Окончателна осемнадесетгодишна присъда за Дейвид Брайсън Бел

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата на Окръжен съд –Видин и решението на Софийски апелативен съд, с които на подсъдимия британски гражданин Дейвид Брайсън Бел бе наложено наказание 18 години „Лишаване от свобода“, съобщават от Апелативна прокуратура София. Той е обвинен за умишлено убийство на 11-годишния Станислав от видинското село Лагошевци, извършено през 2012 година в селото. 

Изготвената съдебно-медицинска експертиза дала заключение за причината за смъртта – механична асфикция, с продължително протичане. Бел е направил самопризнания, бил е подложен на полиграфско изследване, на което се „провалил“. 

Направените възражения, че на подсъдимия не е осигурен своевременно писмен превод на постановлението за привличане като обвиняем и така той не е разбрал в какво престъпление е обвинен, което според защитата опорочава направените от него самопризнания, са отхвърлени като неоснователни, допълват от прокуратурата. От приложените писмени доказателства и разпитите на свидетели се установява, че на Дейвид Брайсън Бел е бил осигурен преводач, който устно е превеждал по време на извършените с негово участие действия по разследването. Като неоснователни са отхвърлени и твърденията на подсъдимия пред всички съдебни инстанции, включително и пред ВКС, че му е упражнено полицейско насилие „да окаже съдействие на разследващите“, че е бил хипнотизиран и упоен. Според ВКС са налице показанията на множество свидетели за липса на въздействие върху подсъдимия, а и действията по разследване са били провеждани в присъствието на защитник, преводач и пред съдия.

Според съда наложеното наказание е справедливо, поради което е потвърдена осемнадесетгодишната присъда на подсъдимия Дейвид Брайсън Бел. Решението на ВКС е окончателно.

print Отпечатай
Вижте още

Нова катастрофа край Враца

Микробус удари лек автомобил и предизвика тапа на път Е79 край Враца. Инцидентът е станал малко след 17.30 часа в местността Кълни дол. Според очевидци, микробус с пловдивски номера е ударил и смачкал "Пежо". В леката кола имало бременна, която е транспортирана до болницата във Враца. Движението в района по направлението от София към Враца..

публикувано на 22.06.17 в 18:40

Снимката на 22 юни 2017 година

В Белоградчик се подготвят за фестивала на Софийската опера и балет „Опера на върховете“ , чието второ издание започва след месец. Приключва работата по изграждането на сцената. Амфитеатрално са разположение местата за зрителите. 308 лева и 17 стотинки е линията на бедност в страната миналата година средно месечно на лице от домакинство, по данни на..

публикувано на 22.06.17 в 17:35

Природен парк “Врачански Балкан” разказва за билките

Природен парк “Врачански Балкан” организира утре, 23 юни, празник за деца и възрастни по случай Еньовден, който се отбелязва на 24 юни. Посетителите ще се запознаят с билките и начина им на употреба. Учениците от  СУ "Васил Кънчов" във Враца ще изнесат презентация на тема "Билкови сиропи", с която ще разяснят как се правят лекарства от природата. Те ще..

публикувано на 22.06.17 в 17:06

Продължава спорът за пречиствателната станция във Видин

Предстои следващо дело в Арбитражния съд по спора с предишния изпълнител на проекта за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води във Видин . В процедура сме по избор на арбитър, каза кметът Огнян Ценков :  "Ние имахме едно дело, това дело го спечелихме. Предстоят следващите дела до окончателното произнасяне на Арбитражния съд.....

публикувано на 22.06.17 в 16:28

Фермери в Монтана се запознаха с новите изисквания за млякото

Фермерите ще взимат проби от предлаганото от тях краве мляко . На среща в Агенцията по храните в Монтана бяха оповестени новостите по Наредба №2 за Специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко, предлагането на пазара на мляко и млечни продукти и официален контрол. Наредба №2 влезе в сила от..

публикувано на 22.06.17 в 16:12

Талантливи деца зарадваха ломската публика

Вокална група "Шоколадче" , с художествен ръководител Росица Кръстева, зарадва ломската публика с концерт. Много музика, детски смях, веселие и хубави песни поднесе вокалната формация на своите почитатели. "Шоколадчетата" се похвалиха и с отличия, спечелени от национални и международни конкурси и фестивали през сезона. Те разказаха за бъдещите си..

публикувано на 22.06.17 в 15:37