Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Северняци"- пет години пъстрота, усмивки и любов към фолклора


Българският фолклор- нашето магическо минало, нашето духовно тайнство, неподвластно на времето. Мостът, който ни свързва с предците ни, за да поемем от техния опит и да го предадем на тези след нас. Нашият фолклор, който отключва всяко сърце. Песни, танци, традиция, българщина- това е фолклорът ни.

Песента живее, когато се пее, танцът оживява, когато се играе, традицията е жива, когато се спазва. Това правят всички от "Северняци"- пазят фолклора ни. На 22 март Фолклорна студия "Северняци" навършва 5 години. За петте си години, могат да се похвалят с пет групи-  Детска фолклорна студия "Севернячета", Фолклорна студия "Северняци" и Работилница за народни хора "Северняци". Има и две групи за начинаещи- деца и възрастни. Юбилейният концерт "Празник край реката" е в сряда от 18,30 часа в  драматичния театър във Видин. Тогава на сцената ще излязат 70 танцьори.

Ръководителят Ерик Петров с умиление си спомня началото:

"Не са чак толкова много, отдавам го на това, че всичко се случва в една много приятна обстановка- заедно сме и в делниците, и в празниците... Първо се събрахме с приятели- танцьори и мои възпитаници, така се роди фолклорната студия, и понеже всички са големи професионалисти, два месеца по-късно започнаха и участията ни по круизните кораби... Малко по-бавно се събраха хора за "Работилница за хора", но всичко се случва, когато има желание..."

СнимкаА желание не липсва, защото всички от "Работилницата" са обединени любовта си към народните танци:

"Дават ми спокойствие, разтоварват ме, носят ми наслада... Чувствам се добре... Хубави са и са си наши... Дават ми много позитивна енергия, добри емоции, приятелство... Защото са ни наследство... Защото са моята душа, съвършенство, и защото българският народ с това се е съхранил години наред."

Петя Аврамова е една от първите танцьорки в Работилницата за хора- второто чедо на "Северняци". Тя е от Русенско, участвала е в училищна група за народни хора, но "Северняци" са нейно търсено преживяване. Силвия Янкулова е от групата на професионалистите, учила е в училището по изкуства във Видин, а в Северняци попада почти случайно. Сред основателите на "Северняци" е и Цветина Александрова, която известно време се е борела с дилемата- певица или танцьорка да бъде.

СнимкаСъс сигурност и Цвети, и останалите от фолклорната студия са имали моменти, в които им се е искало да затръшнат вратата. Но хубавите преживявания и приятелството, което ги свързва, винаги са надделявали. С усмивка си спомнят за комични ситуации:

"Забравени престилки, обърнати бръчници, скъсани колани... Играла съм без две обувки на концерт... На конкурси ми е изхвръквал цървула в публиката... Често сме бутали микрофони, падали са и усилватели, имало е случаи, в които музиката спира по време на танц и ние продължаваме... Имало е случаи, в които музиката изобщо не тръгва..."  

Весело е в "Северняци", дори и по време на репетиции. И никой на никого не се сърди.... Всички групи сега усилено се подготвят за юбилейния концерт. Професионалистите знаят, че за да се получи един добър танц, който да зарадва публиката, има няколко важни условия:

"Желание, усмивки, да не се отказваш... Важно е отношението между нас и отношението с публиката... В един танц участват всички, трябва много желание и страшно много труд... Въпрек всички гафове, които са се случвали, като погледнеш лицата на хората от публиката, забравяш всичко и виждаш смисъла в това да грешиш и да повтараш и пак да грешиш, и пак да повтаряш, докато се получи един това, което е нормално..."

Кое е първо- музиката, или стъпките? Ерик Петров си признава, че всеки танц е плод на общи усилия:

"Има случаи, в които си казвам, че трябва да направя танц и главата ми нищо не ражда. В процеса на работа спонтанно започват да изникват движенията, но никога не работя сам- ние сме колектив и всеки има право да даде своите идеи, да покаже своите движения... Разбира се, моята дума е последна, но така работим и мисля, че така е правилно..."

СнимкаЩе пребъде! Тази магия- фолклорът, ни пази през годините. Тази шарена черга, изтъкана от обичаи, музика, танци и песни. Деница владее магията на песента и й дава живот.

Пет години- не са толкова много, но пък за всички от "Северняци" са изпълнени с преживявания и радостни мигове. За  петте години те могат да се похвалят с много концерти и много награди, много пътуване и много любов към фолклора, която носят в душите си и предават на другите- без значение на каква възраст са... "Северняци" ни помагат да се огледаме в съхранените народни традиции. Защото песента е жива, когато се пее! Танцът е жив, когато се играе! Традицията е жива, когато се спазва! А всички Северняци- и малки, и големи, са хора, влюбени във фолклора.











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50