Снимката на 11 януари 2017 година

Видин и Дунав от високо
Снимка: Светослав Цветанов

Зимната обстановка в община Видин е овладяна, разчистени са пътищата към всички населени места, обработени са улиците. Уличните настилки в град Видин се разчистват по нова организация от днес, съобщи кметът Огнян Ценков.

Пътят към видинското село Медешевци вече е разчистен. Осигурен е достъп до селото, доставени са хляб и хранителни продукти. Селото беше блокирано от снега 6 дни. Родилка е закарана при роднините си в град Грамада. Това съобщиха за Радио ВИДИН хората, които със земеделска техника успяха да стигнат до откъснатото село.

Няма ограничения за движението по Е 79 Видин - Монтана - Враца. В област Видин е ограничено е движението за всички моторни превозни средства поради снегопочистване на пътищата между с. Шишенци и разклона за с. Бориловец; Буковец - Церова вода; Церова вода - Раковица и Синаговци - Божурица. Заради снегопочистване и снегонавявания е ограничено движението по пътя Неговановци - Ново село /обход през Брегово/, затворен за всички МПС е пътят Кула - Грамада до км 14 поради снегонавявания. В област Враца няма ограничения за движението по републиканската пътна мрежа II и III клас. В област Монтана пътят Монтана - Славотин - Добри дол е с ограничено движение за МПС над 12 т, поради снегопочистване. На територията на цялата област Плевен е ограничено движението на МПС над 12 тона, с изключение на път I-3. Пътищата Кнежа - Салановци и Въчитрън - Ловеч са затворени за движение поради силни снегонавявания.

Няма бедстващи кораби в акваторията, която се контролира от Морска администрация- Лом за последните 24 часа. Това обяви директорът ѝ, Тони Тодоров. Той допълни, че от 12 часа във вторник корабоплаването в българския участък на Дунав - от Тимок до Силистра, е забранено.

Удължиха ваканцията на учениците в общините Якимово, Брусарци, Вършец, Чипровци и Лом. Студени класни стаи и влошена метеорологична обстановка са причините учебните занятия да се отложат до петък, включително, съобщи началникът на Регионалното управление на образование в Монтана Трайка Трайкова.

С намалени часове започнаха занятията във Видин през първия учебен ден, след като ваканцията беше удължена, заради студеното време. Класните стаи са отоплени, автобусите, които превозват пътуващи ученици се движат навреме, каза директорът на училище „Цар Симеон Велики“ Венцислав Станев.

Работодателите трябва да плащат част от заплатата на работниците, които не са дошли на работа, поради различни природни бедствия. Затворени пътища от снегонавяването е последният пример. Какво трябва да се направи в такива случаи, обясни Димитър Петров, директор дирекция "Инспекция по труда"- Монтана.

Лек спад на болните от грип в област Монтана отчитат от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). На 3 януари беше обявена епидемия при заболеваемост от 433 на 10 000 души население. За 2 дни тя скочи на 624. От 4-и до 10-и януари се отчита заболеваемост от 541 на 10 000 души. Тя е доста висока и грипната епидемия остава, съобщи директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.

Остава мораториумът за строителството на АЕЦ „Белене“. Депутатите не одобриха предложението на БСП мораториумът да падне. По време на дебатите Таско Ерменков каза, че България има нужда от нови мощности и заради ситуацията от последните дни.

Основен акцент на проектобюджета за 2017 г. ще бъде подобряване на инфраструктурата на община Враца. Това каза кметът Калин Каменов на проведеното публично обсъждане на проектобюджета за тази година и добави, че аспектите са насочени както в пътната, така и в градската инфраструктура, сградния фонд, по-доброто озеленяване и инвестиции в нова инфраструктура.

360 000 лева са предвидени за ремонт на гребната база във Видин. Парите ще се вземат от отпуснатата субсидия от правителството през декември в размер на 2 милиона лева и ще се ремонтира частта от сградата, която е общинска собственост. Ще се работи приоритетно по покрива и поддържащите колони, каза кмета на Видин Огнян Ценков.

20-ина души излязоха на протест пред кметството в село Галиче тази сутрин. Недоволството на хората беше предизвикано от информациите за скорошното освобождаване от ареста на кмета на белослатинското село Ценко Чоков. Недоволните може би щяха да са повече, но студ от минус 15 градуса, беше сковал и в буквалния и преносен смисъл хората.

С промяна в заповедта на министъра на земеделието се забранява ловът на птици само в 35 общини, на чиято територия са констатирани огнища на птичи грип. В Северозапада забраната важи за 5 общини в област Видин: Видин, Димово, Брегово, Ново село, Ружинци; за община Враца в област Враца и общините Монтана и Благово в област Монтана. В зависимост от епизоотичната обстановка в страната, ограниченията могат да бъдат променяни.

print Отпечатай
Вижте още

Снимката на 28 февруари 2017 година

Започна възстановяването на липсващите няколко елемента на паметника на Трети пехотен Бдински полк на площад „Бдинци“ във Видин. Това става, след като в Община Видин бе получено предложение от политическа партия за финансиране на необходимите дейности, съобщават от местната управа. Изпълнител е скулпторът Светлин Савов, който за втори път се отзовава..

публикувано на 28.02.17 в 18:23

Видински магистрати изнасят лекции пред ученици

Административен съд - Видин започна цикъл от лекции в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ , които ще се проведат през втория учебен срок в гимназията. Първата лекция беше изнесена от съдия Николай Витков в рамките на един учебен час пред ученици от 11 "б" клас. В нея той запозна възпитаниците на Английската гимназия със съдебната система в България: "Функциите на..

публикувано на 28.02.17 в 17:04

Дървета-мартеници радват мездренчани

В последния ден на месец февруари, по идея на Община Мездра , площад "България" пред сградата на местната управа се изпълни с деца. Тук бяха дошли представители на училищата и датските градини от града и село Зверино, за да може всяко едно от тях да украси по едно дърво за посрещане на Баба Марта . Учители и деца с любов и фантазия се заловиха..

публикувано на 28.02.17 в 17:01

Възстановяват паметник за 3 март във Видин

Започна възстановяването на липсващите няколко елемента на паметника на Трети пехотен Бдински полк на   площад „Бдинци“ във Видин . Това става, след като в Община Видин бе получено предложение от политическа партия за финансиране на необходимите дейности, съобщават от местната управа. Изпълнител е скулпторът Светлин Савов, който за втори път се..

публикувано на 28.02.17 в 16:41
Полина и Кристина- от ляво надясно

ГПЧЕ ще представи Видин на националната олимпиада по литература

Полина Валентинова Павлинова от 12 "б" клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин , с преподавател Соня Любенова, се класира с отличен резултат на областния кръг на олимпиадата по български език и литература, съобщават от учебното заведение. Полина до момента е имала отлични  изяви в различни състезания на английски език. Тази година..

публикувано на 28.02.17 в 16:24

Пет опери и четири балета за "Опера на върховете" в Белоградчик

Пет оперни и четири балетни постановки ще бъдат включени в програмата на тазгодишното издание на фестивала „Опера на върховете- Белоградчишки скали“ в Белоградчик . Той ще е в продължение на три седмици- от 21 юли до 6 август. За събитието разказа заместник- кметът Росен Младенов :  "Нашата идея още от миналата година този фестивал да стане..

публикувано на 28.02.17 в 16:07