Белоградчик привлича туристи и през зимата

Снимка: Иванка Петрова

Един от основните приоритети в развитието на община Белоградчик е туризмът. В резултат на добрата съвместна работа между бизнеса в туристическия бранш и администрацията, тук отдавна не се говори за сезонен туризъм. Повечето от посещаваните обекти в общината са на открито и това предполага намаляване на туристическия поток през есенно – зимния период. Но статистиката показва, че дори и през студените месеци октомври, ноември и декември около 12 хиляди са посетилите забележителностите в региона. Изминалите дни не бяха най – подходящите за туризъм. Но когато снегът спре да вали, небето се изясни и зимното слънце заблести, скалите разкриват своя зимен облик и нова красота. Равносметката за края на 2016 година е 107 345 посетители на културните и историческите обекти на територията на общината. Наблюдава се всяка година тенденция на увеличаване на туристическия поток.


Общинското ръководство не спира да обмисля мерки за привличане на нови туристи. От 01.01.2017 г. влязоха в сила след гласуване в Общинския съвет нови входни такси. Например за вход в Белоградчишката крепост при сключен договор с туроператорска фирма за посещение на групи над 18 г., цената на билета става 4.80 лв., с ДДС., т.е. по – ниска от досегашната. А за пещерата „Магура” е въведен комбиниран билет, който включва и галерията с рисунките. До сега цената бе 12 лв. за възрастен. С новия билет тя е 10.00 лв. за възрастни, 8.00 лв. за ученици, студенти и пенсионери след доказване със съответния документ, а семейната такса за родители с деца до 18 г. е 20 лв., с ДДС. Предложението е дошло от служителите към пещерата, тъй като се наблюдава голям интерес именно към галерията с рисунките. Предстои през месец януари заседание на Консултативния съвет по туризъм. А през март ще се проведе и информационно пътуване, в което ще се включат туроператори от Варна и Бургас, които през миналата година са проявили интерес към дестинацията Белоградчик. Тази инициатива се организира от Общината и собствениците на местата за настаняване и има своя принос за добрата посещаемост и популяризиране на туристическите обекти. 

print Отпечатай
Вижте още

Как най-евтино да пътуваме

Сезонът на почивките и дългите пътувания до морето, до някоя природна забележителност или просто до село е вече факт. Лятото е в разгара си и ако все още не сте заминали да отпочивате някъде, сега е времето. Дори и за няколко дни, стягайте куфарите и тръгвайте! С какво предпочитаме да пътуваме обаче и как ще ни бъде най-изгодно? На тези въпроси търсим..

публикувано на 28.06.17 в 16:02

Погребални практики от праисторията представя изложба във Враца

Изложбата "Погребални практики от Праисторията до Средновековието" на Националния антропологичен музей гостува във Враца. Тя представя три възстановки на гробове от различни епохи, обясни археологът от Регионален исторически музей -Враца доц. д-р Нарцис Торбов: "В първата витрина е възстановка на гроб от късната бронзова епоха. Материалите - костен..

публикувано на 28.06.17 в 12:15

В Зона за руска музика на 28.06.2017 слушаме Анастасия Сланевская- Слава

Поведението й е шокиращо, понякога е досадно, друг път   е изненадващо, но най-важното- не оставя никого безразличен. Тя е висока брюнетка с проницателни очи и ярко изразена харизма. Казва се Анастасия Сланевская, а псевдонимът и е Слава. С първото си появяване на сцената покорява милиони сърца. Започваме след кратките новини в 11.00 часа.

публикувано на 28.06.17 в 09:38

Общината във Видин помага за изпълнението на местни инициативи в кварталите и селата

Общината във Видин помага с малки суми за инициативи на местни общности за благоустрояване на села и квартали. Отпуска до две хиляди лева за ремонт на автобусни спирки, ниви чешми и детски площадки. Условието е за тях да има решение на общоселки или квартални събрания. Изпълнението на програмата „Местни инициативи“ започна през миналата..

публикувано на 27.06.17 в 17:57
Д-р Валерия Вълчева /вдясно/ е чест гост в училището за родители във Видин.

Д-р Валерия Вълчева: С бебе на море след третия месец

Децата могат да бъдат заведени на море от много ранна възраст, но преди това трябва да имат известна подготовка. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Валерия Вълчева , педиатър и неонатолог във видинската болница "Св. Петка" . Тя обясни, че закалителните процедури започват още от първия месец на бебето с въздушни и..

публикувано на 26.06.17 в 17:43

Как децата да не остават без надзор през лятото?

Лятната ваканция за повечето ученици започна, за други идва до дни. Все пак лятото е време за почивка, игри и забавления , или пък в краен случай за бездействие . Когато родителите работят, а подрастващите изискват постоянни грижи и контрол, възниква въпросът: "Кой да се ангажира с отглеждането и възпитанието им през дългата ваканция" ? Дилемата..

публикувано на 26.06.17 в 15:05