник район "ВиК..

публикувано на 28.04.17 в 16:33

В Мездра отбелязаха Европейския ден на солидарността между поколенията

Денят на солидарността между поколенията бе отбелязан в Мездра. Представители на БЧК, БМЧК и Дома за стари хора  засадиха заедно в градинката при бюст-паметника на Васил Левски декоративни храсти - евонимус. Наталия Христова, директор на Общинския център за социални услуги и дейности и председател на Общинската организация на БЧК, благодари на..

публикувано на 28.04.17 в 16:25

Българска кукла в носия донесе успех на видински ученици

Видински ученици постигнаха успех в състезанието "Най-добра учебна компания", организирано от "Джуниър Ачийвмънт- България", което се проведе във Враца. 23 учебни компании от 10 различни училища в Северна и Западна България се включиха в надпреварата, каза за Радио Видин една от участничките в класиралите се компании- Вероника Младенова от 11..

публикувано на 28.04.17 в 15:39