Окончателна осемнадесетгодишна присъда за Дейвид Брайсън Бел

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата на Окръжен съд –Видин и решението на Софийски апелативен съд, с които на подсъдимия британски гражданин Дейвид Брайсън Бел бе наложено наказание 18 години „Лишаване от свобода“, съобщават от Апелативна прокуратура София. Той е обвинен за умишлено убийство на 11-годишния Станислав от видинското село Лагошевци, извършено през 2012 година в селото. 

Изготвената съдебно-медицинска експертиза дала заключение за причината за смъртта – механична асфикция, с продължително протичане. Бел е направил самопризнания, бил е подложен на полиграфско изследване, на което се „провалил“. 

Направените възражения, че на подсъдимия не е осигурен своевременно писмен превод на постановлението за привличане като обвиняем и така той не е разбрал в какво престъпление е обвинен, което според защитата опорочава направените от него самопризнания, са отхвърлени като неоснователни, допълват от прокуратурата. От приложените писмени доказателства и разпитите на свидетели се установява, че на Дейвид Брайсън Бел е бил осигурен преводач, който устно е превеждал по време на извършените с негово участие действия по разследването. Като неоснователни са отхвърлени и твърденията на подсъдимия пред всички съдебни инстанции, включително и пред ВКС, че му е упражнено полицейско насилие „да окаже съдействие на разследващите“, че е бил хипнотизиран и упоен. Според ВКС са налице показанията на множество свидетели за липса на въздействие върху подсъдимия, а и действията по разследване са били провеждани в присъствието на защитник, преводач и пред съдия.

Според съда наложеното наказание е справедливо, поради което е потвърдена осемнадесетгодишната присъда на подсъдимия Дейвид Брайсън Бел. Решението на ВКС е окончателно.

print Отпечатай
Вижте още

Нормално протичат изборите за кмет на село Гара Орешец

Нормално протича изборния процес в димовското село Гара Орешец, където се провеждат частични кметски избори. Нарушения до този час на деня не са констатирани, каза за радио Видин Любослава Йорданова , Председател на Общинската Избирателна комисия в Димово. "Избирателната активност в двете избирателни секции е 51.9 %. Гласували са общо 368 души...

публикувано на 30.04.17 в 16:43

Село Игнатица ще отбележи традиционния си празник утре

Традиционния т празник на мездренското село Игнатица тази година ще се проведе на първи май /понеделник/ от 10.00 часа. Участници в празника са групата за шлагерни и авторски песни "Тинтява" и женският народен хор при читалището в село Игнатица, както и местният детски танцов състав. В богатата програма ще участват още и женската певческа група..

публикувано на 30.04.17 в 15:30

Видински математици получиха сертификати за успешно обучение по програмиране

Ученици от Видинската природо-математическа гимназия приключиха успешно обучението си по програмите Microsoft Imagine Academy и получиха своите международно признати сертификати. Това ще им даде възможност да валидират знанията и уменията си за програмиране и работа с бизнес софтуер. Обученията и сертификатите са част от проекта, по който се работи в..

публикувано на 30.04.17 в 14:57

Депутат и кмет тъкаха чипровски килими

Депутатът от ГЕРБ инж. Дилян Димитров и кметът на Чипровци Пламен Петков тъкаха на стан, по време на празника на традиционния празник на чипровския килим. Димитров и Петков показаха на гостите, с помощта на ученици от местното училище "Петър Парчевич", че могат да редят нишки.  Кметът на балканското градче откри четвъртия фестивал на чипровския..

публикувано на 30.04.17 в 14:30

Община Лом и румънският град Крайова ще кандидатстват за съвместно финансиране

На работна среща в Крайова, Румъния, кметът на Лом Пенка Пенкова и управителят на област Долж Йон Приотеаса се договориха да кандидатстват с общи проекти, на стойност 10,5 млн. евро, по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България. Ако спечелят финансиране, партньорите ще могат да получат до 4 милиона евро, или 8 милиона..

публикувано на 30.04.17 в 13:00

Хората от третата възраст в Брегово и Димово проведоха поредната си среща

Представители на пенсионерските дружества "Тимок" и  "Доброглед" от градовете Брегово и Димово организираха поредната си среща през вчерашния ден. Целта бе обмяна на опит между двете дружества, които от години поддържат приятелски връзки. В димовския клуб на пенсионера домакините запознаха гостите си с мероприятията, които дружеството е реализирало..

публикувано на 30.04.17 в 12:00