Кметът на Видин: Овладяна е зимната обстановка в общината

Гражданите: Има какво още да се желае

| обновено на 11.01.17 в 18:17
Автор:
Снимка: Нора Йоцова

Зимната обстановка в община Видин е овладяна, разчистени са пътищата към всички населени места, обработени са улиците. Уличните настилки в град Видин се разчистват по нова организация от днес, съобщи кметът Огнян Ценков. Служителите от общинския контролен инспекторат обикалят територията на града, за да насочват машините от звено "Чистота". Почистват се и кварталите на Видин от днес. Тази сутрин почистването на видинските улици е започнало приоритетно от районите на училищата, които от днес работят. 

"Реагирали сме на всякакви сигнали. Сутринта имахме сигнал от жител на квартал "Вида", блок 6, където веднага сме отреагирали и сме изпратили там да бъде почистено. Следим обстановката"
, каза кметът на общината Огнян Ценков.

Видин, Снимка: Община Видин"От сутринта в град Видин се почистват кварталите "Калето", "Кумбаир", "Акджамия" и "Гео Милев", а по график следобяд ще започне почистването в "Строител", "Бонония" и "Вида". Вчера сме почистили всички подходи към гробищните паркове и алеите. И сме отреагирали там, където е било необходимо по селата. Имаше проблеми с електрозахранването на няколко села. Едното направление е Дунавци- Жеглица- Търняне, второто направление беше Слаба бара- Бела Рада, третото направление беше Покрайна- Кошава. Отстранени са повредите своевременно. Имахме затруднения с някои от пътищата от четвъртокласната пътна мрежа - Жеглица- Ивановци- Гайтанци- Въртоп, разклона до Майор Узуново, Покрайна- Гомотарци и Гомотарци - Кошава. Малко по- голям проблем срещнахме с отварянето на пътя за Буковец, но това е третокласна пътна мрежа и ние съдействахме на фирмата с малко техника, която можехме да подсигурим. Към момента селата са почистени и няма бедстващи хора", обясни заместник-кметът „Устройство на територията и развитие на инфраструктурата“ в община Видин Цветан Асенов.

Анкета на Радио ВИДИН с граждани показва, че има какво още да се желае по отношение на снегопочистването в града. Ето какво отговориха видинчани на въпроса: "Как бихте оценили работата на Община Видин за почистването на снега, по шестобалната система?":

 "Нека да бъде 3, половината. Не е изобщо чисто, не може да се ходи... Ами тройка, защото е мръсно, не може... никъде не са разринати улиците. Само центъра е почистен и нататък вече буксуват колите, човек не може да дойде на работа... Ами нула, под едно, защото няма къде да се мине и улици, и всичко, сутринта тръгваме за училище, едвам сме се придвижили... Четири - добре, хайде пет - не е супер, но е добре... Шест, доволен съм. Има по пътищата малко проблем, но сигурно е нормално... Две - нашият квартал " Химик" не е изобщо почистван... Не много добра  3 плюс. Всичко е със закъснение, не навреме, просто не са подготвени на момента да реагират. Аз живея на центъра, работя в "Акджамия". Тук е по-добре, там съответно като краен квартал е по-зле... Четири - все още не са се справили в разширения център и кварталните улици, а на главните улици се справиха впоследствие, не навреме - плюс 12 часа. В крайните квартали да си вземат камион с малка греда отпред, за да може до три метра да минават и да чистят малките улици... Четири, аз съм в "Калето" и там не ми допада почистването... Четири, защото е изчистено, но не навсякъде... Живея към английската гимназия и малките улички не са добре почистени, четири е оценката, това е добро число. Това е, не можем да се лъжем и да кажем, че всичко е идеално. И сега минава снегорин, но не е до асфалт и когато вали, то се натрупва и киша се получава. Центъра е изчистен, но вижте нататък, какво е, не можем да се лъжем, нали."

