Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 март- Световен ден за защита на потребителите

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор: 1/3 от играчките са опасни

Снимка: БГНЕС
Близо 30 години в България се отбелязва Световният ден за защита на потребителите- 15 март. За първи път денят е отбелязан на 15 март 1983 г. и оттогава става важна дата за потребителските организации в цял свят. Две години по-късно, на 9 април 1985 година, общото събрание на Организацията на обединените нации одобрява идеята той да стане Световен ден за защита на потребителите. В България се чества от 1991 г.

Американския президент Джон Ф. Кенеди, на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Кенеди посочва "четирите основни права на потребителя": правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. Впоследствие са добавени още четири: правото да бъдат задоволени основните потребности; правото на обезщетение; правото на образование; правото на здравословна околна среда. Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.

Анкета с граждани на Видин пък показа, че повечето не вярват на институциите, които са ангажирани със защита на правата им като потребители:

"Кой ще обърне внимание на пенсионер?! Забравени сме... Не, не вярвам на никой... Не ми се е случвало, но ако се наложи, ще потърся помощ... Аз нося пощата на Комисията за защита на потребителите във Видин и има много писма. Би трябвало да се обърнем към тях..."

Държавна агенция за метрологичен и технически надзор организира две кръгли маси в градовете София и Варна, които се проведоха под егидата на министъра на икономиката на Република България. За Радио ВИДИН Мирослав Йотов, главен директор на Главна дирекция "Надзор на пазара" в Агенцията по метрология и технически надзор, разказа за основните теми на конференцията:

"Целта на събитията е насочена към това да се гарантира пускане на безопасни продукти на пазара в Европейското икономическо пространство (ЕИП), като се обърне внимание на безопасността на децата, свързана с играчките...

Заинтересовани страни по темите на кръглите маси са: контролни органи за защита на потребителите, чиито компетенции включват осигуряване на безопасност на продукти, предназначени за игра в детската градина; ресурсните центрове, вкъщи, на места за отдих и развлечение; преподаватели, учители и администратори, работещи с деца, включително деца със специални образователни потребности; неправителствени организации в областта на защита на потребителите и браншови организации; отговорни икономически оператори, които предоставят играчки на пазара в страните от ЕИП; нотифицирани органи.

Събитието се организира съвместно с Български институт за стандартизацията и Комисия за защита на потребителите и бе на тема "Играчката- забавна, полезна и безопасна"."


Повечето от нашите вносители пускат на пазара продуктите под своя марка, което ги прави, автоматично, съгласно изискванията на регламент 765, и производители. Те носят пълната отговорност за съответствието на този продукт, тъй като той е с тяхната мярка.

"1/3 от играчките са опасни", коментира още Йотов и допълни:

"Дребните части по играчките трябва да отговарят на определени технически изисквания за здравина, да се отделят, чупят или късат трудно, за да бъде намален рискът за най-малките. Детските свирки също трябва да отговарят на определени изисквания, за да не увредят слуха на малчуганите. За 2016-а са установени и унищожени 1937 броя играчки".

Майка на тригодишно момиче от Видин разказа, че избира конкретна марка играчки за детето си, защото е сигурна, че са безопасни:

"Спряла съм се на конкретна марка играчки. Те спазват всички норми и дори и силата на звука. Защото децата като малки ги привлича звукът... Относно храната не съм сигурна какво купувам... Единствено купувам прясно, а не замразено месо... В чужбина всичко е ГМО... Не бих разчитала на която и да е институция да ми помогне, ако се почувствам ощетена като потребител."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00