Белоградчик привлича туристи и през зимата

Снимка: Иванка Петрова

Един от основните приоритети в развитието на община Белоградчик е туризмът. В резултат на добрата съвместна работа между бизнеса в туристическия бранш и администрацията, тук отдавна не се говори за сезонен туризъм. Повечето от посещаваните обекти в общината са на открито и това предполага намаляване на туристическия поток през есенно – зимния период. Но статистиката показва, че дори и през студените месеци октомври, ноември и декември около 12 хиляди са посетилите забележителностите в региона. Изминалите дни не бяха най – подходящите за туризъм. Но когато снегът спре да вали, небето се изясни и зимното слънце заблести, скалите разкриват своя зимен облик и нова красота. Равносметката за края на 2016 година е 107 345 посетители на културните и историческите обекти на територията на общината. Наблюдава се всяка година тенденция на увеличаване на туристическия поток.


Общинското ръководство не спира да обмисля мерки за привличане на нови туристи. От 01.01.2017 г. влязоха в сила след гласуване в Общинския съвет нови входни такси. Например за вход в Белоградчишката крепост при сключен договор с туроператорска фирма за посещение на групи над 18 г., цената на билета става 4.80 лв., с ДДС., т.е. по – ниска от досегашната. А за пещерата „Магура” е въведен комбиниран билет, който включва и галерията с рисунките. До сега цената бе 12 лв. за възрастен. С новия билет тя е 10.00 лв. за възрастни, 8.00 лв. за ученици, студенти и пенсионери след доказване със съответния документ, а семейната такса за родители с деца до 18 г. е 20 лв., с ДДС. Предложението е дошло от служителите към пещерата, тъй като се наблюдава голям интерес именно към галерията с рисунките. Предстои през месец януари заседание на Консултативния съвет по туризъм. А през март ще се проведе и информационно пътуване, в което ще се включат туроператори от Варна и Бургас, които през миналата година са проявили интерес към дестинацията Белоградчик. Тази инициатива се организира от Общината и собствениците на местата за настаняване и има своя принос за добрата посещаемост и популяризиране на туристическите обекти. 

print Отпечатай
Вижте още

"Бъди"- новият мини-албум на група "СЛЕНГ"

След близо 20 години затишие, "СЛЕНГ"  избухват с нов мини-албум. EP-то им носи заглавието "Бъди / Be " и съдържа 4 песни , като всяка от тях има версия и на английски език . Новият вокал на група "СЛЕНГ"  е Владимир Михайлов , добре познат на меломаните като фронтмен на група " САФО ". Владо пише музика за популярни български..

публикувано на 28.04.17 в 14:43
Янка Маринова и Йордан Гергов (от ляво надясно)

Йордан Гергов: "Човек никога не трябва да се отказва от трудностите"

В "Думата имат старейшините“ и в "На раздумка с Яна“, Янка Маринова ни среща с Йордан Гергов от видинския град Дунавци. Един 80-годишен човек с богат трудов живот и до днес. Йордан Гергов познава труда откакто се помни. И няма намерение да спира, защото казва: "На 80 години се чувствам като на 20" . На мнение е, че човек никога не трябва..

публикувано на 28.04.17 в 13:41

Дара-куче терминатор

Днес в " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам с Радослав Гетов и неговото куче Дара. Дара няма порода нито родословие, но пък е много игриво и жизнено куче. Нейният собственик я прибира от улицата когато е едва на 2 месеца и от тогава живее в двора на цеха, който притежава Радослав. Името избират работничките в цеха. В момента кучето е на 4 години ,..

публикувано на 28.04.17 в 11:46

Монтанският театър гостува във Видин

Комедията "Луди пари" от Рей Куни ще представят на видинска сцена актьорите от Драматичен театър - Монтана. Спектакълът е най новото заглавие в афиша на театъра. Режисьор е Юри Статков, а в ролите взема участие почти целият актьорски състав. "Темата за парите е актуална. Кой не мечтае така отнякъде да му паднат пари и после идва вече..

публикувано на 27.04.17 в 17:52

Емил Кирилов и неговите съвети за 1 милион долара

Видинчанин е автор на интересна финансова презентация. Емил Кирилов е родом от крайдунавския град, но от години живее и работи в София. Завършил е "телекомуникации" в Техническия университет и в момента се занимава с изработката на хардуерни продукти, което е една от неговите страсти. Съвети за $1 000 000 - така нашият съгражданин е озаглавил..

обновено на 27.04.17 в 15:48

За българските църкви във Франция

Днес говорим за българските църкви във Франция и религиозно -просветната им дейност. Мои събеседници са архимандрит Емилиян Боцановски от Българската православна църковна община в Париж "Св. патриарх Евтимий Търновски" и протойерей Петър Симеонов, който служи в църквите в Лил и в Лион, както и в някои градове на Швейцария. Трудят се в полза на..

публикувано на 27.04.17 в 09:56