Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Спешна помощ във Видин: "Може би ние сме Център №1 в страната по кадрова осигуреност"

Снимка: Радио ВИДИН

Центърът за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ във Видин ще ползва етаж от сградата на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. За линейките е предвидено място в двора на Инспекцията. Четирите филиала на Центъра в региона също ще се преместят, като три от тях ще бъдат в изцяло нови сгради. Промените се налагат заради стандарта за спешна помощ, приет през миналата година, който определя и минималната квадратура на филиалите.

"Няма филиал на територията на Видинска област, който да отговаря на тази квадратура. За един филиал са необходими поне 200 квадрата, за Видин са повече- минимум 700. Сега в момента сме на 2-3 пъти по- малка площ. Във Видин Спешното приемно е към болницата, от 10 години, и сега на площ от 280 квадрата се помещаваме както Спешното отделение на болницата, така и Центърът за спешна помощ, филиалът във Видин, на тази площ, която е крайно недостатъчна", обясни директорът на ЦСМП- Видин д-р Станислав Поломски.

В Кула, Брегово и Димово ще се строи наново с европейски средства по Оперативна програма "Региони в растеж". Проектът е на Министерството на здравеопазването и е за всички филиали в страната, които са около 200. В Белоградчик Центърът ще се премести на територията на нервно отделение, който е близо до филиала и е на първия етаж на болницата.

"Може би ние сме Център №1 в страната по кадрова осигуреност. Говорим най- вече за лекари, фелдшери, медицински сестри. Нямаме незаети бройки. Като дори голяма част от лекарите, те са 28, имат и специалност. 8 са без специалност, но трима вече са на финала да вземат специалност. Дори имаме и с по две специалности. Това е добре за нас, защото указаната помощ е по- качествена. Засега текучеството е намаляло, задържат се лекарите, и за фелдшери говорим също, може би поради факта, че по 5, по 10% всяка година или през година се увеличават заплатите. Може би това е една от причините да се задържат кадрите при нас", допълни директорът на ЦСМП- Видин.

По филиалите има и стационарни екипи. Например, в Центъра в Брегово има една линейка, с която излиза единият от дежурните фелдшери, но има и друг, който е на място и указва стационарна, амбулаторна помощ. В три от филиалите линейките са по една- това са Кула, Брегово и Димово.

СнимкаД-р Росица Илкова е директор на Центъра за спешна помощ в Белоградчик. Въпросът за разширението на филиала стои на дневен ред от няколко месеца:

"Посетиха нашия филиал на спешния център строителен инженер и строителен техник, които направиха замервания и установиха, че сградният фонд и помещенията, които обитаваме, не отговарят на европейските изисквания за една нормално функционираща спешна помощ", каза д-р Росица Илкова пред сътрудника ни Иванка Петрова.

Центърът обслужва хората от три общини- Белоградчик, Ружинци и Чупрене и две села от община Димово, общо 36 села, най- отдалеченото от които е на 44 километра. Районът е планински, рядко населен. Зимният сезон е по- труден за екипите, но разполагат с проходими линейки.

"Разполагаме с 3 линейки. Тези линейки са реаномобили, които имат апаратура- с кислородотерапия са оборудвани, бутилки- две, с дефибрилатор, с ЕКГ-апарати. Две линейки винаги са дежурни 24 часа и една линейка е резервна."

Рядко се получават фалшиви повиквания. Случва се обаче да се подаде грешен адрес или грешни имена. Тези случаи са един- два за 5-6 месеца. Често възрастните хора не могат да стигнат до личния си лекар и звънят на Бърза помощ. Агресивното поведение се изразява в обидни думи към персонала заради закъснения.

"Когато се направи повикване на телефон 112 това е телефон на централата в Монтана. Те прехвърлят разговора във Видин, Видин ни дава координатите и номера на мисията, час на тръгване, а това изисква време. Дори 10-12 минути за тези разговори и уточнения и след тези минути след повикването ние тръгваме. Дори и в града да сме, това не може да се избегне. Но физическа агресия не е имало досега", обясни д-р Росица Илкова.

Притеснителен е фактът, че млади хора не са идвали на работа от десетина години, а възрастта на работещите е предпенсионна.


СнимкаНовите стандарти наблягат и на максимално бързото пристигане на екипа. Единственото забавяне е при предаването на информацията от дежурния на телефон 112 до дежурния екип от съответния център.

"Обикновено във Видин за 5-6 минути линейката е на адрес. Въведе се и триажна система. Всеки случай се преценява в зависимост от спешността на повикването- код червен, код жълт и код зелен. Трябва да имат малко търпение хората, да обяснят, това е добре и за болния, за да може лекарят в координационната централа да отсее по- незначителните случаи от по- сериозните и второто нещо е да знае какъв екип да прати"
, уточни д-р Станислав Поломски.

В стандартите са записани и какви са критериите, на които трябва да отговарят линейките, те обаче са пожелателни- до 7 години експлоатация и до 300 000 километра. От две години не са получавани нови коли. Последните две линейки са най- запазени и отговарят на новите изисквания. Другите линейки са над 300 000 километра и над 7-8 години. По- леките аварии по тях се отстраняват в работилницата на Центъра, а когато се изисква по- специализирана дейност, се карат в сервиз. 6 са резервните коли освен постоянните 8, които са на смяна.

"Грубо отношение има, дори водим и статистика, в Министерството всеки месец ги информираме. За щастие, няма сериозно пострадали", уточни д-р Станислав Поломски.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Общинските съветници в Кула разгледаха на заседание 15 точки

Общинските съветници в Кула се събраха на поредното си редовно заседание . Сред по-важните точки, които разгледаха, са докладна записка, внесена от кмета на общината Владимир Владимиров, относно задание за изработване на проект за частично изменение на общия устройствен план на община Кула.  Включено бе разглеждане и на докладна записка относно..

публикувано на 27.03.24 в 08:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00