Окончателна осемнадесетгодишна присъда за Дейвид Брайсън Бел

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата на Окръжен съд –Видин и решението на Софийски апелативен съд, с които на подсъдимия британски гражданин Дейвид Брайсън Бел бе наложено наказание 18 години „Лишаване от свобода“, съобщават от Апелативна прокуратура София. Той е обвинен за умишлено убийство на 11-годишния Станислав от видинското село Лагошевци, извършено през 2012 година в селото. 

Изготвената съдебно-медицинска експертиза дала заключение за причината за смъртта – механична асфикция, с продължително протичане. Бел е направил самопризнания, бил е подложен на полиграфско изследване, на което се „провалил“. 

Направените възражения, че на подсъдимия не е осигурен своевременно писмен превод на постановлението за привличане като обвиняем и така той не е разбрал в какво престъпление е обвинен, което според защитата опорочава направените от него самопризнания, са отхвърлени като неоснователни, допълват от прокуратурата. От приложените писмени доказателства и разпитите на свидетели се установява, че на Дейвид Брайсън Бел е бил осигурен преводач, който устно е превеждал по време на извършените с негово участие действия по разследването. Като неоснователни са отхвърлени и твърденията на подсъдимия пред всички съдебни инстанции, включително и пред ВКС, че му е упражнено полицейско насилие „да окаже съдействие на разследващите“, че е бил хипнотизиран и упоен. Според ВКС са налице показанията на множество свидетели за липса на въздействие върху подсъдимия, а и действията по разследване са били провеждани в присъствието на защитник, преводач и пред съдия.

Според съда наложеното наказание е справедливо, поради което е потвърдена осемнадесетгодишната присъда на подсъдимия Дейвид Брайсън Бел. Решението на ВКС е окончателно.

Вижте още

Снимката на 25 септември 2017 година

От днес, 25 септември, във Видин започва Седмица за превенция на детската пътна безопасност .  На старта на инициативата, в района на пешеходната пътека на ул.”Райна Княгиня”, в близост до най-голямото видинско училище, водачи на автомобили получиха листовки с полезни съвети от пътните полицаи.  30 милиона лева влизат в област Монтана за образование..

публикувано на 25.09.17 в 18:00

Седмица за превенция на детската пътна безопасност във Видин

Седмица за превенция на детската пътна безопасност започна във Видин. На старта на инициативата в района на пешеходната пътека на ул.”Райна Княгиня”, в близост до видинското училище "Цар Симеон Велики", водачи на автомобили получиха листовки с полезни съвети от пътните полицаи. "От началото на годината до момента 28 деца, за съжаление са участвали..

публикувано на 25.09.17 в 17:19

30 милиона лева влизат в област Монтана за образование

Средствата се отпускат от държавата за повишаване качеството на обучението в държавни и общински училищата и детски градини. С постановление на Министерски съвет за цялата страна са отпуснати 620 милиона лева за образователна инфраструктура, съобщи народният представител от ГЕРБ Дилян Димитров . За област Монтана са предвидени 20 милиона и 600..

публикувано на 25.09.17 в 17:10

Скръбна вест

След кратко боледуване, на 80-годишна възраст, почина Марко Йотов Найденов . Роден е през 1937 година в село Шишенци, община Бойница, от 1992 до 2002 година е началник на отдел "Икономическа полиция" във Видин , след което се пенсионира. Поклонението ще се състои на 26 септември, от 13 часа, в Ритуалната зала на Старите видински гробища, съобщават..

публикувано на 25.09.17 в 15:39

"Паяк" започва да вдига нарушителите във Враца

Репатриращият автомобил , с който ще бъдат вдигани неправилно паркираните автомобили във Враца , вече е на линия и работи, предупреди кметът на Враца Калин Каменов: „Днес ще се правят тестове, а от утре започва вдигането на нарушителите. Скобата се плаща и струва 10 лева, а преместването на наказателния паркинг ще излезе на нарушителите още..

публикувано на 25.09.17 в 14:00

Близо 800 са безработните в Мездренско

Към 31 август 2017 година общият брой на регистрираните безработни в община Мездра е 795 души, с 4 повече от месец юли или 8.39 на сто сочат данните. Най-много са безработните над 12 месеца - 372-ма или 46.8 на сто, следвани от тези до 6 месеца и регистрираните от 6 до 12 месеца. Най - висок, 48.05 на сто, е броят на безработните над 50..

публикувано на 25.09.17 в 12:50