Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двуетажни призрачни къщи и шепа хора- това е действителността в пограничното село

Разбити пътища стопират кражбите в Периловец

7
Снимка: Светослав Цветанов, радио Видин
Село Периловец се намира се на 35 километра от Видин, на територията на община Бойница. Съседни села са Раброво, Бориловец и Шишенци. Границата със Сърбия е на 5 километра. Двуетажни призрачни къщи, разбит път и шепа хора- това е действителността в пограничното село. Останалите 40-ина души от местното население са предимно възрастни. Оплакват се, че нямат магазин, но разбират, че няма как да се поддържа за толкова малко хора. Най-важното, което искат да се направи, е пътят до селото, който е в трагично състояние. По него трудно се придвижват дори и каруци, казаха местните пред Йорданка Петрова. Добрата новина от това е, че спрели да идват дори крадците, за да не си чупят колите.

"Най-важното- пътят да се оправи. Невъзможно е дори с каруцата да се минава по него, до съседните села да идеш по работа. Децата спряха да идват, счупиха си колите от дупките.... Крадците и те спряха да идват. Преди се влизаше по къщите, но като минат десет пъти и колата в сервиз влиза..."
- разказаха хората от Периловец.

Виолета Костадинова, кметски наместник на село Периловец, Снимка: Светослав ЦветановМестните задават въпроса си и на кметския наместник, макар, че тя няма правомощията да осигури средства за това, а само да настоява пред общинското ръководство да се вземат мерки по проблема. Кметски наместник на Периловец за трети мандат е Виолета Костадинова. Тя е и най-младият жител тук и живее с проблемите на населеното място. Признава, че заради лошия път и доставките на хляб 3 пъти седмично се осъществяват трудно.

"12-километровата отсечка на пътя е направена през 70-те години на миналия век и през 47-те години експлоатация и помен от асфалт няма. Сега сме получили писмо, че ще се възложи проект, но докато се направи, докато се преведат парите, време ще мине. Все се надяваме най-накрая този път да се направи"- каза кметският наместник.  

Въпреки изолираността си от общинския и областния център заради лошия път, хората са намерили начин да се справят. Хлябът се доставя от Кула с микробус, благодарение на добрата воля на шофьора по заявка се доставят и други стоки от първа необходимост. Пенсиите се раздават на място от пощенски служител, който идва на крак да събира и парите за сметките за ток, вода и телефон. Хората разчитат и на съседите си, които имат автомобили за доставка на лекарства, каза още кметицата Виолета Костадинова.

Кметството и пенсионерският клуб, където се раздава и хлябът, са най-оживените места в Периловец. Хората знаят, че при кметицата може да им премерят и кръвното, има и аптечка, ако се наложи.

"Да, имам си апарат, човек като дойде премервам му кръвното, просто си помагаме един на друг. И аптечката е под ръка", каза още Виолета Костадинова и допълни, че единствената надежда селото да се оживи е ремонтът на пътя.

Гордост за село Периловец е завещаният от "доброто време" киносалон в сградата на читалището, където всяка година се прави традиционният пролетен бал. Стремежът на малкото местни е да се запази традицията. 

Още за селото може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00