В Центъра за временно настаняване в момента има 13 лица. Скитниците и бездомниците, които са установени на територията на общината, всички те са настанени и се предлага топла храна и домашна обстановка.  

"Вчера към обяд беше настанено още едно лице. Предишната вечер в 21 часа на жп гарата беше установено още едно лице и по най- бързия начин въпреки затруднените пътища, бяха настанени в Центъра за временно настаняване. В тясно взаимодействие сме с Дирекцията "Социално подпомагане" и непрекъснато поддържаме контакти с органите на МВР. Ако се установи такова лице по най- бързия начин да реагираме", поясни заместник-кметът „Хуманитарни дейности и социална политика“ Венци Пасков.

Обществената трапезария "Топъл обяд" работи нормално. Предоставя се храна на 150 души. Домашният социален патронаж също функционира нормално и всички, които ползват услугата са обгрижени. Останалите социални услуги в общината работят както обикновено. Единствено в Дневния център за деца с увреждания на улица "Искър"5 е възникнал проблем с водомера, но там персоналът и потребителите са във ваканция до края на седмицата. Сменено е устройството и водата ще бъде пусната, увери Венци Пасков.Вижте още

Кола удари жена на пешеходна пътека в Монтана

Жена на 68 години от Монтана пострада при пътен инцидент в областния град. Пешеходката е ударена от автомобил на кръстовището на ул. "Хаджи Димитър" и бул. "Ал. Стамболийски" вчера около 10:20 часа. Инцидентът е станал на пешеходна пътека. Жената е настанена в болница с пукнати череп и прешлен, без опасност за живота. Пробата за алкохол на шофьора е..

публикувано на 11.12.17 в 11:24

Започна празничната програма в Берковица

Богата програма за коледните и новогодишни празници е подготвила Община Берковица съвместно с читалище “Иван Вазов 1872”.  По традиция тържествата започнаха със запалване на коледната елха на 6 декември.  През тази седмица берковчани ще имат възможността да се насладят на няколко концерта на децата от Обединената школа по изкуствата към читалището..

публикувано на 11.12.17 в 09:52

Център за хора с деменция ще заработи в белоградчишкото село Дъбравка

Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за възрастни хора с деменция ще бъде открит от началото на следващата година в белоградчишкото село Дъбравка . Още две социални заведения ще бъдат разкрити в Белоградчик, каза кметът на общината Борис Николов : "Предстои от първи януари следващата година да получим финансиране за ново ЦНСТ за..

публикувано на 11.12.17 в 08:30

„Зимен празник с приятели на Видин“ ще е в памет на Даниел Дамянов

На 26 декември ще се проведе седмото издание на "Зимен празник с приятели на Видин" . Идеята за празника е на група приятели и е подкрепена от Детски и младежки парламент- Видин. Тази година празникът е в памет на основния инициатор Даниел Дамянов. Всичко по организацията е нормално, каза за Радио Видин Ивона Тодорова, заместник- председател на..

публикувано на 10.12.17 в 17:15

Поражения от силния вятър в Ново село

Огромна топола, чийто дънер трудно може да се обхване от двама човека, с височината повече от 15 метра, е повалена от силния вятър през нощта на дунавския бряг край Ново село. Тополата растеше до кладенеца на „Бечина фуния“, (фуния новоселяни наричат подстъпа към Дунава), която е втората след централния плаж. Дървото и тази ивица от брега..

публикувано на 10.12.17 в 17:10

Професор Гайдарски: Болници закъсват, защото не се доплаща достатъчно

Парите за здравеопазване не достигат, коментира за Радио Видин бившият здравен министър Радослав Гайдарски . Болниците закъсват, защото не се доплаща достатъчно лечебният процес, отбеляза професор Гайдарски и посочи за пример страни като Австрия и Дания, където една чернодробна операция е 40-50 хиляди евро, а в България сумата, която се..

публикувано на 10.12.17 в 15:30