Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите за спорт във Видин отново разединиха клубовете

Снимка: Радио ВИДИН

Община Видин организира работна среща, в която участваха кметът Огнян Ценков, заместник-кметът Венци Пасков, председателят на Общинския съвет Генади Велков, общински съветници, представители на спортни клубове. На срещата беше дискутирано предложението за разпределение на средствата, заложени в бюджета за 2017 година на Община Видин за подпомагане дейността на спортните клубове.

"От наша страна поемаме ангажимента да създаваме всички условия за спортистите и един от основните ни ангажименти е да изплащаме определените субсидии в пълен размер. Комисията е следвала модела на разпределението на средствата от миналата година", заяви Огнян Ценков.

"Със заповед на кмета на Община Видин е назначена комисия, която да се занимава със средствата, които се осигуряват от общинския бюджет за спорта. Знае се колко са средствата, защото те бяха приети- субсидията е увеличена в сравнение с миналата година от 270 000 на 300 000 лева. Предложението на кмета е за следното разпределение на субсидията: СК "Борба, самбо, джудо" - 32 000 лв.; СК "Ванто- Видин"- 35 000 лв.; СК "Бдин 77"- 10 000 лв.; СК "Елит Тим"- 1000 лв.; ВК "Бдин-Вида"- 12 000 лв.; СК "Бдин Атлетик"- 1500 лв.; СК "Бдинци 2000"- 5000 лв.; БК "Видабаскет"- 60 000 лв.; ШК "Найден Войнов"- 1000 лв.; СК "Бдин Видин"- 7000 лв.; СК "Бъдин" - 1500 лв.; ОФК "Бдин 1923"- 110 000 лв.; ДФК "Видин"- 4000 лв.; СК "Бъдин - ММА и бойно самбо"- 5000 лв.; УСК "Шампион"- 1200 лв.; ФК "Левски"- с. Покрайна - 2000 лв.; ФК "Пегас спорт"- Видин - 4000 лв.; БК "Видин"- 1000 лв.; СК "Бойни изкуства"- 1000 лв.", обясни Венци Пасков.

СнимкаСредствата ще бъдат разпределени между 19 клуба. За ФК "Дунав" Дунавци и СК "Стрела" не е предвидено нищо, защото не са отчели изразходването на парите от миналата година, а дейността на автомобилния спортен клуб "Жико Моторспорт" е включена в спортния календар на Общината и също няма да получи отделно подпомагане. Впечатление прави, че два от 22-та клуба- футболният "Бдин" и баскетболният "Видабаскет" ще получат около 60% от субсидията- общо 170 хил. лева. За останалите са предвидени между 1000 и 35 000 лева. Тази диспропорция предизвика недоволство в част от клубовете:



"Аз не съм доволен от това разпределение, тъй като ние участваме на четири дисциплини. Представихме спортния календар и имам чувството, че не го е чел никой. Тренират 80 деца в нашата зала и участват в много състезания, а има спортове, които нямат толкова състезатели, не участват в толкова състезания, а взимат много повече пари", каза Любо Гешев от клуба по ММА.

"За една година донесохме 10 медала от републикански първенства. Тази година с това разпределение просто ни обричате да не съществуваме. Тези пари ни покриват само едно състезание. Обезкостяваме си семействата, за да покриваме разходите по състезания. Правихме го цяла година и е срамно тази година при тези резултати да сме на това ниво. Повече няма да ме видите на такива събирания, защото няма смисъл- явно тук вече всичко е решено, всичко си върви по един стереотип. Радвам се, че децата са тук и разбраха много добре защо нямат бъдеще в този град", заяви Петър Петров от лекоатлетическия клуб "Бдин Атлетик".

"Сега се връщам от състезание с 44 участници, което бе спечелено от първокласник, който тренира в шахматна школа "Найден Войнов". За мен е изненада, че втора поредна година получаваме под 1/3 от 1% от бюджета за спорт. Съжалявам, че толкова ниско оценявате нещата, които правим за развитието на този спорт във Видин. Тази година предпочитам да не приема тази субсидия", категоричен бе Евтим Стефанов от шахматния клуб.

"По отношение на това, че не е отчетена субсидията ни за миналата година, ще припомня, че ни я предоставихте преди един месец. Моля да съобразите и че тази база, която сте предоставили на клуба на хартия- Колодрума, реално не може да се ползва. Многократно сме ви посочили проблемите, но явно или няма желание, или няма възможност да се справите с тях", смята Иван Иванов от колоездачния клуб "Стрела".

Ето какво отговори председателят на Общинския съвет Генади Велков:

"Парите имат едно свойство- никога не достигат. Това са даденостите, които ние ви предлагаме, това са възможностите. Има много по-богати градове, които дават по-малко пари. Ще помоля представителите на клубове- не правете повече клубове. Настанили сме вече клубове и там, където някога бяха складовете на спортната зала. Не може, когато се скарат двама треньори, единият да отива и да прави нов клуб. Търсете начин да намирате това, което ви обединява, тогава ще има и много по-големи възможности."

