Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли решение на безконтролното размножаване на домашните кучета

Снимка: Енимъл Хелп - Враца СНЦ

От тази година всяко куче трябва да е чипирано. Микрочиповете се поставят от ветеринарните лекари. Изискването е задължителна мярка за проследяемост на домашните кучета, обясни ветеринарният лекар от Видин д-р Стилян Паскалев:

"Микрочипът се вкарва подкожно, никакви последствия няма за кучето. Той се поставя от ветеринарен лекар, отразява се в единната система на Министерството на земеделието и храните на национално ниво. Ако се вкара конкретен код, ще ми излезе кой го е чипирал, кога го е чипирал и всичките сведения, които са вкарани за това животно. Това е, за да ограничим разпространението на безстопанствените кучета. Поради съображения, незнайни за мен, голяма част от хората отказват да поставят микрочипове, въпреки че са задължителни. Най- вече финансови са съображенията, въпреки че като манипулация нито е болезнено, нито е толкова скъпо."

Проверка на "Четири лапи" в информационната система на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) сочи, че в системата има данни за 80 хиляди чипирани кучета, но реалната бройка на домашните любимци е много по- голяма.

Снимка"Само за София се предполага, че те са между 100 и 200 хиляди. Общините могат да санкционират за това дали собствениците са регистрирали домашния си любимец в съответната база данни, за да могат да се събират такси. За поставянето на микрочип на домашен любимец контролът ще се извършва от БАБХ, които ще налагат и глоби. Глобата е в размер на 200 лева", каза Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Сдружение "Енимъл Хелп"- Враца е организация, която се грижи за бездомните кучета във Враца и се опитва да им намери дом. Доброволките, които се грижат за болни, ранени и изоставени четириноги в момента са поели ангажимент да спасят и малките кученца, които намират изоставени, родени от бездомни женски кучета и за които им сигнализират и граждани.

"Това се случва постоянно. Според нас, за трите години, през които работим, не е спирало да има малки кученца, изхвърлени. Според мен така ще бъде докато общините не въведат практика за масова кастрация на всички кучета, особено на кучетата във вилните зони, индустриалните зони и селата. Масова практика е напролет да си взимат куче и през есента да го изхвърлят, което вече е на 4-5 месеца. Нашето виждане е масова кастрация на дворни кучета. Освен, ако кучетата не живеят примерно в регистриран приют, лицензирани развъдници, за всички останали трябва кастрация, иначе няма как да се спре популацията", обясни Таня Радкова от сдружението.

СнимкаЗа 18 кученца до 3 месеца се грижат в момента от сдружението, имат и други над 4-месечна възраст.

74 са кучетата, за които се грижат доброволците от "Енимъл Хелп"- Враца.

Доставени са вече новите къщички, закупени със средства от благотворително събитие на Младежки дом- Враца. Със сумата от 1055 лева са купени и доставени на място 13 кучешки къщи.

"От които ние имаме огромна нужда. От снега, дъжда и влагата те се съсипват и ние имаме постоянно нужда от кучешки колиби."

Темата за приюта в село Черкаски, община Вършец я повдигнаха местни жители, когато Общината започна да привежда мястото, определено за общински приют съгласно законовите изисквания. Тогава хора от селото заявиха, че не искат точно там да има приют и казаха какви са им мотивите. Георги Найденов- общински съветник от Вършец, е внесъл предложение приютът да се измести на друго място, което обаче не е обсъждано на заседание.

Фейсбук- Аз обичам Вършец"Аз решавам да внеса докладна записка до Общинския съвет, в която предлагам да се премести местоположението на този т. нар. кучкарник, по наши думи, на място, което да няма проблеми с жителите, да бъде извън регулация. Тази докладна съм я внесъл август 2016 година", обясни съветникът.

Потърсихме председателя на Общински съвет на Вършец- Анатоли Димитров:

"Ние, като Общински съвет, сме решили този въпрос още в предния мандат- дали сме разрешение на Общината да построи този приют. Тя трябва да построи този приют в съответствие със Закона за защита на животните и този приют е построен. Има недоволство от страна на част от гражданите и кметът работи по този въпрос, така че да се постигне съгласие."

Председателят на Общинския съвет обясни, че в предложението да се премести приюта няма конкретика.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50