Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 март 2017 година

Пътят в село Михайлово
Снимка: Радио ВИДИН

Жители на шестте села в община Хайредин излязоха на протест срещу дупките по пътищата. Те протестираха до бензиностанция край село Михайлово, където състоянието на инфраструктурата е най-трагично.

Мащабна кампания за ранно откриване на глаукома и предотвратяване на слепотата започна в Северозападна България. От 11 часа днес в Младежкия дом в Монтана се проведоха информационна беседа и скрининг на място. От 17 часа кампанията започна в залата на Общинския съвет във Враца. Утре прегледите ще са в Берковица, а в четвъртък- в Белоградчик.

Първата за тази година седмица за профилактика на туберкулозата в многопрофилната болница за активно лечение в Монтана е от 20 до 24 март.

Във Враца днес беше открита поредната строителна площадка на многофамилна жилищна сграда. Блок 144 е в ж. к. „Дъбника”. Изцяло ще бъде обновен чрез целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигури 2 000 000 лв. за саниране на шест жилищни сгради в община Лом по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Сумата от 150 000 лв. са заложени в бюджета на Враца за ремонт на пътя до село Три кладенци, съобщи кметът Калин Каменов. Ремонтът на участъка Девене-Три кладенци ще започне при подходящи метеорологични условия.

Община Видин обявява процедура по набиране на доброволци за участие в „Доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. 

Конкурс за послание на „Лачени обувки” обявява  НЧ „Иван Вазов 1872” в Берковица. Темата на конкурса е „Моето/нашето послание към участниците на 25-ия фестивал на изкуствата за деца „Лачени обувки”, Берковица 2017 г.

Близо 750 хиляди лева са заложени в бюджета на община Ружинци за ремонти на пътища и сгради през настоящата година. Към тях ще бъдат добавени още 19 хиляди лева, останали неизразходвани от миналата година.

103 000 бюлетини за предстоящите парламентарни избори са  доставени в Областната администрация във Видин с полицейски ескорт. Бюлетините са получени от печатницата на БНБ от двама упълномощени представители на Областна администрация и на Районна избирателна комисия - Видин.

Областният управител на Видин проведе работна среща с териториалните органи на МВР и ДАНС във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите. Дискутирана бе актуалната обстановка в региона и конкретните действия, които отговорните институции предприемат за осигуряване на реда, защита на изборните права на гражданите и пресичане на евентуални злоупотреби в изборния процес, съобщават от областна администрация.  

Министърът на образованието проф. Николай Денков обяви деня след парламентарните избори - 27 март, понеделник, за неучебен за всички ученици в страната.

Единадесетокласници от врачанската математическа гимназия "Акад. Иван Ценов” се класираха за финалния кръг на състезание, чийто домакин е Американският университет в Благоевград. Преслава Кузова, Илина Павлова, Мартина Маринова и Димитрий Георгиев бяха избрани сред 64-мата финалисти на първия кръг на състезанието, където успешно се представиха чрез креативно видео-CV и онлайн тест по английски език. Илина Павлова стана трета в дисциплината "Математика и аналитично мислене” и бе отличена със сертификат и предметна награда.

Нужни са средства за ремонт на сградата на театъра във Видин, която е първата, сторена специално за тази цел в страната. Падаща мазилка в таванските помещения застрашава декорите, които се съхраняват там.

С урок по родолюбие във видинското училище "Цар Симеон Велики" беше отбелязана 100-годишнината от гибелта на полк. Стефан Илиев, командир на 15-ти пехотен ломски полк. Той е родом от Видин, възпитаник на гимназията, участник в три войни, загинал геройски начело на контраатака на 26 март 1917 година в битката за връх Червена стена край град Битоля в днешна Македония. Честването се посвещава на 135-годишнината на видинската гимназия и е организирано по инициатива на Радио ВИДИН и със съдействието на Държавен архив и Исторически музей- Видин.

Изложба - живопис на видинския художник Красимир Кръстев беше открита в отдел „Заемна за възрастни” на видинската библиотека. Темата е „Зимни спомени”. В нея са включени пейзажи, вдъхновени от красотата на зимата.

Изложба, посветена на Видинския митрополит Неофит ще бъде открита на 24 март в изложбената зала на Държавния архив във Видин. Експозицията е по повод предложението на Организацията на евреите в България “Шалом” за удостояване на архиерея със званието “Праведник на народите от света” за заслугата му за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Нова постановка подготвя куклен театър “Патилан” Монтана. Премиерата на “Момче и вятър”, по българската народна приказка, ще е на 29 март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10