Белоградчик привлича туристи и през зимата

Снимка: Иванка Петрова

Един от основните приоритети в развитието на община Белоградчик е туризмът. В резултат на добрата съвместна работа между бизнеса в туристическия бранш и администрацията, тук отдавна не се говори за сезонен туризъм. Повечето от посещаваните обекти в общината са на открито и това предполага намаляване на туристическия поток през есенно – зимния период. Но статистиката показва, че дори и през студените месеци октомври, ноември и декември около 12 хиляди са посетилите забележителностите в региона. Изминалите дни не бяха най – подходящите за туризъм. Но когато снегът спре да вали, небето се изясни и зимното слънце заблести, скалите разкриват своя зимен облик и нова красота. Равносметката за края на 2016 година е 107 345 посетители на културните и историческите обекти на територията на общината. Наблюдава се всяка година тенденция на увеличаване на туристическия поток.


Общинското ръководство не спира да обмисля мерки за привличане на нови туристи. От 01.01.2017 г. влязоха в сила след гласуване в Общинския съвет нови входни такси. Например за вход в Белоградчишката крепост при сключен договор с туроператорска фирма за посещение на групи над 18 г., цената на билета става 4.80 лв., с ДДС., т.е. по – ниска от досегашната. А за пещерата „Магура” е въведен комбиниран билет, който включва и галерията с рисунките. До сега цената бе 12 лв. за възрастен. С новия билет тя е 10.00 лв. за възрастни, 8.00 лв. за ученици, студенти и пенсионери след доказване със съответния документ, а семейната такса за родители с деца до 18 г. е 20 лв., с ДДС. Предложението е дошло от служителите към пещерата, тъй като се наблюдава голям интерес именно към галерията с рисунките. Предстои през месец януари заседание на Консултативния съвет по туризъм. А през март ще се проведе и информационно пътуване, в което ще се включат туроператори от Варна и Бургас, които през миналата година са проявили интерес към дестинацията Белоградчик. Тази инициатива се организира от Общината и собствениците на местата за настаняване и има своя принос за добрата посещаемост и популяризиране на туристическите обекти. 

print Отпечатай
Вижте още
Д-р Жерар Шабани, инвазивен кардиолог в УМБАЛ

Д-р Жерар Шабани: Много млади хора страдат от сърдечно-съдови заболявания във Видин

Заболеваемостта от сърдечно-съдови заболявания във Видин е доста голяма. Проблемът е, че страдат много млади хора. Това каза в "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Жерар Шабани, инвазивен кардиолог в УМБАЛ "Св. Екатерина"-София и МБАЛ "Св. Петка"-Видин. Той обясни, че това се дължи на средата, в която живеем: "Стресът и рисковите фактори,..

публикувано на 20.02.17 в 17:06

Ломчани събират средства за старата вестникопродавница

Жители на Лом се обединиха около идеята да бъде възстановена старата вестникопродавница в града. Всичко тръгва в социалните мрежи- от фейсбук групата "Всички ломчани обединени около една идея", които искат да съберат средства за реставриране на павилиона. Идеята обаче има предистория. В основата за създаване на групата е занемарената сграда,..

публикувано на 20.02.17 в 12:07

"Малките звездички" от 19.02.2017 година

Почести и преклонение пред подвига на Васил Левски отдаваме - безсмъртният национален герой , който е обесен на днешната черна дата за българската история . Преди 144 години той увисва на бесилото за свободна България , така страната ни губи едно отдадено и добро сърце на пламенния, неустрашимия, вдъхновен борец-революционер , пожертвал..

публикувано на 19.02.17 в 14:05

"Неделник" от 19 февруари 2017 година

Нова порция "Неделник" вече ви очаква на сайта ни . Истинската дата, на която е обесен Васил Левски, е 18 февруари, но поради една причина, ние почитаме паметта му на 19 февруари. Но не за това ще стане дума в предаването "Неделник", а за едно начало. Авторът на филмите за Ботев, Софроний Врачански, Цар Борис III, Алеко Константинов и..

публикувано на 19.02.17 в 12:25

Нека правим добро с вяра, за да бъдем и наследници на Божието царство

Неделята, която отбелязваме днес, е третата подготвителна неделя за Великия и спасителен пост - Неделя Месопустна . Църквата ни запознава и говори за начина, по който всеки един от нас трябва да живее, за да може заставайки пред Божия съд, да застане от страната на помилваните, на спасените. Тя не ни казва уклончиво за съществуването..

публикувано на 19.02.17 в 08:00

Да празнуваме, любов!

В средата на студения и все още снежен февруари отваряме нашия шарен северозападен сборник с истории за живота на една позната страничка и се настаняваме в запазените територии на любовта и виното . Защото по традиция по това време от годината литературният салон при видинското читалище "Цвят" отбелязва със специално издание своята почит..

публикувано на 18.02.17 в 20:49