Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Жерар Шабани: Много млади хора страдат от сърдечно-съдови заболявания във Видин

Д-р Жерар Шабани, инвазивен кардиолог в УМБАЛ "Св. Екатерина"-София и МБАЛ "Св. Петка"-Видин.
Снимка: Полина Тодорова


Заболеваемостта от сърдечно-съдови заболявания във Видин е доста голяма. Проблемът е, че страдат много млади хора. Това каза в "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Жерар Шабани, инвазивен кардиолог в УМБАЛ "Св. Екатерина"-София и МБАЛ "Св. Петка"-Видин. Той обясни, че това се дължи на средата, в която живеем:

"Стресът и рисковите фактори, които обуславят сърдечно-съдовите заболявания, като се струпат с това, че нямаме здравна култура и се стига на моменти да има пациенти на по 30 години с остър инфаркт и страдащи от какво ли още не. Това е доста голям проблем и доста трудно се борим с него. Затова навсякъде се стремим към профилактика."


Д-р Шабани работи във видинската болница от около година. Постъпва, след като здравното заведение започва да извършва инвазивни процедури. Работата във Видин за него е поредното професионално предизвикателство:

"Професията ни е такава, че трябва да сме напълно отдадени, независимо къде работим. Затова приех това предизвикателство, за да помогна с каквото мога като лекар."

В България инвазивни процедури се правят от повече от 30 години. В момента методиките и апаратурата са напреднали дотолкова, че от една страна значително улесняват работата на лекарите, а от друга - рискът за пациентите е изключително малък, каза лекарят. Той обясни, че процедурите най-често се прилагат при исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, клапни заболявания и др. Резултатите от тях стават ясни веднага:

"При нас резултатът се вижда на момента. Лечението също е на момента. Ако се касае за пациент, при който не може да се проведе инвазивно лечение, тогава се предприема хирургично лечение....

Стентовете са импланти, които представляват съдова протеза. Тя се поставя на атеросклеротичното стеснение, за да държи съда отворен и да може мускулът на сърцето да се храни адекватно, да не страда, защото това създава проблем на пациентите и ги инвалидизира.

Стентовете са различни. Има обикновени метални. Вече сме в такава ера, че самите стентове имат полимер, който се отделя в съдовата стена и прави така, че рискът да се стесни този стент е минимален. Това са т. нар. медикамент-излъчващи стентове. Има и т. нар. биоразградими стентове, които напълно се разграждат в съдовата стена на артерията за около 2-3 години. Най-често използваме медикамент-излъчващи стентове."


Д-р Шабани коментира и мръсния въздух като рисков фактор за здравето:

"Мръсният въздух оказва влияние върху хората. Това е много неприятно чувство - да излезеш навън и да дишаш сажди. На гърба си го изпитах и аз, и моето семейство. Трябва да се пазим от този проблем, защото младите страдат, децата страдат, всички страдаме от това нещо и трябва по някакъв начин да обърнем внимание. Затова апелирам към институциите да се вземат в ръце, за да може да помогнат."

За здраво сърце инвазивният кардиолог препоръча:

"Живейте си живота, но спазвайте някакъв режим. Профилактичните прегледи да са на всеки 6 месеца. Една кардиограма, кръвни изследвания на всеки 6 месеца, просто една профилактика. Спортувайте, спазвайте диета."


Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50