Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 февруари 2017 година

Снимка: Община Враца

225 мартеници ще украсяват централния булевард „Никола Войводов“ във Враца. Инициативата е на Община Враца. За втора поредна година по случай предстоящия празник 1-ви март, със  символите на пролетта ще бъдат закичени 15 дървета по пешеходната зона, а стволовете им ще бъдат увити в бял и червен плат, символизиращ здраве, щастие и сила.

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по повод репортаж за ремонта на тунел "Ечемишка" и разпореди на специализираното звено „Антикорупция“ - към Софийска градска прокуратура извършване на проверка. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. В излъчения репортаж се сдържат данни за евентуално извършена умишлена безстопанственост и престъпление по служба, поради което главният прокурор разпореди спешна проверка по случая.

Мост по международния път Е79, по който на ден минават по хиляди превозни средства, се разпада, алармираха местните хора. Пътното съоръжение се намира край разклона за криводолското село Краводер.

Всеки момент се чака заповед за забрана на преминаването на тирове по третокласния път III-112 от Дунав мост 2 към София, съобщиха от областната администрация в Монтана. Преди повече от седмица кметовете на селата Смирненски, Славотин, Д-р Йосифово и Студено буче поискаха пълната забрана за тежките машини. Те изпратиха подписка до областната и общинската управа в Монтана.

Хранителни продукти в централния пункт на Българския червен кръст във Видин раздаваха днес. Помощта е по програмата за подпомагане на най- нуждаещите се хора.

Бившият врачански депутат от БСП Димитър Гъндев е новият заместник-областен управител на Враца. Заповедта за назначението му е издадена в края на миналата седмица от служебния кабинет.

Коалицията от партии "Нова Република" регистрира кандидатите си за участие в предсрочните парламентарни избори. Кандидат депутатската листа за 5-и многомандатен избирателен район (МИР)-Видин оглавява проф. Вили Лилков.

Досегашният депутат и заместник-председател на „Народен съюз“ Явор Хайтов поведе листата на Реформаторския блок във Враца, втора в списъка от кандидати е областният лидер на СДС Ирина Иванова, а трети- Бенчо Бенчев от Движение България на гражданите.

Дългогодишният кмет на Мездра и бивш заместник-министър на регионалното развитие Иван Аспарухов е водач на листата от кандидатите за депутати на коалицията между АБВ и Движение 21 във Видин и Враца.

Бившият финансов министър от кабинета Орешарски - Петър Чобанов е първи в листата на ДПС във Враца. Втори след Чобанов е досегашният депутат от партията Айхан Етем.

Въпреки мразовития месец януари и голямото количество сняг, не е имало проблеми със събирането на твърдите битови отпадъци, съобщи кметът на Монтана Златко Живков.

Телефонните измами, битовата престъпност и сигурността по време на предстоящите парламентарни избори бяха обсъдени на среща в Белоградчик. Директорът на Областната дирекция на МВР във Видин старши комисар Янко Янколов се срещна с кметовете и кметските наместници от общината.

След като преди около 1 година неизвестни извършители унищожиха 14 декара овощна градина с череши на семейство Цветкови от мездренското село Боденец, тази нощ бяха запалени и два трактора на арендаторите на около 1000 декара земя в района.

Приемат се заявления за продажба на мартеници в Мездра, информираха от местната управа. Желаещите могат да подават необходимите бланки в центъра за административни услуги и информация. Традиционният базар на мартениците и цветята отново ще бъде в централната градска част и ще продължи до 8 март, включително.

Масивна 3-етажна административна сграда продава на търг с тайно наддаване Националната агенция за приходите в Монтана в с. Долна Вереница. Кандидат-купувачите могат да огледат имота до 24 февруари. Предложенията на желаещите да се включат в наддаването се подават също до 24 февруари в сградата на НАП Монтана на пл. "Жеравица", ет. 2, стая 206.

Нова специалност в областта на алтернативния туризъм ще предложи на учениците от Видин Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". През следващата учебна година ще бъде обявен прием по специалността "Спортно-туристическа дейност", каза директорът.

Във видинското училище „Епископ Софроний Врачански“ проведоха „Час по България“ и го посветиха на Апостола на Свободата. Поводът е 180- та годишнина от рождението на Васил Левски, която отбелязваме през 2017-та. Ученици от клуб „Млади възрожденци“ рецитираха стихове, посветни на Левски.

Обучение по библиотерапия се провежда в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В него участват 14 библиотекари от трите регионални библиотеки във Видин, Враца и Монтана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28
Шишеяд за рециклиране на  пластмасови бутилки в Монтана

Община Монтана се включва в Деня на Земята

Демонстративни игри и образователни беседи ще има в две училища в  Монтана по повод Деня на Земята, 22 април, съобщават от Общината. Празникът се отбелязва в цял свят с идеята хората да обединят действията си за опазването на околната среда. В събитията в Монтана ще се включат доброволци от общинската администрация и експерти от Регионалната..

публикувано на 19.04.24 в 15:05

Готова е програмата за великденските празници в Кула

Великденската програма на Общината и НЧ "Просвета 1882" в Кула включва  празнични събития за деца и възрастни. К ултурни инициативи, арт работилници и шоу програми ще оживят града в навечерието на едни от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово, Гергьовден, Цветница и Лазаровден. Програмата включва: 22 април..

публикувано на 19.04.24 в 14:49

Конкурс събира кулинари в Монтана

Кулинарен конкурс „Вкусотиите на Северозапада“ събира професионални готвачи и аматьори днес в Монтана . В него ще бъдат представени традиционните за региона гозби. Над 20 са участниците. Кулинарният конкурс се организира за втора поредна година от секцията по Хранително-вкусова промишленост към НТС-Монтана.  „В изложбата се предлагат..

публикувано на 19.04.24 в 14:37

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция , съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и..

публикувано на 19.04.24 в 11:14

Видин е домакин на инициативата "Пътят на предприемача"

Националното турне "Пътят на предприемача" гостува днес във Видин . Организатори на събитието са София Тех Парк и Джуниор Ачийвмант (Junior Achievement Bulgaria). В рамките на инициативата са предвидени образователните курсове и други прояви, насочени към ученици, студенти и хора с бизнес идеи, обясни за Радио ВИДИН организаторът Елица Моллов от..

публикувано на 19.04.24 в 09:50
село Хайредин

Във Врачанско най-трудно се намира работа в Хайредин и Борован

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно могат да си намерят работа – това показват данните на трудовата борса към края на март. В Хайрединско без постоянни доходи е един на всеки трима, като официалната статистика отчита безработица от 36 процента. В Борован нивото е с 5 пункта по-малко – 31.70 на сто, но остава притеснително. В..

публикувано на 19.04.24 в 09:42