Окончателна осемнадесетгодишна присъда за Дейвид Брайсън Бел

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата на Окръжен съд –Видин и решението на Софийски апелативен съд, с които на подсъдимия британски гражданин Дейвид Брайсън Бел бе наложено наказание 18 години „Лишаване от свобода“, съобщават от Апелативна прокуратура София. Той е обвинен за умишлено убийство на 11-годишния Станислав от видинското село Лагошевци, извършено през 2012 година в селото. 

Изготвената съдебно-медицинска експертиза дала заключение за причината за смъртта – механична асфикция, с продължително протичане. Бел е направил самопризнания, бил е подложен на полиграфско изследване, на което се „провалил“. 

Направените възражения, че на подсъдимия не е осигурен своевременно писмен превод на постановлението за привличане като обвиняем и така той не е разбрал в какво престъпление е обвинен, което според защитата опорочава направените от него самопризнания, са отхвърлени като неоснователни, допълват от прокуратурата. От приложените писмени доказателства и разпитите на свидетели се установява, че на Дейвид Брайсън Бел е бил осигурен преводач, който устно е превеждал по време на извършените с негово участие действия по разследването. Като неоснователни са отхвърлени и твърденията на подсъдимия пред всички съдебни инстанции, включително и пред ВКС, че му е упражнено полицейско насилие „да окаже съдействие на разследващите“, че е бил хипнотизиран и упоен. Според ВКС са налице показанията на множество свидетели за липса на въздействие върху подсъдимия, а и действията по разследване са били провеждани в присъствието на защитник, преводач и пред съдия.

Според съда наложеното наказание е справедливо, поради което е потвърдена осемнадесетгодишната присъда на подсъдимия Дейвид Брайсън Бел. Решението на ВКС е окончателно.

print Отпечатай
Вижте още

Снимката на 20 юли 2017 година

2286 лева месечно са необходими за издръжката на четиричленно семейство, а почти 78 на сто от домакинствата в страната, разполагат с общ доход, под необходимия за нормално преживяване без лишения. Това сочи изследване на КНСБ за потребителските цени и издръжката на живота. Увеличение на водата от 36 стотинки на кубик иска да направи в..

публикувано на 20.07.17 в 17:45

Детска книжка за екзарх Антим I излезе във Видин

Детска книжка за живота и делото на видинския митрополит и първи български екзарх - Антим Първи , излезе във Видин. Изданието е посветено на 200-годишнината от рождението на духовника, която бе отбелязана тържествено преди година, обясни епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит и един от авторите на изданието: "Идеята е на Видинска света..

публикувано на 20.07.17 в 16:45

Деца в Мездра учиха за БЧК

Днес след обяд децата от „Забавно лято в библиотеката” в Мездра имаха по-особено занимание. Наталия Христова -Горанова, председател на общинската структура на Български червен кръст и Цветинка Стоянова, доброволец разказаха на младите участници в инициативата за същността и дейностите на хуманитарната организация. Увлекателният разказ на..

публикувано на 20.07.17 в 16:20

За какво ни стига месечният доход

2286 лева месечно са необходими за издръжката на четиричленно семейство, а почти 78 на сто от домакинствата в страната, разполагат с общ доход, под необходимия за нормално преживяване без лишения. Това сочи изследване на КНСБ за потребителските цени и издръжката на живота. Всеки пети българин живее под прага на бедността. Според последното изследване..

публикувано на 20.07.17 в 16:01

Видин е домакин на Майсторски клас за диригенти и солисти

Майсторски клас за диригенти и солисти се провежда във Видин. Организатори са Видинската симфониета и Международният институт за диригенти със седалище в САЩ. Участниците са от различни краища на света, обясни директорът на Симфониета- Видин Мирослав Кръстев: "Тази година имаме 9 студенти солисти от Тайван, Тайланд, САЩ, Португалия и Австрия...

публикувано на 20.07.17 в 16:00

Видинчани: Предпочитаме българската бира

Днешният 20 юли е обявен за професионален празник на пивоварите с решение на Съюза на пивоварите в България през 1996 година.  За поредна година производителите на пиво отчитат устойчив растеж на бирената категория, каза за Радио ВИДИН Ивана Радомирова , изпълнителен директор на националната организация: "Сигурно ще ви е интересно да знаете,..

публикувано на 20.07.17 в 14:54