Кметът на Видин: Овладяна е зимната обстановка в общината

Гражданите: Има какво още да се желае
| обновено на 11.01.17 в 18:17
Автор:
Снимка: Нора Йоцова

Зимната обстановка в община Видин е овладяна, разчистени са пътищата към всички населени места, обработени са улиците. Уличните настилки в град Видин се разчистват по нова организация от днес, съобщи кметът Огнян Ценков. Служителите от общинския контролен инспекторат обикалят територията на града, за да насочват машините от звено "Чистота". Почистват се и кварталите на Видин от днес. Тази сутрин почистването на видинските улици е започнало приоритетно от районите на училищата, които от днес работят. 

"Реагирали сме на всякакви сигнали. Сутринта имахме сигнал от жител на квартал "Вида", блок 6, където веднага сме отреагирали и сме изпратили там да бъде почистено. Следим обстановката"
, каза кметът на общината Огнян Ценков.

Видин, Снимка: Община Видин"От сутринта в град Видин се почистват кварталите "Калето", "Кумбаир", "Акджамия" и "Гео Милев", а по график следобяд ще започне почистването в "Строител", "Бонония" и "Вида". Вчера сме почистили всички подходи към гробищните паркове и алеите. И сме отреагирали там, където е било необходимо по селата. Имаше проблеми с електрозахранването на няколко села. Едното направление е Дунавци- Жеглица- Търняне, второто направление беше Слаба бара- Бела Рада, третото направление беше Покрайна- Кошава. Отстранени са повредите своевременно. Имахме затруднения с някои от пътищата от четвъртокласната пътна мрежа - Жеглица- Ивановци- Гайтанци- Въртоп, разклона до Майор Узуново, Покрайна- Гомотарци и Гомотарци - Кошава. Малко по- голям проблем срещнахме с отварянето на пътя за Буковец, но това е третокласна пътна мрежа и ние съдействахме на фирмата с малко техника, която можехме да подсигурим. Към момента селата са почистени и няма бедстващи хора", обясни заместник-кметът „Устройство на територията и развитие на инфраструктурата“ в община Видин Цветан Асенов.

Анкета на Радио ВИДИН с граждани показва, че има какво още да се желае по отношение на снегопочистването в града. Ето какво отговориха видинчани на въпроса: "Как бихте оценили работата на Община Видин за почистването на снега, по шестобалната система?":

 "Нека да бъде 3, половината. Не е изобщо чисто, не може да се ходи... Ами тройка, защото е мръсно, не може... никъде не са разринати улиците. Само центъра е почистен и нататък вече буксуват колите, човек не може да дойде на работа... Ами нула, под едно, защото няма къде да се мине и улици, и всичко, сутринта тръгваме за училище, едвам сме се придвижили... Четири - добре, хайде пет - не е супер, но е добре... Шест, доволен съм. Има по пътищата малко проблем, но сигурно е нормално... Две - нашият квартал " Химик" не е изобщо почистван... Не много добра  3 плюс. Всичко е със закъснение, не навреме, просто не са подготвени на момента да реагират. Аз живея на центъра, работя в "Акджамия". Тук е по-добре, там съответно като краен квартал е по-зле... Четири - все още не са се справили в разширения център и кварталните улици, а на главните улици се справиха впоследствие, не навреме - плюс 12 часа. В крайните квартали да си вземат камион с малка греда отпред, за да може до три метра да минават и да чистят малките улици... Четири, аз съм в "Калето" и там не ми допада почистването... Четири, защото е изчистено, но не навсякъде... Живея към английската гимназия и малките улички не са добре почистени, четири е оценката, това е добро число. Това е, не можем да се лъжем и да кажем, че всичко е идеално. И сега минава снегорин, но не е до асфалт и когато вали, то се натрупва и киша се получава. Центъра е изчистен, но вижте нататък, какво е, не можем да се лъжем, нали."

В Центъра за временно настаняване в момента има 13 лица. Скитниците и бездомниците, които са установени на територията на общината, всички те са настанени и се предлага топла храна и домашна обстановка.  

"Вчера към обяд беше настанено още едно лице. Предишната вечер в 21 часа на жп гарата беше установено още едно лице и по най- бързия начин въпреки затруднените пътища, бяха настанени в Центъра за временно настаняване. В тясно взаимодействие сме с Дирекцията "Социално подпомагане" и непрекъснато поддържаме контакти с органите на МВР. Ако се установи такова лице по най- бързия начин да реагираме", поясни заместник-кметът „Хуманитарни дейности и социална политика“ Венци Пасков.

Обществената трапезария "Топъл обяд" работи нормално. Предоставя се храна на 150 души. Домашният социален патронаж също функционира нормално и всички, които ползват услугата са обгрижени. Останалите социални услуги в общината работят както обикновено. Единствено в Дневния център за деца с увреждания на улица "Искър"5 е възникнал проблем с водомера, но там персоналът и потребителите са във ваканция до края на седмицата. Сменено е устройството и водата ще бъде пусната, увери Венци Пасков.Вижте още

Снимката на 20 февруари 2018 година

Нови над 1200 работни места ще бъдат разкрити в Северозападна България по проекта "Работа" , който стартира от този месец с европейски средства. Ще бъдат обхванати 31 общини, обясни директорът на Регионалната служба по заетостта в Монтана Даниела Накова. Основната цел е намаляване на продължително безработните и неактивните на пазара на труда. Проектът е..

публикувано на 20.02.18 в 18:05

Над 70 са договорите за детегледачи по проект "Родители в заетост" в Северозапада

Голям интерес към проект  “Родители в заетост” отчитат от Регионалната служба по заетостта (РСЗ) в Монтана. На територията на Бюрата по труда в областите Монтана, Видин и Враца са подадени 165 заявления от родители и 199 от безработни хора. Всички заявления са оценени за допустимост, като предстои сключване на 78 договора, съобщи Даниела Накова,..

публикувано на 20.02.18 в 17:30

Русенският университет е с нов ректор

С 176 гласа досегашният председател на Общото събрание на Русенския университет – чл.-кор. проф. Христо Белоев бе избран за ректор на висшето училище, съобщават оттам. Той ще ръководи институцията до края на мандата през 2019 година. До избора се стигна след като ректорът проф. Велизара Пенчева подаде оставка пред Академичния съвет на..

публикувано на 20.02.18 в 16:55

Владимир Тошев: Протестите във Видин са манипулативно-политически

Протестите във Видин са манипулативно-политически процес , който няма нищо общо с пътя. Това каза на пресконференция народният представител от ПП ГЕРБ Владимир Тошев : "Политически са по простата причина, че организаторите на протеста много мандати са участници в политическия живот на Видин и като съветници, и като депутати и е изключено в ролята,..

публикувано на 20.02.18 в 15:53

Ново ръководство ще има видинската болница

Видинската Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Петка" ще има ново ръководство . Това обяви народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев. "Получено е писмо от министъра на здравеопазването до директорката на видинската болница в срок от един месец да организира акционерно събрание, на което ще бъде избран нов борд за управление...

публикувано на 20.02.18 в 15:39

Община Димово работи със запорирани сметки

Общината в Димово е със запорирани сметки, заради задължения от около 2 милиона лева към сметосъбиращата фирма. "Не можем да работим, не можем да купим нищо. Колкото спестим от субсидии, които плаща държавата, си купуваме някои неща за работа", каза кметът Лозан Лозанов . Досега е имало средства за изплащане на заплати, въпреки че Общината работи..

публикувано на 20.02.18 в 15:39