Снимката на 11 януари 2017 година

Видин и Дунав от високо
Снимка: Светослав Цветанов

Зимната обстановка в община Видин е овладяна, разчистени са пътищата към всички населени места, обработени са улиците. Уличните настилки в град Видин се разчистват по нова организация от днес, съобщи кметът Огнян Ценков.

Пътят към видинското село Медешевци вече е разчистен. Осигурен е достъп до селото, доставени са хляб и хранителни продукти. Селото беше блокирано от снега 6 дни. Родилка е закарана при роднините си в град Грамада. Това съобщиха за Радио ВИДИН хората, които със земеделска техника успяха да стигнат до откъснатото село.

Няма ограничения за движението по Е 79 Видин - Монтана - Враца. В област Видин е ограничено е движението за всички моторни превозни средства поради снегопочистване на пътищата между с. Шишенци и разклона за с. Бориловец; Буковец - Церова вода; Церова вода - Раковица и Синаговци - Божурица. Заради снегопочистване и снегонавявания е ограничено движението по пътя Неговановци - Ново село /обход през Брегово/, затворен за всички МПС е пътят Кула - Грамада до км 14 поради снегонавявания. В област Враца няма ограничения за движението по републиканската пътна мрежа II и III клас. В област Монтана пътят Монтана - Славотин - Добри дол е с ограничено движение за МПС над 12 т, поради снегопочистване. На територията на цялата област Плевен е ограничено движението на МПС над 12 тона, с изключение на път I-3. Пътищата Кнежа - Салановци и Въчитрън - Ловеч са затворени за движение поради силни снегонавявания.

Няма бедстващи кораби в акваторията, която се контролира от Морска администрация- Лом за последните 24 часа. Това обяви директорът ѝ, Тони Тодоров. Той допълни, че от 12 часа във вторник корабоплаването в българския участък на Дунав - от Тимок до Силистра, е забранено.

Удължиха ваканцията на учениците в общините Якимово, Брусарци, Вършец, Чипровци и Лом. Студени класни стаи и влошена метеорологична обстановка са причините учебните занятия да се отложат до петък, включително, съобщи началникът на Регионалното управление на образование в Монтана Трайка Трайкова.

С намалени часове започнаха занятията във Видин през първия учебен ден, след като ваканцията беше удължена, заради студеното време. Класните стаи са отоплени, автобусите, които превозват пътуващи ученици се движат навреме, каза директорът на училище „Цар Симеон Велики“ Венцислав Станев.

Работодателите трябва да плащат част от заплатата на работниците, които не са дошли на работа, поради различни природни бедствия. Затворени пътища от снегонавяването е последният пример. Какво трябва да се направи в такива случаи, обясни Димитър Петров, директор дирекция "Инспекция по труда"- Монтана.

Лек спад на болните от грип в област Монтана отчитат от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). На 3 януари беше обявена епидемия при заболеваемост от 433 на 10 000 души население. За 2 дни тя скочи на 624. От 4-и до 10-и януари се отчита заболеваемост от 541 на 10 000 души. Тя е доста висока и грипната епидемия остава, съобщи директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.

Остава мораториумът за строителството на АЕЦ „Белене“. Депутатите не одобриха предложението на БСП мораториумът да падне. По време на дебатите Таско Ерменков каза, че България има нужда от нови мощности и заради ситуацията от последните дни.

Основен акцент на проектобюджета за 2017 г. ще бъде подобряване на инфраструктурата на община Враца. Това каза кметът Калин Каменов на проведеното публично обсъждане на проектобюджета за тази година и добави, че аспектите са насочени както в пътната, така и в градската инфраструктура, сградния фонд, по-доброто озеленяване и инвестиции в нова инфраструктура.

360 000 лева са предвидени за ремонт на гребната база във Видин. Парите ще се вземат от отпуснатата субсидия от правителството през декември в размер на 2 милиона лева и ще се ремонтира частта от сградата, която е общинска собственост. Ще се работи приоритетно по покрива и поддържащите колони, каза кмета на Видин Огнян Ценков.

20-ина души излязоха на протест пред кметството в село Галиче тази сутрин. Недоволството на хората беше предизвикано от информациите за скорошното освобождаване от ареста на кмета на белослатинското село Ценко Чоков. Недоволните може би щяха да са повече, но студ от минус 15 градуса, беше сковал и в буквалния и преносен смисъл хората.

С промяна в заповедта на министъра на земеделието се забранява ловът на птици само в 35 общини, на чиято територия са констатирани огнища на птичи грип. В Северозапада забраната важи за 5 общини в област Видин: Видин, Димово, Брегово, Ново село, Ружинци; за община Враца в област Враца и общините Монтана и Благово в област Монтана. В зависимост от епизоотичната обстановка в страната, ограниченията могат да бъдат променяни.

Вижте още

Млад мъж уби жена си в Габровница

Мъж от врачанското село Малорад окървави Габровница в събота. Според информация, потвърдена от МВР, 21-годишният Цвети Ангелов е нападнал 16-годишната Галя, с която доскоро живеел на семейни начала и от която има дете. Мъжът нахлул в къщата на родителите на Галя в Габровница и се нахвърлил върху нея с нож, тъй като тя отказвала да се върне при..

публикувано на 20.08.17 в 18:05

Жителите на Гюргич даряват средства на Дома за деца в Белоградчик

Жителите на село Гюргич , община Ружинци, даряват средства на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Надежда" в Белоградчик. Средно по 1 000 лева на година събират 170-те жители. Даренията се събират в параклиса "Св. Георги" в селото. Инициативата е от десетина години, когато е построен параклисът, обясни Пенка Асенова от църковното..

публикувано на 20.08.17 в 16:35

"Тъпан бие, хоро се вие" във видинското село Флорентин

Видинското село Флорентин е домакин на Международния фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие". Над 200 са участниците от България, Сърбия и Румъния. Сред тях са студенти, водени от проф. Сица Новак от румънския град Дробета - Турну Северин : "Тук идвам с моите ученици и студенти, които са научили доста румънски народни песни. Надявам се те да..

публикувано на 20.08.17 в 14:52

Лом остава без вода за 3 дни

Водоподаването за град Лом ще бъде преустановено тази вечер, 20 август, съобщават от местното ВиК. Градът ще остане без вода за 3 дни. Причината е тежка авария на напорния водопровод в района на помпената станция в село Добридол. Водоподаването ще бъде възстановено най-рано в сряда вечерта, 23 август, уточняват от ВиК – Лом. Поредното..

публикувано на 20.08.17 в 13:30

Оскверниха еврейски паметник във Видин

Паметникът на благодарността , който се намира се намира непосредствено до централния площад и сградата на общината във Видин, осъмна с надписи "Аллах" и "Палестина", с изображения на полумесец и звезда и стикер с цветовете на знамето на Палестина. В регионалната организация на евреите "Шалом" научиха за случилото се от Радио ВИДИН. Стрея..

публикувано на 20.08.17 в 10:15

Наемат 80 души по програма за заетост в Ружинци

80 души от община Ружинци се очаква да бъдат включени в заетост по програма "Работа" на социалното министерство . В началото на септември трябва да започне подборът и назначаването на лицата, обясни кметът Александър Александров: "192 000 лева са предвидени за нашата община. За тях могат да кандидатстват и фирми, и общината като работодател. Ние ще..

публикувано на 20.08.17 в 08:00