Снимката на 20 март 2017 година

Пътят в село Михайлово
Снимка: Радио ВИДИН

Жители на шестте села в община Хайредин излязоха на протест срещу дупките по пътищата. Те протестираха до бензиностанция край село Михайлово, където състоянието на инфраструктурата е най-трагично.

Мащабна кампания за ранно откриване на глаукома и предотвратяване на слепотата започна в Северозападна България. От 11 часа днес в Младежкия дом в Монтана се проведоха информационна беседа и скрининг на място. От 17 часа кампанията започна в залата на Общинския съвет във Враца. Утре прегледите ще са в Берковица, а в четвъртък- в Белоградчик.

Първата за тази година седмица за профилактика на туберкулозата в многопрофилната болница за активно лечение в Монтана е от 20 до 24 март.

Във Враца днес беше открита поредната строителна площадка на многофамилна жилищна сграда. Блок 144 е в ж. к. „Дъбника”. Изцяло ще бъде обновен чрез целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигури 2 000 000 лв. за саниране на шест жилищни сгради в община Лом по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Сумата от 150 000 лв. са заложени в бюджета на Враца за ремонт на пътя до село Три кладенци, съобщи кметът Калин Каменов. Ремонтът на участъка Девене-Три кладенци ще започне при подходящи метеорологични условия.

Община Видин обявява процедура по набиране на доброволци за участие в „Доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. 

Конкурс за послание на „Лачени обувки” обявява  НЧ „Иван Вазов 1872” в Берковица. Темата на конкурса е „Моето/нашето послание към участниците на 25-ия фестивал на изкуствата за деца „Лачени обувки”, Берковица 2017 г.

Близо 750 хиляди лева са заложени в бюджета на община Ружинци за ремонти на пътища и сгради през настоящата година. Към тях ще бъдат добавени още 19 хиляди лева, останали неизразходвани от миналата година.

103 000 бюлетини за предстоящите парламентарни избори са  доставени в Областната администрация във Видин с полицейски ескорт. Бюлетините са получени от печатницата на БНБ от двама упълномощени представители на Областна администрация и на Районна избирателна комисия - Видин.

Областният управител на Видин проведе работна среща с териториалните органи на МВР и ДАНС във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите. Дискутирана бе актуалната обстановка в региона и конкретните действия, които отговорните институции предприемат за осигуряване на реда, защита на изборните права на гражданите и пресичане на евентуални злоупотреби в изборния процес, съобщават от областна администрация.  

Министърът на образованието проф. Николай Денков обяви деня след парламентарните избори - 27 март, понеделник, за неучебен за всички ученици в страната.

Единадесетокласници от врачанската математическа гимназия "Акад. Иван Ценов” се класираха за финалния кръг на състезание, чийто домакин е Американският университет в Благоевград. Преслава Кузова, Илина Павлова, Мартина Маринова и Димитрий Георгиев бяха избрани сред 64-мата финалисти на първия кръг на състезанието, където успешно се представиха чрез креативно видео-CV и онлайн тест по английски език. Илина Павлова стана трета в дисциплината "Математика и аналитично мислене” и бе отличена със сертификат и предметна награда.

Нужни са средства за ремонт на сградата на театъра във Видин, която е първата, сторена специално за тази цел в страната. Падаща мазилка в таванските помещения застрашава декорите, които се съхраняват там.

С урок по родолюбие във видинското училище "Цар Симеон Велики" беше отбелязана 100-годишнината от гибелта на полк. Стефан Илиев, командир на 15-ти пехотен ломски полк. Той е родом от Видин, възпитаник на гимназията, участник в три войни, загинал геройски начело на контраатака на 26 март 1917 година в битката за връх Червена стена край град Битоля в днешна Македония. Честването се посвещава на 135-годишнината на видинската гимназия и е организирано по инициатива на Радио ВИДИН и със съдействието на Държавен архив и Исторически музей- Видин.

Изложба - живопис на видинския художник Красимир Кръстев беше открита в отдел „Заемна за възрастни” на видинската библиотека. Темата е „Зимни спомени”. В нея са включени пейзажи, вдъхновени от красотата на зимата.

Изложба, посветена на Видинския митрополит Неофит ще бъде открита на 24 март в изложбената зала на Държавния архив във Видин. Експозицията е по повод предложението на Организацията на евреите в България “Шалом” за удостояване на архиерея със званието “Праведник на народите от света” за заслугата му за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Нова постановка подготвя куклен театър “Патилан” Монтана. Премиерата на “Момче и вятър”, по българската народна приказка, ще е на 29 март.

Вижте още

Снимката на 25 септември 2017 година

От днес, 25 септември, във Видин започва Седмица за превенция на детската пътна безопасност .  На старта на инициативата, в района на пешеходната пътека на ул.”Райна Княгиня”, в близост до най-голямото видинско училище, водачи на автомобили получиха листовки с полезни съвети от пътните полицаи.  30 милиона лева влизат в област Монтана за образование..

публикувано на 25.09.17 в 18:00

Седмица за превенция на детската пътна безопасност във Видин

Седмица за превенция на детската пътна безопасност започна във Видин. На старта на инициативата в района на пешеходната пътека на ул.”Райна Княгиня”, в близост до видинското училище "Цар Симеон Велики", водачи на автомобили получиха листовки с полезни съвети от пътните полицаи. "От началото на годината до момента 28 деца, за съжаление са участвали..

публикувано на 25.09.17 в 17:19

30 милиона лева влизат в област Монтана за образование

Средствата се отпускат от държавата за повишаване качеството на обучението в държавни и общински училищата и детски градини. С постановление на Министерски съвет за цялата страна са отпуснати 620 милиона лева за образователна инфраструктура, съобщи народният представител от ГЕРБ Дилян Димитров . За област Монтана са предвидени 20 милиона и 600..

публикувано на 25.09.17 в 17:10

Скръбна вест

След кратко боледуване, на 80-годишна възраст, почина Марко Йотов Найденов . Роден е през 1937 година в село Шишенци, община Бойница, от 1992 до 2002 година е началник на отдел "Икономическа полиция" във Видин , след което се пенсионира. Поклонението ще се състои на 26 септември, от 13 часа, в Ритуалната зала на Старите видински гробища, съобщават..

публикувано на 25.09.17 в 15:39

"Паяк" започва да вдига нарушителите във Враца

Репатриращият автомобил , с който ще бъдат вдигани неправилно паркираните автомобили във Враца , вече е на линия и работи, предупреди кметът на Враца Калин Каменов: „Днес ще се правят тестове, а от утре започва вдигането на нарушителите. Скобата се плаща и струва 10 лева, а преместването на наказателния паркинг ще излезе на нарушителите още..

публикувано на 25.09.17 в 14:00

Близо 800 са безработните в Мездренско

Към 31 август 2017 година общият брой на регистрираните безработни в община Мездра е 795 души, с 4 повече от месец юли или 8.39 на сто сочат данните. Най-много са безработните над 12 месеца - 372-ма или 46.8 на сто, следвани от тези до 6 месеца и регистрираните от 6 до 12 месеца. Най - висок, 48.05 на сто, е броят на безработните над 50..

публикувано на 25.09.17 в 12:50