Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Видин: Овладяна е зимната обстановка в общината

Гражданите: Има какво още да се желае

| обновено на 11.01.17 в 18:17
3
Снимка: Нора Йоцова

Зимната обстановка в община Видин е овладяна, разчистени са пътищата към всички населени места, обработени са улиците. Уличните настилки в град Видин се разчистват по нова организация от днес, съобщи кметът Огнян Ценков. Служителите от общинския контролен инспекторат обикалят територията на града, за да насочват машините от звено "Чистота". Почистват се и кварталите на Видин от днес. Тази сутрин почистването на видинските улици е започнало приоритетно от районите на училищата, които от днес работят. 

"Реагирали сме на всякакви сигнали. Сутринта имахме сигнал от жител на квартал "Вида", блок 6, където веднага сме отреагирали и сме изпратили там да бъде почистено. Следим обстановката"
, каза кметът на общината Огнян Ценков.

Видин, Снимка: Община Видин"От сутринта в град Видин се почистват кварталите "Калето", "Кумбаир", "Акджамия" и "Гео Милев", а по график следобяд ще започне почистването в "Строител", "Бонония" и "Вида". Вчера сме почистили всички подходи към гробищните паркове и алеите. И сме отреагирали там, където е било необходимо по селата. Имаше проблеми с електрозахранването на няколко села. Едното направление е Дунавци- Жеглица- Търняне, второто направление беше Слаба бара- Бела Рада, третото направление беше Покрайна- Кошава. Отстранени са повредите своевременно. Имахме затруднения с някои от пътищата от четвъртокласната пътна мрежа - Жеглица- Ивановци- Гайтанци- Въртоп, разклона до Майор Узуново, Покрайна- Гомотарци и Гомотарци - Кошава. Малко по- голям проблем срещнахме с отварянето на пътя за Буковец, но това е третокласна пътна мрежа и ние съдействахме на фирмата с малко техника, която можехме да подсигурим. Към момента селата са почистени и няма бедстващи хора", обясни заместник-кметът „Устройство на територията и развитие на инфраструктурата“ в община Видин Цветан Асенов.

Анкета на Радио ВИДИН с граждани показва, че има какво още да се желае по отношение на снегопочистването в града. Ето какво отговориха видинчани на въпроса: "Как бихте оценили работата на Община Видин за почистването на снега, по шестобалната система?":

 "Нека да бъде 3, половината. Не е изобщо чисто, не може да се ходи... Ами тройка, защото е мръсно, не може... никъде не са разринати улиците. Само центъра е почистен и нататък вече буксуват колите, човек не може да дойде на работа... Ами нула, под едно, защото няма къде да се мине и улици, и всичко, сутринта тръгваме за училище, едвам сме се придвижили... Четири - добре, хайде пет - не е супер, но е добре... Шест, доволен съм. Има по пътищата малко проблем, но сигурно е нормално... Две - нашият квартал " Химик" не е изобщо почистван... Не много добра  3 плюс. Всичко е със закъснение, не навреме, просто не са подготвени на момента да реагират. Аз живея на центъра, работя в "Акджамия". Тук е по-добре, там съответно като краен квартал е по-зле... Четири - все още не са се справили в разширения център и кварталните улици, а на главните улици се справиха впоследствие, не навреме - плюс 12 часа. В крайните квартали да си вземат камион с малка греда отпред, за да може до три метра да минават и да чистят малките улици... Четири, аз съм в "Калето" и там не ми допада почистването... Четири, защото е изчистено, но не навсякъде... Живея към английската гимназия и малките улички не са добре почистени, четири е оценката, това е добро число. Това е, не можем да се лъжем и да кажем, че всичко е идеално. И сега минава снегорин, но не е до асфалт и когато вали, то се натрупва и киша се получава. Центъра е изчистен, но вижте нататък, какво е, не можем да се лъжем, нали."

В Центъра за временно настаняване в момента има 13 лица. Скитниците и бездомниците, които са установени на територията на общината, всички те са настанени и се предлага топла храна и домашна обстановка.  

"Вчера към обяд беше настанено още едно лице. Предишната вечер в 21 часа на жп гарата беше установено още едно лице и по най- бързия начин въпреки затруднените пътища, бяха настанени в Центъра за временно настаняване. В тясно взаимодействие сме с Дирекцията "Социално подпомагане" и непрекъснато поддържаме контакти с органите на МВР. Ако се установи такова лице по най- бързия начин да реагираме", поясни заместник-кметът „Хуманитарни дейности и социална политика“ Венци Пасков.

Обществената трапезария "Топъл обяд" работи нормално. Предоставя се храна на 150 души. Домашният социален патронаж също функционира нормално и всички, които ползват услугата са обгрижени. Останалите социални услуги в общината работят както обикновено. Единствено в Дневния център за деца с увреждания на улица "Искър"5 е възникнал проблем с водомера, но там персоналът и потребителите са във ваканция до края на седмицата. Сменено е устройството и водата ще бъде пусната, увери Венци Пасков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30