Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След два дни- нови правила на пътя

Снимка: Радио ВИДИН

Пътната полиция вече има право да прекратява служебно регистрацията на автомобили без застраховка "Гражданска отговорност". Водач, който бъде хванат да управлява без задължителната полица, е заплашен не само с глоба, но и със затвор до една година. Нарушителите на правилата за движение ще плащат по-високи глоби от 21 януари, когато влизат в сила промените в Закона за движение по пътищата. След 2 дни полицията ще има право да отнема номерата на колата, ако шофьорът ѝ кара с над 0,5 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотици. В глобите за алкохол ще има разграничение - шофиране с между 0,5 и 0,8 промила ще се наказва с 500 лева, а между 0,8 и 1, 2 промила - с 1000 лева. Също от 21 януари двойно ще бъдат увеличени глобите за превишена скорост. Те ще варират от 400 до 600 лева в зависимост от това колко километра е превишението и дали е в или извън населено място.

"Тъй като промените са много, редно е вашите слушатели да прочетат целия нов Закон, който е обнародван в брой 101 на Държавен вестник от 20 декември 2016 година. Основно задължение на водача на пътното превозно средство е да познава добре съдържанието на Закона за движение по пътищата. С промените са въведени забрани за извършване на внезапни маневри, забрани за движение в платното за насрещно движение по автомагистрали и скоростни пътища, забрана за организиране и участие в нерегламентирани състезания по пътищата. Увеличени са санкциите за грубите нарушения на правилата за движение, които реално застрашават безопасността на движението, като например превишаване на разрешената максимална скорост с над 30 км/ч. СнимкаВъведени са нов вид принудителни административни мерки за спиране от движение на моторните превозни средства, както и прекратяване на регистрацията, с която табелите с регистрационния номер ще бъдат изземвани на пътя от служителите на "Пътна полиция". Вече е разширен обхватът на нарушенията, за които може да бъде наложена глоба с фиш. Въведено е ново понятие "нов водач", който придобива за първи път свидетелство за правоуправление на моторно превозно средство- той ще получава 2/3 от максималния брой контролни точки, а останалата 1/3 ще получи след 24 месеца стаж. Променени са задълженията на службите на МВР при настъпило пътно-транспортно произшествие. Вече ни се дава възможност за издаване на фиш за неправилно паркирано моторно превозно средство в отсъствието на нарушителя. В този случай фишът се издава на собственика на автомобила, като първият екземпляр се изпраща, а вторият и третият остават за съхранение в службата за контрол. Към моторното превозно средство се закрепва уведомление, в което се посочват мястото, времето на нарушението, моторното превозно средство, с което е извършено нарушението, нарушените разпоредби, размерът на глобата, срокът, сметката и мястото за доброволно заплащане. Предвижда се пътните полицаи да бъдат снабдени с полеви принтери и на място, когато спрат водач, да отпечатат невръчени до момента електронни фишове и да му ги връчат на място", обясни главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор "Пътна полиция"- Видин.

СнимкаОт 15 ноември до 1 март шофьорите вече задължително трябва да карат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка от 4 милиметра. С лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв. ще се наказва водач, който управлява МПС, което е нерегистрирано или по някаква причина се движи без регистрационни табели. При повторност книжката ще се взима за до 2 години, а паричната глоба скача до 1500 лв. Не се разрешава спирането и шофирането в аварийната лента на магистралата, освен в случай на авария или ако шофьорът или спътниците му внезапно се почувстват зле. Задължително е включването на къси светлини в тунелите. Глобата за неправилно обозначено аварирало превозно средство става 150 лв., за хвърляне на боклуци и замърсяване на шосето- санкцията е същата. Забранява се поставянето на всякакви вещества и предмети върху табелите с регистрационния номер.

Някои от новите текстове в Закона за движение по пътищата бяха разкритикувани от експерти като неприложими или водещи към повишаване на корупционните практики. Според Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка трябва да се въведе по-обширна държавна политика в тази област, а не да се действа "на парче", защото само завишаването на санкциите не дава резултат.

Снимка"За нас има 5 пункта, които са много важни: контрол, обучение, организация, медии и общество, които ние апелираме от години да бъдат обединени и да се създаде един нов читав Закон, в който да влизат и задълженията на държавата, защото виждаме, че глобите растат, но и жертвите растат. В последните години имаме увеличаване и на аварийността, и на загиналите, и на санкциите. Според Закона единственият виновен за убийствата по пътя са шофьорите, а никъде няма санкции към държавата- че не е изчистила платното за движение, че не е направила маркировка, че не е осигурила светлоотразителни стълбчета, че не е изградила по-широки пътища... Ще има ли отговорност на държавата за неизпълнени нейни ангажименти? Санкциите няма да работят, докато не се хванат превантивните мерки. Искаме да има, както в Европа, 200-300 камери, искаме електронна система, с която камерата снема, фишът ти идва и ти го плащаш, ако не го платиш- те прибират в затвора, както е в Европа. Искаме всички пари, които са събрани от пътните данъци, да отиват за безопасност на пътя. Това спестява нерви и агресията на пътя, от която идва аварийността", смята председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

Снимка"Идеята и философията на промените в Закона са всъщност борба с черната статистика, според която, за съжаление, България през 2015 година беше на първо място заедно с Румъния за най-много убити на пътя и повечето промени са насочени в тази насока, но не само. Например, даваме повече конкретизация на електронния фиш. Обясняваме по какъв начин ще се случва самото връчване на тези електронни фишове, защото това е бъдещето на контрола и санкциите- контролът да става без човешки фактор, така корупционният фактор отпада. В момента МВР закупува камери, които разчитат номера на нарушителя, генерират електронно фиша и го изпращат директно на нарушителя. С това и високите глоби, които въвеждаме, се стремим към превенция. Съгласен съм, че събираемостта на глобите е ниска и обмисляме мерки и за събираемостта, които най-вероятно ще разглежда следващото Народно събрание. Законът няма сам да реши всички проблеми, всички заедно трябва да работим в тази насока- и контролните органи, и обществото", каза за Радио ВИДИН председателят на Транспортната комисия в Парламента Настимир Ананиев.

И през изтеклата 2016 година се запази негативната тенденция за повече катастрофи и повече жертви по пътищата на България. Станали са 7365 пътнотранспортни произшествия. От тях ранените са над 9000 души, а загиналите- над 700. Дали новите мерки ще дадат резултат, предстои да видим...

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38