В спор с ръководството на Общината влезе Светослав Петков от Футболен клуб "Пегас Спорт", който е и общински съветник.

"Нито един клуб на територията на община Видин не е общински и Общината не е длъжна да издържа на никого частния бизнес. Единственото нещо, което искам, е да има ясен критерий как се разпределят тези пари. Искам да знам и критерия за определяне на членовете в експертната комисия. Моето предложение е: минимум 5000 лева за спортен клуб и максимум 60 000 лева. Предлагам още тази година нито един клуб да не получи нищо, а всички средства да отидат за възобновяване на спортната база."

"Още миналата година предложих да се облегнем на формулата, която е измислена в държавата и която се прилага в целия свят- количествен показател, качествен показател и разделение на олимпийски спортове, на приоритетни олимпийски спортове във връзка с държавната политика и на традиционни спортове във връзка с община Видин. Това е рамката, по която Министерството на спорта финансира всички нас. Ако искаме да бъде реално, справедливо и перспективно, трябва по тази схема да финансираме спорта. Трябва да отбележа, че от 10 години насам, само миналата получихме някакви нормални пари и си поехме въздух. Но принципно трябва да се намери една ясна структура за финансиране, за да няма недоволни", е мнението на президента на клуба по кану-каяк "Ванто-Видин" Юрий Кирилов.

110 000 лева от общинската субсидия за подпомагане на спортните клубове е отделена за Футболен клуб "Бдин 1923". Именно това подразни част от останалите клубове.

"Стремим се към професионалния футбол, а в школата ни тренират близо 150 деца без да плащат такси. Бюджетът, който ни трябва за 2017 година е 200 000 лева. Няма как да се краде от този клуб при положение, че парите не достигат", обясни администраторът на "Бдин" Пламен Петков.

СнимкаБлизо час и половина продължи дискусията, на която ръководството на Община Видин трябваше да обясни на спортните клубове как са разпределени 300 000-те лева, отделени за подпомагането на местния спорт и да изслуша техните предложения. Чуха се много мнения, не станаха ясни критериите, по които е определено кой колко да получи, прозвучаха взаимни нападки. За да успокои страстите, думата взе един от най-добрите и дългогодишни видински треньори- Пламен Петров, старши-треньор на клуба по борба, самбо и джудо:

"37 години съм треньор. 2016 година е единствената, в която ние бяхме уважени, спортът, въобще, беше уважен. Винаги съм бил опозиция. 4 години при г-н Гергов не получихме никакво финансиране. Издържах по някакъв начин- правехме спортисти, давахме класирания, получавахме някакви пари от държавата и оцеляхме. Млади лъвчета, докажете се по този начин, не искайте още от първата година. Винаги ще има недоволни, каквито и ще критерии да сложите. Ако се въведе минимално финансиране от 5000 лева, например, бъдете сигурни, че догодина ще се нароят 40 клуба. Хубаво е да има някакви критерии, но е много трудно. На мен би ми било много трудно да направя подобно разпределение."


Подобно мнение изказа и треньорът на клуба по кану-каяк "Ванто-Видин" Стефан Илиев:

Снимка"Досрамя ме, защото тези хора, ако не ни платят електроенергията, ако не ни платят водата, ако не ни поемат консумативите и ако някой ги накара да плащаме и наем, ще спортуваме ние- в ямите, а всички останали спортове не знам къде ще отидат. Кой от нас извади пари, за да си плати наема, кой от нас извади пари, за да си плати тока? Страната ни е в абсолютен хаос, за нашия град всички казват, че е най-бедният в Европа и независимо от всичко тези хора заделят 300 000 лева, а още 500 000 лева на година им струваме ние, спортистите, за консумативи. Знаете как е и на Запад- събираш такси, плащаш на Общината наема, плащаш тока, плащаш всичко и ако остане нещо за заплата- остане. Ние сме като пиявици- смучем. Всички скачат на футбола- не разбрахте ли, че без футбол нашият град не може, без баскетбол- не може, защото, ако ние направим една регата, ще дойдат 40, на баскетбол- ще отидат 800 души, на футбол също. Да не говорим, че клубове ползват публична общинска собственост, а прибират такси. Кой ви разрешава да правите това? Дайте да се засрамим, защото 300 000 лева са много пари за нашия град. Ами, ако скочат данъкоплатците и кажат "От къде на къде на тези пикльовци ще им давате 300 000 лева от нашите данъци?"


От ръководството на Общината обещаха, че когато бъде приет новият закон за спорта, ще бъде изработен Правилник с ясни критерии за разпределение на общинската субсидия. Предложението за разпределение на субсидията за спортните клубове за 2017 година е включено като точка в дневния ред на предстоящото заседание на Общински съвет Видин, което е насрочено за утре, 24 февруари. 

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40