Измериха 10 градуса в класни стаи във Видин

Снимка: БГНЕС

Едва 10-11 градуса достигат температурите в някои видински училища, установи проверка на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в първия учебен ден след ваканцията. Сред най-проблемните са Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и училище "Петко Рачов Славейков", обясни д-р Антон Петров, директор на дирекция "Обществено здраве" в РЗИ:

"Поради постъпила жалба от гимназията с преподаване на чужди езици от ученик, там беше извършен и лабораторен контрол за точно установяване на температурата в класните стаи. 10-11 градуса е в класните стаи. Има предписание директорите да предприемат необходимите мерки за създаване на нормална обстановка за учебен процес. В СУ "Петко Рачов Славейков" също са измерени с лаборатория по-ниски температури. Там има предписание."

Тревожно е положението в професионална техническа гимназия "Васил Левски", където е възникнала авария на отоплителен котел.

"Сега карат с половината мощност на единия котел, което е крайно незадоволително. В един момент днес там беше лаборатория, като излязат резултатите и те ще получат предписание. Около 10 градуса е температурата там, доста студено."

Под оптималните 18 градуса са отчетени също в училищата "Христо Ботев", "Софроний Врачански" и "Отец Паисий". Днес там ще има нови замервания с лаборатория. Без проблеми са училище "Иван Вазов" и гимназиите "Проф. д-р Асен Златаров", "Михалаки Георгиев" и "Екзарх Антим I".

Във всички видински училища часовете са намалени на 20 минути. Затварянето е крайна мярка, но законът дава право, ако учебните заведения не намерят решение на възникналите проблеми, Здравната инспекция да я приложи, обясни д-р Петров.
Вижте още

Театърът в Монтана е с премиерно заглавие

„Мистерията Дон Жуан“ е най-новото заглавие в репертоара на Драматичен театър - Монтана . В основата на представлението стои пиесата от Анатолий Крим „Завещанието на целомъдрения женкар“.  Монтанският театър беше първият в страната, който представи на българската публика драматурга Анатолий Крим и неговата пиеса. Десет години по-късно, Монтана..

публикувано на 21.03.18 в 11:58

43-ма са засечени без колани за седмица във Видин

До 18 март в ход беше специализирана полицейска операция у нас, организирана от TISPOL (Европейската мрежа на службите на пътна полиция). Целта е контрол за използването на обезопасителни средства от водачите и пътниците в моторните превозни средства . Операцията се проведе едновременно на територията на всички страни, членки на организацията...

публикувано на 21.03.18 в 11:11

Откриха 120 бутилки алкохол без документи на Дунав мост 2

Служители на Митница- Лом и Граничния полицейски участък във Видин откриха 120 бутилки с водка и уиски  при проверка  в камион с литовска регистрация на Дунав мост 2 . Шофьорът не е представил изискващите се по Закона за акцизите и данъчните складове документи за превоз на акцизни стоки. Съставен е акт за административно нарушение. 

публикувано на 21.03.18 в 11:01

Тестват сирените в област Видин

Годишната техническа проверка на сиренно-оповестителната система в област Видин   ще се проведе о т 26 март до 23 май . Това съобщават от Областната дирекция на МВР.  Проверката включва краткотрайно задействане на сирените в  населените места на областта . 

публикувано на 21.03.18 в 10:36

Иззеха 117 литра нелегален алкохол в Берковско

Полицаи и митничари проведоха специализирана операция по противодействие на контрабандата, съхранението и разпространението на стоки без български акцизен бандерол в Берковско . Униформените иззеха 117 литра алкохол без документи при проверка на частен дом. Нередовната акцизна стока е била пригодена за продажба на дребно, съобщават от полицията...

публикувано на 21.03.18 в 10:01

Влак прегази мъж в Боровци

Мъж на 43 години от с. Боровци почина след като беше прегазен от влак. Сигналът за инцидента, който е станал на ж.п. линията в землището на монтанското село, е подаден вчера около 13:50 часа. Огледът е установил, че при приближаването на влака, на междурелсието се е намирало тяло на човек, който е бил в легнало положение. При последвалата маневра за..

публикувано на 21.03.18 в 09:50