Снимката на 20 март 2017 година

Пътят в село Михайлово
Снимка: Радио ВИДИН

Жители на шестте села в община Хайредин излязоха на протест срещу дупките по пътищата. Те протестираха до бензиностанция край село Михайлово, където състоянието на инфраструктурата е най-трагично.

Мащабна кампания за ранно откриване на глаукома и предотвратяване на слепотата започна в Северозападна България. От 11 часа днес в Младежкия дом в Монтана се проведоха информационна беседа и скрининг на място. От 17 часа кампанията започна в залата на Общинския съвет във Враца. Утре прегледите ще са в Берковица, а в четвъртък- в Белоградчик.

Първата за тази година седмица за профилактика на туберкулозата в многопрофилната болница за активно лечение в Монтана е от 20 до 24 март.

Във Враца днес беше открита поредната строителна площадка на многофамилна жилищна сграда. Блок 144 е в ж. к. „Дъбника”. Изцяло ще бъде обновен чрез целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигури 2 000 000 лв. за саниране на шест жилищни сгради в община Лом по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Сумата от 150 000 лв. са заложени в бюджета на Враца за ремонт на пътя до село Три кладенци, съобщи кметът Калин Каменов. Ремонтът на участъка Девене-Три кладенци ще започне при подходящи метеорологични условия.

Община Видин обявява процедура по набиране на доброволци за участие в „Доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. 

Конкурс за послание на „Лачени обувки” обявява  НЧ „Иван Вазов 1872” в Берковица. Темата на конкурса е „Моето/нашето послание към участниците на 25-ия фестивал на изкуствата за деца „Лачени обувки”, Берковица 2017 г.

Близо 750 хиляди лева са заложени в бюджета на община Ружинци за ремонти на пътища и сгради през настоящата година. Към тях ще бъдат добавени още 19 хиляди лева, останали неизразходвани от миналата година.

103 000 бюлетини за предстоящите парламентарни избори са  доставени в Областната администрация във Видин с полицейски ескорт. Бюлетините са получени от печатницата на БНБ от двама упълномощени представители на Областна администрация и на Районна избирателна комисия - Видин.

Областният управител на Видин проведе работна среща с териториалните органи на МВР и ДАНС във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите. Дискутирана бе актуалната обстановка в региона и конкретните действия, които отговорните институции предприемат за осигуряване на реда, защита на изборните права на гражданите и пресичане на евентуални злоупотреби в изборния процес, съобщават от областна администрация.  

Министърът на образованието проф. Николай Денков обяви деня след парламентарните избори - 27 март, понеделник, за неучебен за всички ученици в страната.

Единадесетокласници от врачанската математическа гимназия "Акад. Иван Ценов” се класираха за финалния кръг на състезание, чийто домакин е Американският университет в Благоевград. Преслава Кузова, Илина Павлова, Мартина Маринова и Димитрий Георгиев бяха избрани сред 64-мата финалисти на първия кръг на състезанието, където успешно се представиха чрез креативно видео-CV и онлайн тест по английски език. Илина Павлова стана трета в дисциплината "Математика и аналитично мислене” и бе отличена със сертификат и предметна награда.

Нужни са средства за ремонт на сградата на театъра във Видин, която е първата, сторена специално за тази цел в страната. Падаща мазилка в таванските помещения застрашава декорите, които се съхраняват там.

С урок по родолюбие във видинското училище "Цар Симеон Велики" беше отбелязана 100-годишнината от гибелта на полк. Стефан Илиев, командир на 15-ти пехотен ломски полк. Той е родом от Видин, възпитаник на гимназията, участник в три войни, загинал геройски начело на контраатака на 26 март 1917 година в битката за връх Червена стена край град Битоля в днешна Македония. Честването се посвещава на 135-годишнината на видинската гимназия и е организирано по инициатива на Радио ВИДИН и със съдействието на Държавен архив и Исторически музей- Видин.

Изложба - живопис на видинския художник Красимир Кръстев беше открита в отдел „Заемна за възрастни” на видинската библиотека. Темата е „Зимни спомени”. В нея са включени пейзажи, вдъхновени от красотата на зимата.

Изложба, посветена на Видинския митрополит Неофит ще бъде открита на 24 март в изложбената зала на Държавния архив във Видин. Експозицията е по повод предложението на Организацията на евреите в България “Шалом” за удостояване на архиерея със званието “Праведник на народите от света” за заслугата му за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Нова постановка подготвя куклен театър “Патилан” Монтана. Премиерата на “Момче и вятър”, по българската народна приказка, ще е на 29 март.

print Отпечатай
Вижте още

Нормално протичат изборите за кмет на село Гара Орешец

Нормално протича изборния процес в димовското село Гара Орешец, където се провеждат частични кметски избори. Нарушения до този час на деня не са констатирани, каза за радио Видин Любослава Йорданова , Председател на Общинската Избирателна комисия в Димово. "Избирателната активност в двете избирателни секции е 51.9 %. Гласували са общо 368 души...

публикувано на 30.04.17 в 16:43

Село Игнатица ще отбележи традиционния си празник утре

Традиционния т празник на мездренското село Игнатица тази година ще се проведе на първи май /понеделник/ от 10.00 часа. Участници в празника са групата за шлагерни и авторски песни "Тинтява" и женският народен хор при читалището в село Игнатица, както и местният детски танцов състав. В богатата програма ще участват още и женската певческа група..

публикувано на 30.04.17 в 15:30

Видински математици получиха сертификати за успешно обучение по програмиране

Ученици от Видинската природо-математическа гимназия приключиха успешно обучението си по програмите Microsoft Imagine Academy и получиха своите международно признати сертификати. Това ще им даде възможност да валидират знанията и уменията си за програмиране и работа с бизнес софтуер. Обученията и сертификатите са част от проекта, по който се работи в..

публикувано на 30.04.17 в 14:57

Депутат и кмет тъкаха чипровски килими

Депутатът от ГЕРБ инж. Дилян Димитров и кметът на Чипровци Пламен Петков тъкаха на стан, по време на празника на традиционния празник на чипровския килим. Димитров и Петков показаха на гостите, с помощта на ученици от местното училище "Петър Парчевич", че могат да редят нишки.  Кметът на балканското градче откри четвъртия фестивал на чипровския..

публикувано на 30.04.17 в 14:30

Община Лом и румънският град Крайова ще кандидатстват за съвместно финансиране

На работна среща в Крайова, Румъния, кметът на Лом Пенка Пенкова и управителят на област Долж Йон Приотеаса се договориха да кандидатстват с общи проекти, на стойност 10,5 млн. евро, по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България. Ако спечелят финансиране, партньорите ще могат да получат до 4 милиона евро, или 8 милиона..

публикувано на 30.04.17 в 13:00

Хората от третата възраст в Брегово и Димово проведоха поредната си среща

Представители на пенсионерските дружества "Тимок" и  "Доброглед" от градовете Брегово и Димово организираха поредната си среща през вчерашния ден. Целта бе обмяна на опит между двете дружества, които от години поддържат приятелски връзки. В димовския клуб на пенсионера домакините запознаха гостите си с мероприятията, които дружеството е реализирало..

публикувано на 30.04.17 в 12:00