Кметът на Видин: Овладяна е зимната обстановка в общината

Гражданите: Има какво още да се желае

| обновено на 11.01.17 в 18:17
Автор:
Снимка: Нора Йоцова

Зимната обстановка в община Видин е овладяна, разчистени са пътищата към всички населени места, обработени са улиците. Уличните настилки в град Видин се разчистват по нова организация от днес, съобщи кметът Огнян Ценков. Служителите от общинския контролен инспекторат обикалят територията на града, за да насочват машините от звено "Чистота". Почистват се и кварталите на Видин от днес. Тази сутрин почистването на видинските улици е започнало приоритетно от районите на училищата, които от днес работят. 

"Реагирали сме на всякакви сигнали. Сутринта имахме сигнал от жител на квартал "Вида", блок 6, където веднага сме отреагирали и сме изпратили там да бъде почистено. Следим обстановката"
, каза кметът на общината Огнян Ценков.

Видин, Снимка: Община Видин"От сутринта в град Видин се почистват кварталите "Калето", "Кумбаир", "Акджамия" и "Гео Милев", а по график следобяд ще започне почистването в "Строител", "Бонония" и "Вида". Вчера сме почистили всички подходи към гробищните паркове и алеите. И сме отреагирали там, където е било необходимо по селата. Имаше проблеми с електрозахранването на няколко села. Едното направление е Дунавци- Жеглица- Търняне, второто направление беше Слаба бара- Бела Рада, третото направление беше Покрайна- Кошава. Отстранени са повредите своевременно. Имахме затруднения с някои от пътищата от четвъртокласната пътна мрежа - Жеглица- Ивановци- Гайтанци- Въртоп, разклона до Майор Узуново, Покрайна- Гомотарци и Гомотарци - Кошава. Малко по- голям проблем срещнахме с отварянето на пътя за Буковец, но това е третокласна пътна мрежа и ние съдействахме на фирмата с малко техника, която можехме да подсигурим. Към момента селата са почистени и няма бедстващи хора", обясни заместник-кметът „Устройство на територията и развитие на инфраструктурата“ в община Видин Цветан Асенов.

Анкета на Радио ВИДИН с граждани показва, че има какво още да се желае по отношение на снегопочистването в града. Ето какво отговориха видинчани на въпроса: "Как бихте оценили работата на Община Видин за почистването на снега, по шестобалната система?":

 "Нека да бъде 3, половината. Не е изобщо чисто, не може да се ходи... Ами тройка, защото е мръсно, не може... никъде не са разринати улиците. Само центъра е почистен и нататък вече буксуват колите, човек не може да дойде на работа... Ами нула, под едно, защото няма къде да се мине и улици, и всичко, сутринта тръгваме за училище, едвам сме се придвижили... Четири - добре, хайде пет - не е супер, но е добре... Шест, доволен съм. Има по пътищата малко проблем, но сигурно е нормално... Две - нашият квартал " Химик" не е изобщо почистван... Не много добра  3 плюс. Всичко е със закъснение, не навреме, просто не са подготвени на момента да реагират. Аз живея на центъра, работя в "Акджамия". Тук е по-добре, там съответно като краен квартал е по-зле... Четири - все още не са се справили в разширения център и кварталните улици, а на главните улици се справиха впоследствие, не навреме - плюс 12 часа. В крайните квартали да си вземат камион с малка греда отпред, за да може до три метра да минават и да чистят малките улици... Четири, аз съм в "Калето" и там не ми допада почистването... Четири, защото е изчистено, но не навсякъде... Живея към английската гимназия и малките улички не са добре почистени, четири е оценката, това е добро число. Това е, не можем да се лъжем и да кажем, че всичко е идеално. И сега минава снегорин, но не е до асфалт и когато вали, то се натрупва и киша се получава. Центъра е изчистен, но вижте нататък, какво е, не можем да се лъжем, нали."

В Центъра за временно настаняване в момента има 13 лица. Скитниците и бездомниците, които са установени на територията на общината, всички те са настанени и се предлага топла храна и домашна обстановка.  

"Вчера към обяд беше настанено още едно лице. Предишната вечер в 21 часа на жп гарата беше установено още едно лице и по най- бързия начин въпреки затруднените пътища, бяха настанени в Центъра за временно настаняване. В тясно взаимодействие сме с Дирекцията "Социално подпомагане" и непрекъснато поддържаме контакти с органите на МВР. Ако се установи такова лице по най- бързия начин да реагираме", поясни заместник-кметът „Хуманитарни дейности и социална политика“ Венци Пасков.

Обществената трапезария "Топъл обяд" работи нормално. Предоставя се храна на 150 души. Домашният социален патронаж също функционира нормално и всички, които ползват услугата са обгрижени. Останалите социални услуги в общината работят както обикновено. Единствено в Дневния център за деца с увреждания на улица "Искър"5 е възникнал проблем с водомера, но там персоналът и потребителите са във ваканция до края на седмицата. Сменено е устройството и водата ще бъде пусната, увери Венци Пасков.print Отпечатай
Вижте още
Оръжейната в Горни Лом след взрива от 1 октомври 2014 година

Снимката на 20 януари 2017

В Окръжния съд във Видин по общия ред започна разглеждането на делото за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом. Експлозията на първи октомври 2014 година отне живота на 15 души, а други двама бяха ранени. Обвиняемите за взрива са четирима. Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране правят извънредни съвместни..

публикувано на 20.01.17 в 18:05

Във Видин говориха за оптимизацията на училищната мрежа

Среща между представители на Община Видин , общинската комисия по образование и директори на училищата от града се проведе днес. Емилия Николова, директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в местната управа представи информация във връзка с подготовката и изготвянето на общинска програма за оптимизация на училищната мрежа . Има предложение за..

публикувано на 20.01.17 в 17:12

16-годишен е задържан за убийство в Попица

Полицията задържа в следствения арест на управлението в Бяла Слатина непълнолетен младеж на 16 г., който е обвинен в извършването на брутално  убийство . По данни от Областната дирекция на МВР, кървавият инцидент е станал снощи между младежа и мъж на 57 г., и двамата от село Попица . Според неофициално потвърдена информация 16-годишният..

публикувано на 20.01.17 в 16:35

Установяват страните по делото за Горни Лом

В Окръжния съд във Видин по общия ред започна разглеждането на делото за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом . Експлозията на първи октомври 2014 година отне живота на 15 души, а други двама бяха ранени. Обвиняемите за взрива са четирима- собственикът на завода Валери Митков,  отговорничка по безопасността на труда в предприятието, както и..

публикувано на 20.01.17 в 16:19

Бабинден в Мездра

Възстановка на празника Бабинден се проведе в библиотеката при НЧ ”Просвета” в Мездра по повод утрешния Ден на родилната помощ- 21 януаи. Проявата бе открита от Димитрина Иванова - библиотекар в читалищната библиотека:  "Те са присъствали не само в мига на раждане, но преди него и след това." Учениците от 3 клас на СУ "Иван Вазов", с..

публикувано на 20.01.17 в 15:22

Видинчани: По-студено, повече ток

Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране правят извънредни съвместни проверки в трите електроразпределителни дружества, съобщиха от ведомството. Извършваният контрол е във връзка с рекордното потребление на електрическа енергия през последните два месеца. Видинчани казват, че поради студеното време, са увеличили..

публикувано на 20.01.17 в 14:20