Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кика: Трябва да пазим църквата в Долна Вереница, тя е уникална

Снимка: Радио ВИДИН

Отправяме се към село Долна Вереница, което се намира близо до Монтана. Там една жена е избрала да се грижи за селската църква и да пази запален пламъка на вярата в сърцата на жителите и гостите на селото. Този избор тя прави след тежък период в живота си, след смъртта на една от дъщерите си преди около 10 години. С предишен опит от работа по заместване в столичната църква "Св. Неделя" Кика Давидкова се заема с грижата за средновековния храм "Св. Никола".

"Започнах да отварям черквата, обаче пренаредих всичко, почистих и се занимавах. Килими, пътеки подредих по пода. Хората от селото разбраха, че аз се занимавам с църквата. И тръгнах по къщите, и казвам: "Моля ви се, ще отварям църквата, за празник - Великден, Цветница и идвайте!". Така хора, които са купили тук къщи или от София са дошли, започнаха да идват. Назначиха тук един поп да идва, обаче те ходят в четири села. Един отец ходи и поддържа четири села. Идва за половин- един час и отива в другото село. Обаче аз като знам, че Великден се посреща в 12 часа през нощта, оставам вечер. Някои хора ми казват, че ще дойдат да обикалят черквата и аз стоя там. Обикалям с тях три пъти черквата, бия звънъта и им казвам: "Погледнете в 12 часа горе в небето, то и да няма звезди, ако гледаш продължително време как се появяват звездите и почват по- силно и по- силно да светят в небето". И така ми стана приятно и започнах да отварям църквата. Не всяка неделя, защото няма кой да дойде да провежда литургията. Аз отивам в неделя, бия камбаната в 9 часа, никой не дойде и аз се прибирам. Зимата стоя в София, обаче ако има празник, и аз тръгвам с влак ли е, с автобус ли, пристигам. Когато няма да идва отчето да проведе литургия, и аз чета. Купих си книгата "Житие на Вси Светии" и там за всеки един ден пише какъв е и чета. Назначен е нов отец Пламен, ми се представи тук, че са го изпратили, защото аз се обаждах и в Берковица, и в Чипровци, че нямаше кой да идва, но сега слава Богу обещаха на 25 март, на Благовец, ще дойде новият поп. Обаче има изискване да отопляваме храма, защото е много студено в него. И направихме кутии за дарения и събрахме около 170 лева. Аз ще додам пари и ще купим една камина, че да не слагаме грозни печки, че хората такива хубави икони изографисали, толкова е хубаво. Трябва да уважаваме това, което някога хората са направили - иконостаси, икони. Това е дарба и трябва поне почит да имаме към тези, които са направили тези църкви", разказва Кика, както всички я наричат.  

Жената има идея да се постави табела, насочваща към църквата на международния път Е-79, който минава близо до селото:

"Дори и черният път да се посипе с нещо, да се отклоняват хората, да идват. Може и през селото, по асфалта да влязат, да се посещават, защото е много хубаво."


Църквата е построена през 16 век. Наскоро е правен покривът ѝ, за което са се преборили Кика и кметът на Долна Вереница- Ивайло Иванов. Ремонтът обаче не е извършен както трябва. Образува се конденз и отново се застрашават стенописите. Циментирани са пътеките около храма, направено е осветление и всичко това благодарение на упорството и отдадеността на жената, грижеща се за църквата. А често пъти тази грижа отнема от времето ѝ за семейството.

До църквата в село Долна Вереница има извор и за големите празници водата, която се освещава, се взима от него. Вече има хора, вярващи, че чудо се е случило с тях след посещение в храма или след ползване на светената вода от там. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39