Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е адвокат Таня Кълцева

Таня Кълцева: "Аз избрах да живея във Видин"

13
Снимка: Колаж Ваня Минева

"Аз не просто останах, аз избрах да живея във Видин. Никога не съм искала да живея на друго място. Да, имам си любим град, който е Бургас, харесва ни заедно със съпруга ми и с дъщеря ми да гостуваме там, да си почиваме, да му се радваме. Но моят град е Видин. Тук живея. Тук расте дъщеря ми. Тук е моят дом. Тук се боря да се реализирам в професията си, защото смятам, че имам още много какво да постигам. Обичам този град и в него се чувствам добре. И да, мечтая да го видя по-оживен, с повече млади хора. Да, зная, че с магическа пръчка промени не стават. Да, парите са малко. Да, промишленост няма. Да, държавата като че ли е забравила за нашия край. Но все пак от нас- хората, най-много зависи какъв ще бъде животът ни. Просто трябва да не си сам", казва днешният ми събеседник в "Калейдоскоп" Таня Кълцева. Една млада жена- усмихната, уверена, намерила своята пътечка в живота.

Таня и Иво, Снимка: Таня Кълцева, личен архивСеднали сме с Таня на чашка топъл чай в нейната адвокатска кантора. Аз питам, а тя ми разказва- за шареното си детство, белязано от първите уроци по танци, получени във видинския пионерски дом от най-добрия хореограф и педагог в тази сфера- Цветан Лозанов; за първата й среща със спортните танци и с Анета Костова; за годините, които Таня посвещава на клуб "Аксел"; за цената на победите и за емоционалния заряд, който те дават; за уроците от победите и пораженията; за правилните и не толкова правилните избори, които правим; за способността човек да запази мечтите си, да ги следва и постига, независимо от всички очаквани и неочаквани промени, които времето и разместващите се социални пластове налагат в живота ни.

Лилия Боянова, Снимка: Ваня Минева

"Първите си уроци по танци получих от Цветан Лозанов- батко Цеци, както тогава го наричахме. Сега при него народни танци учи моята дъщеря Лили. А първата ми среща със състезателните танци, както тогава се наричаха, беше съвсем случайна. Още с влизането в танцовата зала в Младежкия дом бях спечелена завинаги и дълги години не излязох от там. Танците оставиха много трайна следа в живота ми. Помня всяка тренировка, помня всяко състезание, помня своите танцови партньори, треньорите, които са работили с нас тук, във Видин, и тези, които идваха да ни обучават от други клубове от страната. Беше много силно време за видинските спортни танци и за нашия клуб "Аксел". Първият ми златен медал беше с Ивайло, в Пазарджик. Състезанието беше много тежко- повече от 12 часа", спомня си Таня.

Таня Кълцева, личен архивВисоки постижения през онези години има и с другия си партньор в танците- Златко Борисов. Таня остава да помага като треньор и организатор в клуба и след като прекъсва активната си спортна кариера. Сега потребността си от движение Таня засища с йога.

"Нямаше случайности при избора ми да се занимавам с право. Това бе зряло решение. Първото ми висше образование е публична администрация. След дипломирането започнах работа в държавната администрация. Но не ми беше нужно много време да разбера, че това не е моето място. Нито аз съм за там, нито администрацията има нужда от мен. Тогава идеята за право изкристализира. Благодарение на семейството, което тогава бях започнала да изграждам, тази идея стана реалност- аз завърших право и станах адвокат. Когато се потопих в професията, със сигурност разбрах, че това е моята истинска сцена", разказва ми Таня.

Днес адвокат Таня Кълцева е на прага на следващото си предизвикателство- Лили вече е ученичка във видинската математическа- ППМГ "Екзарх Антим I", а Таня прие да помага на училището като се включи в конституирането на съвсем новия за българската образователна система модел за връзка на училището с общността- новоизградения Обществен съвет.

Таня и Лили, Снимка: Таня Кълцева, личен архив"Да, с влизането на моето дете във видинската математическа, аз се "върнах" в училище. Защо? Защото дъщеря ми е щастлива от факта, че е ученичка в Математическата, а аз съм щастлива от факта, че детето ми се чувства добре в новото си училище. Затова искам да помагам. А и всеки адвокат, за да стои добре в своята професия, трябва да си избере поне едно поприще, чрез която да е сред хората и чрез което би могъл да бъде полезен. Обществените съвети са нещо ново в българското образование. Надявам се, че освен контролен орган- каквито са неговите основни функции, всички ние- родители, общественици, бивши възпитаници на училището, които участваме в този Обществен съвет, ще намерим подходящ модел за това как да допринесем това училище да изпълнява пълноценно целта си- да подготвя едни истински, добри, родолюбиви, знаещи и можещи граждани на това общество. Конкретиката предстои да се случи", обяснява Таня.

В разговора ни отваряме темата и за това какви хора търсят помощ в кантората на Таня. А от тях- хората, идва и финалната реплика на Таня в предаването днес:

"Да, всички знаем, че Видин не е лесно място за живеене. Но аз никога не съм и помисляла да отида другаде. Вярвам, че Видин има бъдеще. Защото все пак от нас- хората, най-много зависи какъв ще бъде животът ни. За да се получи, просто трябва да не си сам."

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50