Нели Дончев с награда от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

Снимка: Радио ВИДИН


Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отличи с "личен почетен знак- втора степен - сребърен“ председателя на Административен съд- Видин Нели Дончева. Отличието бе връчено на 11 ръководители на административни съдилища в страната за безупречно и високо професионално изпълнение на служебните задължения по всички показатели за постигане на бързина и качество на постановените актове.

Наградата идва в края на втория мандат на Нели Дончева. Тя я приема като признание за десетте години, през които ръководи Административния съд, но и като признание за труда на всички свои колеги:

"Защото успехите, които е постигнал Административен съд- Видин за тези 10 години не са лична моя заслуга. Те са плод на усилията и отговорностите на всички, които работим в този съд. Цялото ни желание през всички тези години е било да отговорим на потребностите на обществото за едно бързо, качествено и предвидимо административно правосъдие."

Началото е най-трудно за Нели Дончева като административен ръководител. Тя постъпва на 3 януари 2007 година и месец и половина работи сама. Останалите съдии встъпили в длъжност на 15 февруари, а съдът започва да работи от 1 март.

"Първите месеци беше най-трудно, но трудности сме срещали през целия период на тези 10 години. Не само аз, но и останалите председатели на административни съдилища се сблъскахме с много проблеми - от това да сформираш един екип, да започне една нормална работа, да отговаряш на потребностите на обществото за правосъдие, до битовите проблеми. Всичко това се струпа на нашите глави и ние, когато започнахме, нямахме представа с какво се захващаме. Това беше едно огромно предизвикателство. И тази награда е не само признание за нашите усилия, но това е едно удовлетворение за мен, за моя труд и за моите усилия през тези 10 години... Не ни стигнаха силите да посрещнем гражданите в новия дом на съда, в новата сграда на Административен съд-Видин, и то не защото ние не сме полагали усилия, това са обстоятелства, които не зависят от нас. Към момента сградата е почти завършена, много малко остава за ремонт. Предстои да бъде сформирана държавна приемателна комисия, да се приеме сградата и на практика да бъде въведена в експлоатация."

Снимка


Административен съд- Видин гледа няколко дела на наследници на загинали при взрива във фабриката за боеприпаси в село Горни Лом. Това са спорове на граждани и администрацията, обясни Нели Дончева:

"При нас има образувани дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени от тази огромна трагедия. Едно от делата в момента е излязло за решаване и очакваме съдия Панталеева да се произнесе по него в законовоопределения едномесечен срок. Има още 4 или 5 дела образувани, от които 2 са спрени по преценка на съдията-докладчик. В момента определението за спиране е обжалвано и ще се произнесе Върховният административен съд. А другите 2 дела все още са на производство, събират се съотносимите и допустими доказателства."

Доверието в съдебната система е неразривно свързано с усещането за липса на справедливост в обществото, смята Нели Дончева:

"За да се преодолее липсата на справедливост в обществото, трябва да работят всички власти, не само съдебната. Трябва да се включат активно и изпълнителната, и законодателната власт. Когато законите в страната отговарят на очакванията на обществото за справедливост, когато се съблюдава стриктен контрол при спазването им, и когато законите се прилагат еднакво спрямо всички, тогава смятам, че ще можем да кажем, че се е върнала вярата и доверието в съдебната система."

Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кога климатикът е опасен?

През летните месеци, заради по-високите температури, все повече хора използвт климатици. Без  значение дали сме на работа, вкъщи или в колата, когато градусите се повишат, всеки има нужда от разхлаждане. Климатикът може да ни осигури градусите, които желаем, за да се чувстваме добре. Освен ползите, които този електрически уред ни носи, няма как да не..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

Нови съоръжения за игри в Кула

На нови пързалка, люлка, лостове и маси за шах се радват децата на Кула. Тези съоръжения са закупени със средства на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, монтирани са и са готови за игри през лятната ваканция . Една част от тях са в парка до крепостта "Кастра Мартис", други- в градския парк. "За по-..

публикувано на 18.07.19 в 12:55

"Неделник" от 14 юли 2019 година

Ето де. Дойде му ред на този "Неделник", който излъчихме на живо от Комплекс "Магура" . Това е много важно. Започвам с преглед на старите вестници, а след това Давид Давидов ни разказва как минало представянето на новата му книга "Запейте, наша ескадрила..." в Монтана и какви са очакванията му за представянето и във Видин, което..

публикувано на 16.07.19 в 22:39
Новата свинеферма в Дунавци

Колко опасна за здравето на хората е миризмата от свинефермата в Дунавци

От няколко месеца в град Дунавци работи нова свинеферма. Обектът е на частен инвеститор, изграден е по проект. Инициативен комитет от град Дунавци с председател Малин Младенов сигнализира местния кмет и кмета на Община Видин, че се усеща неприятна миризма извън границите на обекта. За Радио ВИДИН Малин Младенов обясни, че още от миналата година са..

публикувано на 16.07.19 в 17:09

Белоградчишките скали трябва да са осветени, смятат граждани

11 стойки, с 14 прожектора, монтирани върху Белоградчишките скали разделиха общественото мнение на две противоположни страни. Гражданската инициатива за осветяването на скалния феномен бе наречена от бившия министър на културата Вежди Рашидов "вандалски акт". Това накара Министерството на културата да се самосезира и да направи проверка. Тя..

публикувано на 15.07.19 в 14:00

Детски празник на открито в Кула

Детски празник ще се проведе тази неделя- 14 юли в град Кула . Доброволците от кампанията "Северозапазване", която цели да възстанови градския парк, са организирали забавления за децата в парка. В 7.00 часа на стадиона започват полетите с балон , след това ще има игри и танци . "Издигането ще бъде с привързан балон. От 7 часа започваме да издигаме..

публикувано на 12.07.19 в 17:01

"Синьо лято" за първи път за децата на Монтана

На язовир Долна вода край Монтана се провежда лятно рибарско училище. В него са се записали над 100 деца. Идеята е на местното ловно рибарско дружество и на Общинския съвет по наркотични вещества. Заниманията за всяка група се провеждат от понеделник до петък.  Александър Георгиев - специалист "Ловно стопанство" към СЛРД "Огоста" в град Монтана е..

публикувано на 11.07.19 в 17:30