Белоградчик привлича туристи и през зимата

Снимка: Иванка Петрова

Един от основните приоритети в развитието на община Белоградчик е туризмът. В резултат на добрата съвместна работа между бизнеса в туристическия бранш и администрацията, тук отдавна не се говори за сезонен туризъм. Повечето от посещаваните обекти в общината са на открито и това предполага намаляване на туристическия поток през есенно – зимния период. Но статистиката показва, че дори и през студените месеци октомври, ноември и декември около 12 хиляди са посетилите забележителностите в региона. Изминалите дни не бяха най – подходящите за туризъм. Но когато снегът спре да вали, небето се изясни и зимното слънце заблести, скалите разкриват своя зимен облик и нова красота. Равносметката за края на 2016 година е 107 345 посетители на културните и историческите обекти на територията на общината. Наблюдава се всяка година тенденция на увеличаване на туристическия поток.


Общинското ръководство не спира да обмисля мерки за привличане на нови туристи. От 01.01.2017 г. влязоха в сила след гласуване в Общинския съвет нови входни такси. Например за вход в Белоградчишката крепост при сключен договор с туроператорска фирма за посещение на групи над 18 г., цената на билета става 4.80 лв., с ДДС., т.е. по – ниска от досегашната. А за пещерата „Магура” е въведен комбиниран билет, който включва и галерията с рисунките. До сега цената бе 12 лв. за възрастен. С новия билет тя е 10.00 лв. за възрастни, 8.00 лв. за ученици, студенти и пенсионери след доказване със съответния документ, а семейната такса за родители с деца до 18 г. е 20 лв., с ДДС. Предложението е дошло от служителите към пещерата, тъй като се наблюдава голям интерес именно към галерията с рисунките. Предстои през месец януари заседание на Консултативния съвет по туризъм. А през март ще се проведе и информационно пътуване, в което ще се включат туроператори от Варна и Бургас, които през миналата година са проявили интерес към дестинацията Белоградчик. Тази инициатива се организира от Общината и собствениците на местата за настаняване и има своя принос за добрата посещаемост и популяризиране на туристическите обекти. 

print Отпечатай
Вижте още

"Неделник" от 26 март 2017 година

В ден на избори, "Неделник" ви очаква на сайта на Радио ВИДИН. Гарантирано интересни теми. Аз не обещавам. Аз изпълнявам. Преместихте ли си с един час напред часовниците! Нали не сте забравили. Знаете ли, че от няколко години икономистът Стив Ханке и астрофизикът Дик Хенри предлагат приемането на единно време без часови зони на Земята,..

публикувано на 26.03.17 в 12:25

Свети Йоан Лествичник ни наставлява да се изкачим по духовната стълбица към Бога

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост, посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник. Не е известно къде се е родил великият..

публикувано на 26.03.17 в 08:00

Пластики като икони

Потомък на род, в който поколения наред е имало духовници. Момче със златни ръце, което вижда света през сърцето си. Един постоянно търсещ борбен и неспокоен мъж, който носи красотата в себе си като белег от божие докосване. Това е скулпторът Светлин Николаев . С него си говорим днес в "Калейдоскоп". Това е една договорена отдавна среща, за която..

публикувано на 25.03.17 в 19:32

За търпението в "Пица на парче"

Птички пеят, цветя цъфтят, пчелички жужат, хората се множат...  Ку- ку, ку- ку, една птичка пролет не прави, но две кукувици- да! ;) Привет от Нора и Гери, нали затова сме тук: да ви закукаме с добро! Народното поверие гласи, че на Благовещение долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и идва лятото. Е, за..

публикувано на 25.03.17 в 12:29

Наградиха участниците в Литературния конкурс „Пролет“ във Видин

Наградиха учениците, участвали в Литературен конкурс „Пролет“, организиран от Детски и младежки парламент гр. Видин и Регионалното управление на образованието (РУО) гр. Видин. В присъствието на всички участници Марийка Василева, началникът на РУО-Видин и представители на Детски и младежки парламент връчиха наградите. На желаещите да  участват..

публикувано на 24.03.17 в 19:20

Дизайнерката Красимира Илиева започва с плажна рокля от покривка

Дългогодишната дизайнерка от Монтана Красимира Илиева ни представя как покривка за маса се превръща в плажна рокля и поставя началото на една успешна модна кариера, развила се в България и чужбина. Още от петгодишна възраст има наклонности към модата и обича да разчупва нещата. За нея, за да си дизайнер, трябва да ти е вродено. Работила е в Черна Гора..

публикувано на 24.03.17 в 16:30