Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори международен етно фестивал "Традиции и занаяти"

Снимка: Радио ВИДИН

Днес ще ви заведа до съседния на Видин сръбски град Зайчар, където се състоя вторият Международен фестивал за хора с увреждания "Традиции и занаяти". На гости на сръбските си колеги бяха специалистите и клиентите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин.

Главен организатор на фестивала "Традиции и занаяти" този път беше Червеният кръст в сръбския град. Съорганизатор беше Сдружението на болните от церебрална парализа и детски паралич. Участници в етно фестивалът взеха също пенсионерският клуб в Зайчар и Културно дружество "Никола Пашич", както и представители на други сдружения, спортни клубове и училища. 


"Тук днес ще се работи върху това да създадем едни нови условия, ще имаме работна среща между представителите на бизнеса и институциите и ще съставим една програма за следващия период на нашето сътрудничество. Също така това е едно международно събитие. Тук са от Центъра за социална рехабилитация и интеграция от Видин. Това е само една част от сътрудничеството, което имаме с тях. Освен тези културно- образователни дейности в ателиетата правим и спортни срещи и състезания, а планираме до края на годината и други общи инициативи, които се надявам да станат традиционни", каза по повод събитието главният организатор, председателят на Червеният кръст в Зайчар- Владан Маркович.


"Това е една съвместна инициатива на няколко сдружения, където главният организатор е Червеният кръст- Зайчар. Освен това, нещото, което различава тази среща и е най- значимо за нея, е сътрудничеството с Центъра за социална рехабилитация и интеграция от България. Ние през месец ноември бяхме техни гости. Работихме в три ателиета - кулинарно, танцово и по приложни изкуства. Сега повтаряме това тук. Освен вече споменатите организации днес тук има и представители на пенсионерския клуб в Зайчар и културно дружество "Никола Пашич". Присъстват представители и членове на всички сдружения от Зайчар, като сдружението на болните от синдрома на Даун, организацията на хора с ампутирани крайници, дружеството на слепите. Надяваме се това да е началото на едно добро сътрудничество, разбира се заради близостта на нашите два града нашата главна цел е да имаме и по- големи общи проекти. Евентуално да кандидатстваме по някоя от програмите на Европейският съюз. Събитието днес е едно начало на тези общи планове", обясни Иван Симич, секретарят на Сдружението на болните от церебрална парализа и детски паралич. 


Отиваме сега да видим с какво се занимават участниците в арт ателието. Там ни посреща Драган Раячки, художник от Зайчар:

"Днес трябва да ги обучим да правят сувенири. Това означава, че като гости на Зайчар ще си вземат нашите символи на града и околността. А това са забележителностите, които могат да се видят в града. Зайчар е познат с крепостта "Ромулиана", с чешмите си, с водата си, с нашите фолклорни мотиви и със символите, които могат да се забележат и опознаят по време на тази ваша екскурзия. Учим ги на техника за работа с керамика. С бои, които са специално за керамика и по- точно за витраж, оцветяват чаши за кафе. С помощта на този евтин материал могат да открият способностите си за анимация, а защо не, ако се усъвършенстват, това да бъде тяхна професия, защото сувенирите са много търсени навсякъде."


А сега да надникнем в ателието по танци. Там обучител беше Предраг Жекич:


"Показахме две сръбски хора, широко разпространени - "моравац", това е хоро от Шумадия, централна Сърбия, а другото е типично за нашия край, източна Сърбия - "руменка". Не е трудно да се работи с българската група, лесно се разбираме. Иначе българският ми е лесен език, не е труден за учене и за говорене."


Стигаме и до последното ателие, това по готварство. Там ментор беше представител на пенсионерския клуб в Зайчар - Слободанка Милетич:


"Готвихме постен боб, пълнени чушки и "принцес крофне". Бобът го правим също както и вие в България, постен боб. Чушките са пълнени с картофи, настъргани картофи и варен ориз. Бобът и чушките са постни, защото сме във великденски пости. Тях ги готвим често, защото месото ни омръзва, а трябва да го кадим, за да можем да го ядем. Тези две ястия може да се ползват от хора, които са на диета. Могат да се ядат и без хляб. Постни са и могат да не се притоплят, защото са вкусни и студени. А десертът "принцес крофне" се правят с вода, олио, брашно. В тази смес се добавят 8 яйца. Тестото се пече, а за пълнеж се употребява брашно, мляко, сложихме и две опаковки маргарин."

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05