Измериха 10 градуса в класни стаи във Видин

Снимка: БГНЕС

Едва 10-11 градуса достигат температурите в някои видински училища, установи проверка на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в първия учебен ден след ваканцията. Сред най-проблемните са Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и училище "Петко Рачов Славейков", обясни д-р Антон Петров, директор на дирекция "Обществено здраве" в РЗИ:

"Поради постъпила жалба от гимназията с преподаване на чужди езици от ученик, там беше извършен и лабораторен контрол за точно установяване на температурата в класните стаи. 10-11 градуса е в класните стаи. Има предписание директорите да предприемат необходимите мерки за създаване на нормална обстановка за учебен процес. В СУ "Петко Рачов Славейков" също са измерени с лаборатория по-ниски температури. Там има предписание."

Тревожно е положението в професионална техническа гимназия "Васил Левски", където е възникнала авария на отоплителен котел.

"Сега карат с половината мощност на единия котел, което е крайно незадоволително. В един момент днес там беше лаборатория, като излязат резултатите и те ще получат предписание. Около 10 градуса е температурата там, доста студено."

Под оптималните 18 градуса са отчетени също в училищата "Христо Ботев", "Софроний Врачански" и "Отец Паисий". Днес там ще има нови замервания с лаборатория. Без проблеми са училище "Иван Вазов" и гимназиите "Проф. д-р Асен Златаров", "Михалаки Георгиев" и "Екзарх Антим I".

Във всички видински училища часовете са намалени на 20 минути. Затварянето е крайна мярка, но законът дава право, ако учебните заведения не намерят решение на възникналите проблеми, Здравната инспекция да я приложи, обясни д-р Петров.
Вижте още

Най-много е валяло във Вършец, очакват се поледици

Най-много дъжд през почивните дни е валял в района на Вършец, а най-малко във Василовци, съобщиха от Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. 38 литра на квадратен метър са отчетени в района на Вършец. С два литра по-малко е измереното количество в Берковица. За Монтана синоптиците са отчели 33 литра. Най-слаби са били валежите във..

публикувано на 18.12.17 в 14:05

Служителите на реда в Монтана помогнаха на 8 деца на починали полицаи

8 момичета и момчета , 3 от които завършващи студенти, получиха по 370 лв, събрани при благотворителна кампания на Областната дирекция на МВР в Монтана в помощ на деца на починали служители. Коледният подарък бе връчен от директора на полицията в Монтана ст. комисар Ивайло Антонов. Теодора Накова, майка на тримата бъдещи висшисти– тризнаците Анна, Таня..

публикувано на 18.12.17 в 13:31

Обсъдиха мерки за оздравяване на болницата в Белоградчик

Кметът на Община Белоградчик Борис Николов и управителката на местната общинска болница Лилия Трифонова се срещнаха със зам.- министъра на здравеопазването Жени Начева, за да обсъдят съдбата на местната общинска болница. "Договорихме се да обмислим как да преструктурираме дейността на болницата, за да може да продължи да съществува с надеждата, че..

публикувано на 18.12.17 в 12:02

Шофьор на тролейбус във Враца продавал фалшиви билети

В събота служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при Областната дирекция на МВР във Враца са провели специализирана полицейска операция за контрол, предотвратяване и разкриване на нарушения и престъпления при обществения превоз на пътници. В хода на операцията, след придобита оперативна информация, са установени пътници в..

публикувано на 18.12.17 в 11:15

Във Видин задържаха 5500 литра вещество за производство на хероин

Около 1.00 часа през нощта в петък митнически екип, работещ в района на ГКПП Дунав мост 2, спрял за проверка камион с босненска регистрация, превозващ по документи 20 тона полиетилен от страна в ЕС за фирма получател в  Турция. Превозното средство е управлявано от 60-годишен босненски гражданин И. Памукович. Товарната композиция с водача е ескортирана до..

публикувано на 18.12.17 в 11:08

Бежанец от Сирия шофирал дрогиран във Видин

Водач, седнал зад волана след употреба на наркотици, е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа, съобщиха от видинската полиция. На 17 декември около 00.01 часа по ул. "Широка", 21-годишен сирийски гражданин с хуманитарен статут , живеещ във Видин, шофирал товарен автомобил "Фолксваген Кади". При тестване с техническо средство, пробата отчела..

публикувано на 18.12.17 в 10:52