Снимката на 11 януари 2017 година

Видин и Дунав от високо
Снимка: Светослав Цветанов

Зимната обстановка в община Видин е овладяна, разчистени са пътищата към всички населени места, обработени са улиците. Уличните настилки в град Видин се разчистват по нова организация от днес, съобщи кметът Огнян Ценков.

Пътят към видинското село Медешевци вече е разчистен. Осигурен е достъп до селото, доставени са хляб и хранителни продукти. Селото беше блокирано от снега 6 дни. Родилка е закарана при роднините си в град Грамада. Това съобщиха за Радио ВИДИН хората, които със земеделска техника успяха да стигнат до откъснатото село.

Няма ограничения за движението по Е 79 Видин - Монтана - Враца. В област Видин е ограничено е движението за всички моторни превозни средства поради снегопочистване на пътищата между с. Шишенци и разклона за с. Бориловец; Буковец - Церова вода; Церова вода - Раковица и Синаговци - Божурица. Заради снегопочистване и снегонавявания е ограничено движението по пътя Неговановци - Ново село /обход през Брегово/, затворен за всички МПС е пътят Кула - Грамада до км 14 поради снегонавявания. В област Враца няма ограничения за движението по републиканската пътна мрежа II и III клас. В област Монтана пътят Монтана - Славотин - Добри дол е с ограничено движение за МПС над 12 т, поради снегопочистване. На територията на цялата област Плевен е ограничено движението на МПС над 12 тона, с изключение на път I-3. Пътищата Кнежа - Салановци и Въчитрън - Ловеч са затворени за движение поради силни снегонавявания.

Няма бедстващи кораби в акваторията, която се контролира от Морска администрация- Лом за последните 24 часа. Това обяви директорът ѝ, Тони Тодоров. Той допълни, че от 12 часа във вторник корабоплаването в българския участък на Дунав - от Тимок до Силистра, е забранено.

Удължиха ваканцията на учениците в общините Якимово, Брусарци, Вършец, Чипровци и Лом. Студени класни стаи и влошена метеорологична обстановка са причините учебните занятия да се отложат до петък, включително, съобщи началникът на Регионалното управление на образование в Монтана Трайка Трайкова.

С намалени часове започнаха занятията във Видин през първия учебен ден, след като ваканцията беше удължена, заради студеното време. Класните стаи са отоплени, автобусите, които превозват пътуващи ученици се движат навреме, каза директорът на училище „Цар Симеон Велики“ Венцислав Станев.

Работодателите трябва да плащат част от заплатата на работниците, които не са дошли на работа, поради различни природни бедствия. Затворени пътища от снегонавяването е последният пример. Какво трябва да се направи в такива случаи, обясни Димитър Петров, директор дирекция "Инспекция по труда"- Монтана.

Лек спад на болните от грип в област Монтана отчитат от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). На 3 януари беше обявена епидемия при заболеваемост от 433 на 10 000 души население. За 2 дни тя скочи на 624. От 4-и до 10-и януари се отчита заболеваемост от 541 на 10 000 души. Тя е доста висока и грипната епидемия остава, съобщи директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.

Остава мораториумът за строителството на АЕЦ „Белене“. Депутатите не одобриха предложението на БСП мораториумът да падне. По време на дебатите Таско Ерменков каза, че България има нужда от нови мощности и заради ситуацията от последните дни.

Основен акцент на проектобюджета за 2017 г. ще бъде подобряване на инфраструктурата на община Враца. Това каза кметът Калин Каменов на проведеното публично обсъждане на проектобюджета за тази година и добави, че аспектите са насочени както в пътната, така и в градската инфраструктура, сградния фонд, по-доброто озеленяване и инвестиции в нова инфраструктура.

360 000 лева са предвидени за ремонт на гребната база във Видин. Парите ще се вземат от отпуснатата субсидия от правителството през декември в размер на 2 милиона лева и ще се ремонтира частта от сградата, която е общинска собственост. Ще се работи приоритетно по покрива и поддържащите колони, каза кмета на Видин Огнян Ценков.

20-ина души излязоха на протест пред кметството в село Галиче тази сутрин. Недоволството на хората беше предизвикано от информациите за скорошното освобождаване от ареста на кмета на белослатинското село Ценко Чоков. Недоволните може би щяха да са повече, но студ от минус 15 градуса, беше сковал и в буквалния и преносен смисъл хората.

С промяна в заповедта на министъра на земеделието се забранява ловът на птици само в 35 общини, на чиято територия са констатирани огнища на птичи грип. В Северозапада забраната важи за 5 общини в област Видин: Видин, Димово, Брегово, Ново село, Ружинци; за община Враца в област Враца и общините Монтана и Благово в област Монтана. В зависимост от епизоотичната обстановка в страната, ограниченията могат да бъдат променяни.

print Отпечатай
Вижте още

Снимката на 29 март 2017 година

Регионална програма за заетост и обучение на област Видин предвижда разкриването на 74 работни места, съобщиха от областната администрация. Документът беше приет от Комисия по заетост към Областния съвет за развитие и трябва да бъде утвърден от Министерството на труда и социалната политика. 70 работни места ще са на пълен работен ден и 4- на..

обновено на 29.03.17 в 17:41

Утвърдиха ръководство на похода от Козлодуй до Околчица

Областният управител на Враца Момчил Младенов утвърди ръководството на 71-ия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета” Козлодуй-Околчица. Отговорни за най-голямата подобна проява в България ще имат: Евгени Филипов, Сашко Вълков, Димитър Гергачев, Петьо Попов, Тихомир Машов, Бойка Лозанска, Нели Ненчовска, Цветелина Велкова и..

публикувано на 29.03.17 в 17:10

Кариерни консултанти се срещнаха с ученици във Видин

Интерактивна дискусия с ученици от VII  и VIII клас от община Видин на тема "Моят избор сега - инвестиция в бъдещето" се проведе в Центъра за кариерно ориентиране- Видин. Срещата се проведе по метода "световно кафене". Целта на дискусията е да създаде условия за информиран и осъзнат избор на образование и професия и да утвърди ролята на Центъра за..

публикувано на 29.03.17 в 17:00

Откриха обновената детска градина в Дунавци

Детска градина "Мир" в Дунавци е с ремонтирани помещения. Двете занимални, тоалетните, местата за хранене и стълбищата са обновени.  "Инициативата е много полезна и ще промени много от нещата в градината" , каза директорът на детското заведение Валя Йорданова и добави: "Ще подобри всичко, защото досега не са имали възможност да направят хубави..

публикувано на 29.03.17 в 15:09

Институциите в Ново село се отчетоха

Заседание на Общинския съвет в Ново село  се проведе днес, 29 март, от 10 часа в заседателната зала на местната администрация.  По-голямата част от дневния ред беше свързан с отчета на държавните институции и техните поделения за дейността им на територията на общината, както и плановете и програмите им за следващия период. Директорът на..

публикувано на 29.03.17 в 14:39

Природозащитникът Теодора Миткова: Кучетата не са безплатен СОД

Кампанията , която подеха през март ветеринарна клиника в Козлодуй, неправителствена организация и природозащитници по кастрацията на 50 женски безпризорни четириноги, продължава и след това, обясни за Радио ВИДИН  Теодора Миткова, член на Фондация за закрила на животните . Организаторите са разделили отговорностите си, като НПО-то осигуряват..

публикувано на 29.03.17 в 14:34