Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 януари 2017 година

Снимка: Пламен Генчев

Опашката от тежкотоварни автомобили към граничен пункт „Дунав мост 2“ на изход от страната вече е повече от 15 км. Шофьорите, които последни са се наредили не се надяват, че ще минат за по-кратко време от 10 часа.

Възстановено е движението в тунел "Ечемишка" на Автомагистрала "Хемус".
Движението бе временно ограничено в посока София, поради аварирал тежкотоварен автомобил.

Жълт код за студено време- от Националния институт по метеорология и хдрология предупредиха днес за опасно ниски температури във Видин, Монтана, Враца и Плевен. Най-ниската измерена температура тази сутрин е била във Видин - 16 градуса.

20% е ледоходът по река Дунав в началото на българския участък при Ново село. Според Агенцията за проучване и поддържане на реката, ледените късове във водите на Дунав при Лом и Оряхово също са 20%.

„Започваме 2017 година като планираме бюджет на община Монтана, с най-високите приходи и разходи досега”, заяви кметът Златко Живков. Днес той представи финансовата рамка на общината пред общински съветници и журналисти.

Стойността на еднократната финансова помощ, която отпуска Община Враца за новородено дете, за 2017 г. ще бъде увеличена на 200 лв., а  250 лв. ще получат родителите на близнаци. Това съобщават от местната управа. На предстоящо заседание на Общинския съвет, ще бъде предложен за гласуване Правилник за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на Община Враца. 


Предложение от кмета на Видин за сливане на училищата "Христо Ботев" и "Отец Паисий" в града, като приемно учебно заведение да стане "Отец Паисий", ще бъде разгледано на заседание на Общинския съвет.
 Това решиха 11-те постоянни комисии към местния парламент, които проведоха заседания днес.


С 30 хиляди лева са повече парите, предвидени в проектобюджета на община Видин за подпомагане на спортните клубове през 2017 година. Това обяви кметът, Огнян Ценков, по време на заседание на Постоянната комисия по бюджет и финанси. "Парите ще бъдат разпределени по утвърдени критерии", обеща той. През 2016 година средствата за спорт бяха 270 хиляди лева.

Информационна кампания за определяне на риска от остеопороза и измерване на костната плътност беше проведена днес в Регионалната здравна инспекция във Видин. За профилактика на това заболяване на скелета е необходимо здравословно хранене, движение и достатъчен престой на открито през слънчевите дни, напомнят специалистите.

Семейно-консултативният център (СКЦ) в Берковица отчете дейността си. Екипът е разработил две програми съгласно специфичните нужди в Берковица и във Вършец.

Очаква се специална работна група да изготви национален стандарт за качеството на въглищата за отопление на домовете, за да се намали замърсяването на въздуха, съобщи министър Ивелина Василева. Ще се съблюдава използването само на такъв тип въглища, които съдържат по-малко количество сяра и пепел и по-малко замърсяват въздуха.

Възобновена е структурата на ВМРО във Видин.
За председател е избран ръководителят на патриотичен клуб „Бдинци“ Димчо Георгиев.

Във връзка с информация, разпространена в някои медии, че "прокуратурата отказа да поддържа обвиненията към двама от обвиняемите по делото за експлозията в завод "Миджур" в село Горни Лом - Илияна Бахчеванова и Божидар Василев", Апелативна прокуратура- София и Окръжна прокуратура- Видин съобщават, че това твърдение не отговаря на истината. Делото продължава срещу всички обвиняеми лица, като следващото заседание е насрочено за 10 февруари.

Жител на Враца е в неизвестност от седмица
, а близките му разпространиха негови снимки в социалните мрежи. От полицията потвърдиха, че Калин Никодимов е обявен за национално издирване, тъй като не се е прибирал у дома от 17 януари.

Полицията във Видин разследва палеж на автомобил пред жилищен блок в града. Сигналът за две горящи коли на паркинг в жилищен комплекс ”Вида” е подаден на телефон 112 към 23 часа снощи.

Служебната кола на футболния мениджър от Враца Данаил Петков е изгоряла тази сутрин. Информация за опожарения автомобил беше подадена с извънредно съобщение към официалния полицейски бюлетин.

Момче на 11 години и мъж на 73 години са откарани вчера в реанимацията на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" Монтана. Малолетният е с прободна рана в крака до слабините, а възрастният човек е със счупена тилна черепна кост, и двамата са без опасност за живота.

Полицията във Враца търси трима висшисти, които да попълнят свободните щатни бройки в Районното управление "Разследване". Според публикуваните изисквания, кандидатите може да нямат други компетенции освен диплома за завършено висше образование, допълват от Областната дирекция на МВР. Одобрените кандидати ще станат разследващи полицаи. Новите работни места не са част от обявените 35 нови щатове, които бяха оповестени през почивните дни от министъра на МВР в оставка Румяна Бъчварова.

6 761 лични карти са издадени през 2016 г., съобщават от сектор „Български документи за самоличност” в ОДМВР-Видин. Броят на издадените паспорти е 3 384, а на шофьорските книжки 3 422. Срокът, в който гражданите са длъжни да подадат заявление за подмяна на лична карта е 30 дни от датата на изтичане на валидността й. За неспазването на тази разпоредба глобата е в размер от 20 до 150 лева.

Светият Синод определи имената на епископите, които ще участват в избора за нов Врачански митрополит. Това са: Месемврийски епископ Яков, Велички епископ Сионий, Драговитийски епископ Даниил, Главиницки епископ Йоан, Браницки епископ Григорий, Белоградчишки епископ Поликарп, Агатополски епископ Йеротей, Мелнишки епископ Герасим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39