Кметът на Видин: Овладяна е зимната обстановка в общината

Гражданите: Има какво още да се желае

| обновено на 11.01.17 в 18:17
Автор:
Снимка: Нора Йоцова

Зимната обстановка в община Видин е овладяна, разчистени са пътищата към всички населени места, обработени са улиците. Уличните настилки в град Видин се разчистват по нова организация от днес, съобщи кметът Огнян Ценков. Служителите от общинския контролен инспекторат обикалят територията на града, за да насочват машините от звено "Чистота". Почистват се и кварталите на Видин от днес. Тази сутрин почистването на видинските улици е започнало приоритетно от районите на училищата, които от днес работят. 

"Реагирали сме на всякакви сигнали. Сутринта имахме сигнал от жител на квартал "Вида", блок 6, където веднага сме отреагирали и сме изпратили там да бъде почистено. Следим обстановката"
, каза кметът на общината Огнян Ценков.

Видин, Снимка: Община Видин"От сутринта в град Видин се почистват кварталите "Калето", "Кумбаир", "Акджамия" и "Гео Милев", а по график следобяд ще започне почистването в "Строител", "Бонония" и "Вида". Вчера сме почистили всички подходи към гробищните паркове и алеите. И сме отреагирали там, където е било необходимо по селата. Имаше проблеми с електрозахранването на няколко села. Едното направление е Дунавци- Жеглица- Търняне, второто направление беше Слаба бара- Бела Рада, третото направление беше Покрайна- Кошава. Отстранени са повредите своевременно. Имахме затруднения с някои от пътищата от четвъртокласната пътна мрежа - Жеглица- Ивановци- Гайтанци- Въртоп, разклона до Майор Узуново, Покрайна- Гомотарци и Гомотарци - Кошава. Малко по- голям проблем срещнахме с отварянето на пътя за Буковец, но това е третокласна пътна мрежа и ние съдействахме на фирмата с малко техника, която можехме да подсигурим. Към момента селата са почистени и няма бедстващи хора", обясни заместник-кметът „Устройство на територията и развитие на инфраструктурата“ в община Видин Цветан Асенов.

Анкета на Радио ВИДИН с граждани показва, че има какво още да се желае по отношение на снегопочистването в града. Ето какво отговориха видинчани на въпроса: "Как бихте оценили работата на Община Видин за почистването на снега, по шестобалната система?":

 "Нека да бъде 3, половината. Не е изобщо чисто, не може да се ходи... Ами тройка, защото е мръсно, не може... никъде не са разринати улиците. Само центъра е почистен и нататък вече буксуват колите, човек не може да дойде на работа... Ами нула, под едно, защото няма къде да се мине и улици, и всичко, сутринта тръгваме за училище, едвам сме се придвижили... Четири - добре, хайде пет - не е супер, но е добре... Шест, доволен съм. Има по пътищата малко проблем, но сигурно е нормално... Две - нашият квартал " Химик" не е изобщо почистван... Не много добра  3 плюс. Всичко е със закъснение, не навреме, просто не са подготвени на момента да реагират. Аз живея на центъра, работя в "Акджамия". Тук е по-добре, там съответно като краен квартал е по-зле... Четири - все още не са се справили в разширения център и кварталните улици, а на главните улици се справиха впоследствие, не навреме - плюс 12 часа. В крайните квартали да си вземат камион с малка греда отпред, за да може до три метра да минават и да чистят малките улици... Четири, аз съм в "Калето" и там не ми допада почистването... Четири, защото е изчистено, но не навсякъде... Живея към английската гимназия и малките улички не са добре почистени, четири е оценката, това е добро число. Това е, не можем да се лъжем и да кажем, че всичко е идеално. И сега минава снегорин, но не е до асфалт и когато вали, то се натрупва и киша се получава. Центъра е изчистен, но вижте нататък, какво е, не можем да се лъжем, нали."

В Центъра за временно настаняване в момента има 13 лица. Скитниците и бездомниците, които са установени на територията на общината, всички те са настанени и се предлага топла храна и домашна обстановка.  

"Вчера към обяд беше настанено още едно лице. Предишната вечер в 21 часа на жп гарата беше установено още едно лице и по най- бързия начин въпреки затруднените пътища, бяха настанени в Центъра за временно настаняване. В тясно взаимодействие сме с Дирекцията "Социално подпомагане" и непрекъснато поддържаме контакти с органите на МВР. Ако се установи такова лице по най- бързия начин да реагираме", поясни заместник-кметът „Хуманитарни дейности и социална политика“ Венци Пасков.

Обществената трапезария "Топъл обяд" работи нормално. Предоставя се храна на 150 души. Домашният социален патронаж също функционира нормално и всички, които ползват услугата са обгрижени. Останалите социални услуги в общината работят както обикновено. Единствено в Дневния център за деца с увреждания на улица "Искър"5 е възникнал проблем с водомера, но там персоналът и потребителите са във ваканция до края на седмицата. Сменено е устройството и водата ще бъде пусната, увери Венци Пасков.print Отпечатай
Вижте още

Празнуваме Благовещение - празникът на добрата вест

Благовещение е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Празникът напомня за благата вест, с която Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син. По този повод попитахме видинчани дали им липсват добри новини и имат ли нужда да чуват и четат повече такива: "Има добри неща, които се случват..

публикувано на 25.03.17 в 08:50

Днес е ден за размисъл преди утрешните парламентари избори

Днес е Ден за размисъл преди утрешните предсрочни парламентари избори. Забранена е предизборната агитация. Днес не могат  да се публикуват и проучванията на социологическите агенции. Говорителят на ЦИК Александър Андреев обобщи забраните пред БНР: "В предизборния ден не могат да се публикуват данни от социологическите агенции, свързани с нагласите на..

публикувано на 25.03.17 в 08:38

В Ново село са готови за изборите

Новоселска община се състои от 5 селища, в които ще бъдат разположени седем стационарни избирателни секции - по две в Ново село и Винарово, и по една в Неговановци, Флорентин и Ясен, съобщи секретарят на Община Ново село Деяна Стоянова. За улеснение на хората с увреждания са създадени още три секции. Подвижна секция със седалище в Клуба на пенсионера и..

публикувано на 25.03.17 в 08:00

Снимката на 24 март 2017 година

Областният управител на Видин и областната администрация са предприели всички необходими мерки за създаване на организация и условия за нормалното провеждане на изборите за Народно събрание на 26 март 2017 г.  Организация за обезпечаване на обществения ред , сигурността и  нормалното протичане на изборите е създадена и в ОД МВР-Видин.  69 558..

публикувано на 24.03.17 в 18:03

Заловиха врачанин да гори кабели в парка на спортен комплекс "Христо Ботев"

Служители на звено "Инспекторат", съвместно с Районно управление на МВР-Враца заловиха жител на града, който е запалил огън в парка на спортен комплекс "Христо Ботев" и гори кабели. На нарушителя е съставен акт по чл. 17, ал. 1, т.1, от Наредбата за   осигуряване  на обществения ред, опазване на околната среда и опазване на..

публикувано на 24.03.17 в 17:55

Язовир Мишковец в Берковица не е опасен

Язовир Мишковец в Берковица не е опасен за населението. Това заяви за Радио ВИДИН зам.-кметът на Община Берковица Радослав Найденов. Преди дни межуведомствена комисия, назначена от областната управа, постанови, че четири язовира на територията на област Монтана са в предаварийно състояние. "Постоянно се прави проверка на този язовир. От 2015 г. се..

публикувано на 24.03.17 в 17:49