Белоградчик привлича туристи и през зимата

Снимка: Иванка Петрова

Един от основните приоритети в развитието на община Белоградчик е туризмът. В резултат на добрата съвместна работа между бизнеса в туристическия бранш и администрацията, тук отдавна не се говори за сезонен туризъм. Повечето от посещаваните обекти в общината са на открито и това предполага намаляване на туристическия поток през есенно – зимния период. Но статистиката показва, че дори и през студените месеци октомври, ноември и декември около 12 хиляди са посетилите забележителностите в региона. Изминалите дни не бяха най – подходящите за туризъм. Но когато снегът спре да вали, небето се изясни и зимното слънце заблести, скалите разкриват своя зимен облик и нова красота. Равносметката за края на 2016 година е 107 345 посетители на културните и историческите обекти на територията на общината. Наблюдава се всяка година тенденция на увеличаване на туристическия поток.


Общинското ръководство не спира да обмисля мерки за привличане на нови туристи. От 01.01.2017 г. влязоха в сила след гласуване в Общинския съвет нови входни такси. Например за вход в Белоградчишката крепост при сключен договор с туроператорска фирма за посещение на групи над 18 г., цената на билета става 4.80 лв., с ДДС., т.е. по – ниска от досегашната. А за пещерата „Магура” е въведен комбиниран билет, който включва и галерията с рисунките. До сега цената бе 12 лв. за възрастен. С новия билет тя е 10.00 лв. за възрастни, 8.00 лв. за ученици, студенти и пенсионери след доказване със съответния документ, а семейната такса за родители с деца до 18 г. е 20 лв., с ДДС. Предложението е дошло от служителите към пещерата, тъй като се наблюдава голям интерес именно към галерията с рисунките. Предстои през месец януари заседание на Консултативния съвет по туризъм. А през март ще се проведе и информационно пътуване, в което ще се включат туроператори от Варна и Бургас, които през миналата година са проявили интерес към дестинацията Белоградчик. Тази инициатива се организира от Общината и собствениците на местата за настаняване и има своя принос за добрата посещаемост и популяризиране на туристическите обекти. 

print Отпечатай
Вижте още

С дарения в Чипровци си връщат продадени в миналото килими

Три чипровски килима от началото на 20 век ще бъдат откупени от жител на Берковица и отново ще се върнат в Чипровци.   Откупката ще бъде направена със средства от дарения, постъпили през 2016 година в Историческия музей в градчето. Значителна част от средствата са дарени от проф. Иван Гаврилов от Специализираната болница по..

публикувано на 23.01.17 в 17:38

"Малките звездички" от 22 януари 2017

"Малките звездички"- добре дошли на всички, при нас! Внимание ! "Ако те ухапе паяк, ще станеш спайдермен"-  философски мисли са това , а сега забавление настава -супергерои бъдете, на зимата се насладете !

публикувано на 22.01.17 в 14:10

"Неделник" от 22 януари 2017 година

"Неделник" брой 140 вече е на сайта. "Докато се лутам из тоя живот, записвам разкази на очевидци, разговарям с различни хора, вървя през техните празници и делници, мъча се да ги опозная, внимавам да не бъда подведен или излъган от някое моментно чувство и слабост." Това са думи на Йордан Радичков. На 21 януари 2004 година той..

публикувано на 22.01.17 в 12:05
Малката Ева

Деца с библейски имена в Ново село

През 2016 година в община Ново село са родени 19 бебета. Така показва ЕСГРАОН-а.  Девет момчета и десет момичета. Някои от тях с библейски имена. Днес ще ви срещнем с Вяра, Ева и Исус. Вяра е дългоочакваното отроче на семейство Петя и Иван Базови. Таткото Иван е председател на новоселското читалище "Земеделец".  "Всеки млад, уважаващ себеси човек..

публикувано на 22.01.17 в 12:00
Чудото с изцеляването на йерихонския слепец. Мозайка от XIV в. в манастира Хора в Истанбул.

Да отворим очите си, за да видим и познаем Господ Иисус Христос

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди. Освен това, необходимо е да отиваме при Него и това да бъде като една малка жертва, за да покажем вяра, смирение,..

публикувано на 22.01.17 в 08:00

Валентина Вълчева: "Майчиното спокойствие и обич са най-добрата защита за детето"

Днес в "Калейдоскоп"- на празника на хората, които посрещат първи живота - лекари, акушерки, медицински работници, си говорим с Валентина Вълчева- майка на две момчета , за семейството и децата; за радостта и грижите около малкия човек в първите му дни на Белото видело; за бабините съвети, бабините приказки и бабините деветини ... За това..

публикувано на 21.01.17 в 20:34