Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да помогнем поне за ден

Инициативите "С тениска на бала" и "Да помогнем поне за ден" помагат на абитуриенти без родители и в неравностойно положение и набират сила два месеца преди баловете.

За четвърта поредна година стартира кампанията "С тениска на бала", организирана съвместно от Българския червен кръст и партньори. Инициативата започна на 1 март и ще продължи до 30 септември. Целта е да се подпомогнат с парични средства абитуриенти-сираци, като им се осигурят стипендии за по-нататъшното образование във висше учебно заведение. Идеята е зрелостници да се лишат от официални дрехи и да отидат с тениска на бала си, а спестените средства да дарят за свои връстници без родители. Повече за инициативата разказа пред Моника Йончева Петранка Недялкова-директор на Столичната организация на БЧК:

"За трите години до сега с тази кампания сме подпомогнали 101 абитуриенти със стипендии от 2000 лева. Колко ще бъдат подпомогнатите в дадена година, зависи от сумата, която е набрана чрез дарения. В първите години подпомагахме бала на младежите- купувахме тоалетите и плащахме куверта, за да бъдат заедно със своите съученици в този важен за тях ден, но впоследствие решихме, че е по-добре дарените средства да бъдат вложени в нещо наистина полезно и се роди идеята за стипендиите. Кандидатства се в столичната организация на БЧК. Кампанията е национална и може да се кандидатства от всяко едно селище в България. На сайта може да се прочете регламентът."

Кампанията "С тениска на бала" се появи у нас през 2014 г., пренасяйки на българска почва идеята на група абитуриенти от Пирот, които събраха средства за деца в нужда с кампанията "Пет минути за теб- цял живот за тях"- един цял випуск отиде на бала с тениска, вместо с рокля или костюм, и дари спестените пари на деца в неравностойно положение.

За да популяризират кампанията, тази година отново се включиха и известни личности. Мисиите им се изразяват в предизвикателства, които, подкрепящите инициативата, ще изпълнят при достигане на определена бройка закупени тениски. Най-големите награди, които предлагат при закупуването на 800 тениски са: от страна на момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика - билети за генералната тренировка преди световното първенство. Влогърът Крис Захариев ще закара една дама на бала, а Вензи ще предостави покана за представянето на новия му албум.

Кампанията е целогодишна, но в края на месец септември се засичат събраните средства, за да може да се определи броят на стипендиите, които ще се отпуснат. Одобрените кандидати се избират от комисия в Столичната организация на БЧК по критериите, упоменати на сайта на кампанията.

От началото на месеца, когато започна кампанията, до сега вече са събрани над 2000 лева и са се включили участници от градовете Враца, София, Пловдив, Велико Търново, Смолян, Варна, Бургас, Сливен, Добрич и Плевен. Засега обаче няма желаещи абитуриенти от Видин, които да участват.

Моника Йончева попита видински младежи дали биха се включили в кампанията.

"Според мен това е много добра идея, защото има хора, които не могат да си позволят рокля, която ще носят само веднъж. Безсмислено е да се харчат толкова много пари за рокля или костюм, които няма да се носят повече... Бих отишла с тениска на бала... Ако всички са с тениски, няма да има различие между абитуриентите, няма да има парадиране с финансовите възможности... Това с роклите и костюмите стана много банално напоследък, бих отишла с тениска. Не завършваме Оксфорд... Има хора, за които е много важно да са добре облечени в този ден... Аз бих предпочела да спазя традицията и да отида с рокля на бала...", казаха дванайсетокласници в анкета на Радио ВИДИН.

Друга инициатива, насочена към абитуриенти в неравностойно положение, се организира в социалната мрежа под групата "Да помогнем поне за ден". В нея хора от цялата страна предоставят безвъзмездно бални рокли, костюми, прически, гримове или автомобили на абитуриенти, които нямат финансова възможност. Групата набира все повече последователи- вече са над 3300. Но и в нея се броят на пръсти хората от Северозападна България. Един от тях е Николай Димитров, който е обявил, че предоставя два костюма за зрелостници от Враца или Монтана:

"Имам костюми, видях, че има такава инициатива да се помогне на такива дечица, за да се почустват поне за ден като останалите. Защо другите да се забавляват, а те да си стоят вкъщи заради един костюм, който е обличан веднъж? Има малко хора от нашия край, защото сме по-беден регион и хората са резервирани към всичко. Мисленето е по-различно- казват: "Защо да давам, на мен да не би да ми е давал някой?"

Няколко души от Видин пък предоставят автомобилите си за балната вечер на дванайсетокласници, които няма с какво да отидат.

"Решихме да извършим поне едно добро дело. Зная какво е да имаш и какво- да нямаш. 3-4 души сме от Видин, но засега никой не ни е потърсил, за да му услужим с автомобил", обясни Николай Петков.

"Това просто е един скромен жест, с който да превърнем бала на един човек в нужда в приказка- такава, каквато е била за нас, които не сме чувствали лишения в момента на завършването си и сме имали пред себе си всички хоризонти и шансове", смятат инициаторите на кампанията "Да помогнем поне за ден".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00