Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпитава ли музиката

Снимка: Радио ВИДИН

Каква е ролята на образованието по музика за развитието на младите хора? За музиката, която възпитава говорим с Йоанна Крумова и Симона Момчилова, възпитанички на училището по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин и с преподавателите Живка Сливенова- по музика и народно пеене и Ани Илиева- по музика и пиано.  

Йоанна Крумова е ученичка в 7 клас, Симона Момчилова- в 10 клас. Йоанна учи музика и от първи клас е в училището по изкуствата. Носителка е на много медали, участва в конкурси и печели на повечето първите места. Нейната майка е била танцьор в Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав". Бащата на Симона пък е певец, тя е профил "Хореография", танцува и пее. Казват, че музиката е и развлечение, и възпитание на духа.

"Слушам музика по всяко време. Аз имам допълнителни часове по изучаване на народно пеене и е забавно да го правя. Има и други стилове музика, които също харесвам", каза Йоанна.

"Изучаването на българския фолклор би трябвало да е задължително. Защото, ако не запазим българския фолклор, няма смисъл. Трябва да се наблегне на българските народни песни", казва за учебния материал Симона.

Йоанна и Симона слушат народна музика и в свободното си време. Приятелите им също. Вкусът към музиката зависи от всеки човек- всеки си избира какво да слуша.

Цензура в музиката трябва да има, смята Симона. Според Йоанна всичко си има граници- в училище, например, не е допустимо да се слушат песни с неприличен текст. Социалната среда донякъде влияе при избора, казва Симона:

"Когато някоя песен е известна и много хора я слушат, това няма как да не повлияе."


"Семейната среда също е важна", допълни Йоанна.

В българското училище преди 1989 година се изучаваше класическа и популярна музика, преминала през партийната цензура. След демокрацията започна да се създава и комерсиална музика. Сега всеки може да си избира какво да слуша, изкуството се подчини на пазара- каквото се слуша, това се пее. Спорът за качеството на музиката не стои на преден план. За разлика от училището, защото учителите по предмета се съобразяват с изискванията на Министерството на образованието и с това, което децата трябва да постигнат в края на учебната година. Всичко това е заложено в учебната програма. От първи клас се започва с началните стъпки по елементарна теория на музиката, включване на фолклорните обичаи и с годините се надгражда материалът. Изучаваната музика обхваща всички стилове- в 5-и и 6-и клас, например, се учат фолклорни области, в 7-и клас- история на музиката.

Снимка"Много е важно самият учебник да бъде достъпен за децата, да няма прекалено много информация. Когато детето отвори учебника, песента трябва не само като мелодия, а и като текст да бъде близко до детето, да бъде запеваема, съобразена с музикалните способности на едно дете. Музиката възпитава, разширява кръгозора на децата. Когато говорим за народната музика, за фолклорните обичаи, всяка една песен е нещо, което се е случило. Децата добиват представа, връщат се много години назад и черпят информация от извора на българщината, което е най- ценно. И това е нещото, което ни отличава от всички- българското", коментира Живка Сливенова- старши преподавател по музика и народно пеене.

"Макар че има теми, които им се струват малко тежки, сега в момента работя с 7 клас и и те учат история на музиката, хубаво е да познават отделните епохи, отделните стилове, да се ориентират. Това им дава една обща култура, за да могат после те самите да правят избор, когато слушат музика. Категорично, социалната среда влияе при избора на музика и ако на тези деца в часовете не им се даде достатъчно обща представа за музикалната култура, те не могат да направят своя избор. Трудно е, защото влияе и семейната среда, влияе и социалната среда. Но ние се опитваме и работим в тази посока. В същото време имаме много изяви, децата свикват да излизат на сцена, вече формират своя вкус и ние го показваме и с концертите, които много често правим", заяви Ани Илиева- старши преподавател по музика и пиано.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30