Кметът на Видин: Овладяна е зимната обстановка в общината

Гражданите: Има какво още да се желае

| обновено на 11.01.17 в 18:17
Автор:
Снимка: Нора Йоцова

Зимната обстановка в община Видин е овладяна, разчистени са пътищата към всички населени места, обработени са улиците. Уличните настилки в град Видин се разчистват по нова организация от днес, съобщи кметът Огнян Ценков. Служителите от общинския контролен инспекторат обикалят територията на града, за да насочват машините от звено "Чистота". Почистват се и кварталите на Видин от днес. Тази сутрин почистването на видинските улици е започнало приоритетно от районите на училищата, които от днес работят. 

"Реагирали сме на всякакви сигнали. Сутринта имахме сигнал от жител на квартал "Вида", блок 6, където веднага сме отреагирали и сме изпратили там да бъде почистено. Следим обстановката"
, каза кметът на общината Огнян Ценков.

Видин, Снимка: Община Видин"От сутринта в град Видин се почистват кварталите "Калето", "Кумбаир", "Акджамия" и "Гео Милев", а по график следобяд ще започне почистването в "Строител", "Бонония" и "Вида". Вчера сме почистили всички подходи към гробищните паркове и алеите. И сме отреагирали там, където е било необходимо по селата. Имаше проблеми с електрозахранването на няколко села. Едното направление е Дунавци- Жеглица- Търняне, второто направление беше Слаба бара- Бела Рада, третото направление беше Покрайна- Кошава. Отстранени са повредите своевременно. Имахме затруднения с някои от пътищата от четвъртокласната пътна мрежа - Жеглица- Ивановци- Гайтанци- Въртоп, разклона до Майор Узуново, Покрайна- Гомотарци и Гомотарци - Кошава. Малко по- голям проблем срещнахме с отварянето на пътя за Буковец, но това е третокласна пътна мрежа и ние съдействахме на фирмата с малко техника, която можехме да подсигурим. Към момента селата са почистени и няма бедстващи хора", обясни заместник-кметът „Устройство на територията и развитие на инфраструктурата“ в община Видин Цветан Асенов.

Анкета на Радио ВИДИН с граждани показва, че има какво още да се желае по отношение на снегопочистването в града. Ето какво отговориха видинчани на въпроса: "Как бихте оценили работата на Община Видин за почистването на снега, по шестобалната система?":

 "Нека да бъде 3, половината. Не е изобщо чисто, не може да се ходи... Ами тройка, защото е мръсно, не може... никъде не са разринати улиците. Само центъра е почистен и нататък вече буксуват колите, човек не може да дойде на работа... Ами нула, под едно, защото няма къде да се мине и улици, и всичко, сутринта тръгваме за училище, едвам сме се придвижили... Четири - добре, хайде пет - не е супер, но е добре... Шест, доволен съм. Има по пътищата малко проблем, но сигурно е нормално... Две - нашият квартал " Химик" не е изобщо почистван... Не много добра  3 плюс. Всичко е със закъснение, не навреме, просто не са подготвени на момента да реагират. Аз живея на центъра, работя в "Акджамия". Тук е по-добре, там съответно като краен квартал е по-зле... Четири - все още не са се справили в разширения център и кварталните улици, а на главните улици се справиха впоследствие, не навреме - плюс 12 часа. В крайните квартали да си вземат камион с малка греда отпред, за да може до три метра да минават и да чистят малките улици... Четири, аз съм в "Калето" и там не ми допада почистването... Четири, защото е изчистено, но не навсякъде... Живея към английската гимназия и малките улички не са добре почистени, четири е оценката, това е добро число. Това е, не можем да се лъжем и да кажем, че всичко е идеално. И сега минава снегорин, но не е до асфалт и когато вали, то се натрупва и киша се получава. Центъра е изчистен, но вижте нататък, какво е, не можем да се лъжем, нали."

В Центъра за временно настаняване в момента има 13 лица. Скитниците и бездомниците, които са установени на територията на общината, всички те са настанени и се предлага топла храна и домашна обстановка.  

"Вчера към обяд беше настанено още едно лице. Предишната вечер в 21 часа на жп гарата беше установено още едно лице и по най- бързия начин въпреки затруднените пътища, бяха настанени в Центъра за временно настаняване. В тясно взаимодействие сме с Дирекцията "Социално подпомагане" и непрекъснато поддържаме контакти с органите на МВР. Ако се установи такова лице по най- бързия начин да реагираме", поясни заместник-кметът „Хуманитарни дейности и социална политика“ Венци Пасков.

Обществената трапезария "Топъл обяд" работи нормално. Предоставя се храна на 150 души. Домашният социален патронаж също функционира нормално и всички, които ползват услугата са обгрижени. Останалите социални услуги в общината работят както обикновено. Единствено в Дневния център за деца с увреждания на улица "Искър"5 е възникнал проблем с водомера, но там персоналът и потребителите са във ваканция до края на седмицата. Сменено е устройството и водата ще бъде пусната, увери Венци Пасков.print Отпечатай
Вижте още

Снимката на 28 февруари 2017 година

Започна възстановяването на липсващите няколко елемента на паметника на Трети пехотен Бдински полк на площад „Бдинци“ във Видин. Това става, след като в Община Видин бе получено предложение от политическа партия за финансиране на необходимите дейности, съобщават от местната управа. Изпълнител е скулпторът Светлин Савов, който за втори път се отзовава..

публикувано на 28.02.17 в 18:23

Видински магистрати изнасят лекции пред ученици

Административен съд - Видин започна цикъл от лекции в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ , които ще се проведат през втория учебен срок в гимназията. Първата лекция беше изнесена от съдия Николай Витков в рамките на един учебен час пред ученици от 11 "б" клас. В нея той запозна възпитаниците на Английската гимназия със съдебната система в България: "Функциите на..

публикувано на 28.02.17 в 17:04

Дървета-мартеници радват мездренчани

В последния ден на месец февруари, по идея на Община Мездра , площад "България" пред сградата на местната управа се изпълни с деца. Тук бяха дошли представители на училищата и датските градини от града и село Зверино, за да може всяко едно от тях да украси по едно дърво за посрещане на Баба Марта . Учители и деца с любов и фантазия се заловиха..

публикувано на 28.02.17 в 17:01

Възстановяват паметник за 3 март във Видин

Започна възстановяването на липсващите няколко елемента на паметника на Трети пехотен Бдински полк на   площад „Бдинци“ във Видин . Това става, след като в Община Видин бе получено предложение от политическа партия за финансиране на необходимите дейности, съобщават от местната управа. Изпълнител е скулпторът Светлин Савов, който за втори път се..

публикувано на 28.02.17 в 16:41
Полина и Кристина- от ляво надясно

ГПЧЕ ще представи Видин на националната олимпиада по литература

Полина Валентинова Павлинова от 12 "б" клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин , с преподавател Соня Любенова, се класира с отличен резултат на областния кръг на олимпиадата по български език и литература, съобщават от учебното заведение. Полина до момента е имала отлични  изяви в различни състезания на английски език. Тази година..

публикувано на 28.02.17 в 16:24

Пет опери и четири балета за "Опера на върховете" в Белоградчик

Пет оперни и четири балетни постановки ще бъдат включени в програмата на тазгодишното издание на фестивала „Опера на върховете- Белоградчишки скали“ в Белоградчик . Той ще е в продължение на три седмици- от 21 юли до 6 август. За събитието разказа заместник- кметът Росен Младенов :  "Нашата идея още от миналата година този фестивал да стане..

публикувано на 28.02.17 в 16:07