Нели Дончев с награда от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

Снимка: Радио ВИДИН


Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отличи с "личен почетен знак- втора степен - сребърен“ председателя на Административен съд- Видин Нели Дончева. Отличието бе връчено на 11 ръководители на административни съдилища в страната за безупречно и високо професионално изпълнение на служебните задължения по всички показатели за постигане на бързина и качество на постановените актове.

Наградата идва в края на втория мандат на Нели Дончева. Тя я приема като признание за десетте години, през които ръководи Административния съд, но и като признание за труда на всички свои колеги:

"Защото успехите, които е постигнал Административен съд- Видин за тези 10 години не са лична моя заслуга. Те са плод на усилията и отговорностите на всички, които работим в този съд. Цялото ни желание през всички тези години е било да отговорим на потребностите на обществото за едно бързо, качествено и предвидимо административно правосъдие."

Началото е най-трудно за Нели Дончева като административен ръководител. Тя постъпва на 3 януари 2007 година и месец и половина работи сама. Останалите съдии встъпили в длъжност на 15 февруари, а съдът започва да работи от 1 март.

"Първите месеци беше най-трудно, но трудности сме срещали през целия период на тези 10 години. Не само аз, но и останалите председатели на административни съдилища се сблъскахме с много проблеми - от това да сформираш един екип, да започне една нормална работа, да отговаряш на потребностите на обществото за правосъдие, до битовите проблеми. Всичко това се струпа на нашите глави и ние, когато започнахме, нямахме представа с какво се захващаме. Това беше едно огромно предизвикателство. И тази награда е не само признание за нашите усилия, но това е едно удовлетворение за мен, за моя труд и за моите усилия през тези 10 години... Не ни стигнаха силите да посрещнем гражданите в новия дом на съда, в новата сграда на Административен съд-Видин, и то не защото ние не сме полагали усилия, това са обстоятелства, които не зависят от нас. Към момента сградата е почти завършена, много малко остава за ремонт. Предстои да бъде сформирана държавна приемателна комисия, да се приеме сградата и на практика да бъде въведена в експлоатация."

Снимка


Административен съд- Видин гледа няколко дела на наследници на загинали при взрива във фабриката за боеприпаси в село Горни Лом. Това са спорове на граждани и администрацията, обясни Нели Дончева:

"При нас има образувани дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени от тази огромна трагедия. Едно от делата в момента е излязло за решаване и очакваме съдия Панталеева да се произнесе по него в законовоопределения едномесечен срок. Има още 4 или 5 дела образувани, от които 2 са спрени по преценка на съдията-докладчик. В момента определението за спиране е обжалвано и ще се произнесе Върховният административен съд. А другите 2 дела все още са на производство, събират се съотносимите и допустими доказателства."

Доверието в съдебната система е неразривно свързано с усещането за липса на справедливост в обществото, смята Нели Дончева:

"За да се преодолее липсата на справедливост в обществото, трябва да работят всички власти, не само съдебната. Трябва да се включат активно и изпълнителната, и законодателната власт. Когато законите в страната отговарят на очакванията на обществото за справедливост, когато се съблюдава стриктен контрол при спазването им, и когато законите се прилагат еднакво спрямо всички, тогава смятам, че ще можем да кажем, че се е върнала вярата и доверието в съдебната система."

Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 20 октомври 2019 година

Златна есен е и новият "Неделник" вече е на сайта ни. В първият час си говорим за стари вестници, а след това с двама видинчани които са сред призьорите в конкурса "Приключение Дунав Ултра" . Найден Антонов е на първо място, а на трето е отличена фотография на неговия приятел Любослав Любомиров. Конкурсът е организиран от магазин..

публикувано на 20.10.19 в 22:24

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10