Снимката на 11 януари 2017 година

Видин и Дунав от високо
Снимка: Светослав Цветанов

Зимната обстановка в община Видин е овладяна, разчистени са пътищата към всички населени места, обработени са улиците. Уличните настилки в град Видин се разчистват по нова организация от днес, съобщи кметът Огнян Ценков.

Пътят към видинското село Медешевци вече е разчистен. Осигурен е достъп до селото, доставени са хляб и хранителни продукти. Селото беше блокирано от снега 6 дни. Родилка е закарана при роднините си в град Грамада. Това съобщиха за Радио ВИДИН хората, които със земеделска техника успяха да стигнат до откъснатото село.

Няма ограничения за движението по Е 79 Видин - Монтана - Враца. В област Видин е ограничено е движението за всички моторни превозни средства поради снегопочистване на пътищата между с. Шишенци и разклона за с. Бориловец; Буковец - Церова вода; Церова вода - Раковица и Синаговци - Божурица. Заради снегопочистване и снегонавявания е ограничено движението по пътя Неговановци - Ново село /обход през Брегово/, затворен за всички МПС е пътят Кула - Грамада до км 14 поради снегонавявания. В област Враца няма ограничения за движението по републиканската пътна мрежа II и III клас. В област Монтана пътят Монтана - Славотин - Добри дол е с ограничено движение за МПС над 12 т, поради снегопочистване. На територията на цялата област Плевен е ограничено движението на МПС над 12 тона, с изключение на път I-3. Пътищата Кнежа - Салановци и Въчитрън - Ловеч са затворени за движение поради силни снегонавявания.

Няма бедстващи кораби в акваторията, която се контролира от Морска администрация- Лом за последните 24 часа. Това обяви директорът ѝ, Тони Тодоров. Той допълни, че от 12 часа във вторник корабоплаването в българския участък на Дунав - от Тимок до Силистра, е забранено.

Удължиха ваканцията на учениците в общините Якимово, Брусарци, Вършец, Чипровци и Лом. Студени класни стаи и влошена метеорологична обстановка са причините учебните занятия да се отложат до петък, включително, съобщи началникът на Регионалното управление на образование в Монтана Трайка Трайкова.

С намалени часове започнаха занятията във Видин през първия учебен ден, след като ваканцията беше удължена, заради студеното време. Класните стаи са отоплени, автобусите, които превозват пътуващи ученици се движат навреме, каза директорът на училище „Цар Симеон Велики“ Венцислав Станев.

Работодателите трябва да плащат част от заплатата на работниците, които не са дошли на работа, поради различни природни бедствия. Затворени пътища от снегонавяването е последният пример. Какво трябва да се направи в такива случаи, обясни Димитър Петров, директор дирекция "Инспекция по труда"- Монтана.

Лек спад на болните от грип в област Монтана отчитат от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). На 3 януари беше обявена епидемия при заболеваемост от 433 на 10 000 души население. За 2 дни тя скочи на 624. От 4-и до 10-и януари се отчита заболеваемост от 541 на 10 000 души. Тя е доста висока и грипната епидемия остава, съобщи директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.

Остава мораториумът за строителството на АЕЦ „Белене“. Депутатите не одобриха предложението на БСП мораториумът да падне. По време на дебатите Таско Ерменков каза, че България има нужда от нови мощности и заради ситуацията от последните дни.

Основен акцент на проектобюджета за 2017 г. ще бъде подобряване на инфраструктурата на община Враца. Това каза кметът Калин Каменов на проведеното публично обсъждане на проектобюджета за тази година и добави, че аспектите са насочени както в пътната, така и в градската инфраструктура, сградния фонд, по-доброто озеленяване и инвестиции в нова инфраструктура.

360 000 лева са предвидени за ремонт на гребната база във Видин. Парите ще се вземат от отпуснатата субсидия от правителството през декември в размер на 2 милиона лева и ще се ремонтира частта от сградата, която е общинска собственост. Ще се работи приоритетно по покрива и поддържащите колони, каза кмета на Видин Огнян Ценков.

20-ина души излязоха на протест пред кметството в село Галиче тази сутрин. Недоволството на хората беше предизвикано от информациите за скорошното освобождаване от ареста на кмета на белослатинското село Ценко Чоков. Недоволните може би щяха да са повече, но студ от минус 15 градуса, беше сковал и в буквалния и преносен смисъл хората.

С промяна в заповедта на министъра на земеделието се забранява ловът на птици само в 35 общини, на чиято територия са констатирани огнища на птичи грип. В Северозапада забраната важи за 5 общини в област Видин: Видин, Димово, Брегово, Ново село, Ружинци; за община Враца в област Враца и общините Монтана и Благово в област Монтана. В зависимост от епизоотичната обстановка в страната, ограниченията могат да бъдат променяни.

print Отпечатай
Вижте още

Пожар унищожи 55 декара с насаждения в село Расово

Масив от 55 декара с пшенични насаждения е изгорял вчера при пожар в землището на монтанското село Расово . Сигналът за пожара е постъпил около 14:30 часа. Унищожените насаждения са се намирали в местността "Шивонете" и са собственост на земеделски производител. Причините за пожара са в процес на изясняване. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 27.06.17 в 10:46

Започва санирането на блок „Леденик“ 1 в Мездра

Блок „Леденик“ 1 е поредната многофамилна жилищна сграда, която ще бъде реновирана по националната програма  за енергийна ефективност в Мездра , съобщават от местната управа .  Общата стойност на проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи, за която ще се сключи анекс с Българска банка за развитие е 635 710,32 лв. Общата..

публикувано на 27.06.17 в 09:33

В Белоградчик са против решение за проучване на строителни материали в защитени зони

Граждани и Общината в Белоградчик се обявиха против разрешение на министъра на енергетиката за извършване на проучване за добив на строителни материали в землищата на две села. Терените попадат в защитени зони, хората се опасяват и замърсяване в региона. Разрешението от началото на май е за землищата на две села, но срещу него се..

публикувано на 26.06.17 в 23:40

Снимката на 26 юни 2017 година

Ученици от всички училища в  Лом  и представители на Центрове от семеен тип се включиха в демонстрация на открито, чиято цел бе да се покаже вредата от използването на наркотични вещества на днешния Международен ден за борба с наркоманията. Във Видин денят за борба с наркоманията  беше отбелязан с разяснителна кампания в търговския център на града..

публикувано на 26.06.17 в 18:00

Започват ремонти на улици във Враца

На две улици във Враца стартират строително-ремонтни дейности по „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца“ - фаза II, информират от Общината. Поради тази причина ще бъде временно ограничено движението на два възлови булеварда в града. За времето от 28 юни до 1 юли на ул. „Иванка Ботева“ започват належащи ремонти. В този период ще..

публикувано на 26.06.17 в 16:43

Митничари откриха близо 3 килограма марихуана на Дунав мост 2

Близо 3 кг марихуана откриха митничари в тайник на кола на граничния пункт Дунав мост 2 Видин-Калафат, съобщиха от Агенция "Митници". Колата управлявал 63-годишен български гражданин. Наркотикът е открит от служебно куче. По случая е образувано досъдебно производство, което се води под надзора на Окръжна прокуратура Видин. Трафикантът е задържан за 72..

публикувано на 26.06.17 в 16:10