"Северняци"- пет години пъстрота, усмивки и любов към фолклора


Българският фолклор- нашето магическо минало, нашето духовно тайнство, неподвластно на времето. Мостът, който ни свързва с предците ни, за да поемем от техния опит и да го предадем на тези след нас. Нашият фолклор, който отключва всяко сърце. Песни, танци, традиция, българщина- това е фолклорът ни.

Песента живее, когато се пее, танцът оживява, когато се играе, традицията е жива, когато се спазва. Това правят всички от "Северняци"- пазят фолклора ни. На 22 март Фолклорна студия "Северняци" навършва 5 години. За петте си години, могат да се похвалят с пет групи-  Детска фолклорна студия "Севернячета", Фолклорна студия "Северняци" и Работилница за народни хора "Северняци". Има и две групи за начинаещи- деца и възрастни. Юбилейният концерт "Празник край реката" е в сряда от 18,30 часа в  драматичния театър във Видин. Тогава на сцената ще излязат 70 танцьори.

Ръководителят Ерик Петров с умиление си спомня началото:

"Не са чак толкова много, отдавам го на това, че всичко се случва в една много приятна обстановка- заедно сме и в делниците, и в празниците... Първо се събрахме с приятели- танцьори и мои възпитаници, така се роди фолклорната студия, и понеже всички са големи професионалисти, два месеца по-късно започнаха и участията ни по круизните кораби... Малко по-бавно се събраха хора за "Работилница за хора", но всичко се случва, когато има желание..."

СнимкаА желание не липсва, защото всички от "Работилницата" са обединени любовта си към народните танци:

"Дават ми спокойствие, разтоварват ме, носят ми наслада... Чувствам се добре... Хубави са и са си наши... Дават ми много позитивна енергия, добри емоции, приятелство... Защото са ни наследство... Защото са моята душа, съвършенство, и защото българският народ с това се е съхранил години наред."

Петя Аврамова е една от първите танцьорки в Работилницата за хора- второто чедо на "Северняци". Тя е от Русенско, участвала е в училищна група за народни хора, но "Северняци" са нейно търсено преживяване. Силвия Янкулова е от групата на професионалистите, учила е в училището по изкуства във Видин, а в Северняци попада почти случайно. Сред основателите на "Северняци" е и Цветина Александрова, която известно време се е борела с дилемата- певица или танцьорка да бъде.

СнимкаСъс сигурност и Цвети, и останалите от фолклорната студия са имали моменти, в които им се е искало да затръшнат вратата. Но хубавите преживявания и приятелството, което ги свързва, винаги са надделявали. С усмивка си спомнят за комични ситуации:

"Забравени престилки, обърнати бръчници, скъсани колани... Играла съм без две обувки на концерт... На конкурси ми е изхвръквал цървула в публиката... Често сме бутали микрофони, падали са и усилватели, имало е случаи, в които музиката спира по време на танц и ние продължаваме... Имало е случаи, в които музиката изобщо не тръгва..."  

Весело е в "Северняци", дори и по време на репетиции. И никой на никого не се сърди.... Всички групи сега усилено се подготвят за юбилейния концерт. Професионалистите знаят, че за да се получи един добър танц, който да зарадва публиката, има няколко важни условия:

"Желание, усмивки, да не се отказваш... Важно е отношението между нас и отношението с публиката... В един танц участват всички, трябва много желание и страшно много труд... Въпрек всички гафове, които са се случвали, като погледнеш лицата на хората от публиката, забравяш всичко и виждаш смисъла в това да грешиш и да повтараш и пак да грешиш, и пак да повтаряш, докато се получи един това, което е нормално..."

Кое е първо- музиката, или стъпките? Ерик Петров си признава, че всеки танц е плод на общи усилия:

"Има случаи, в които си казвам, че трябва да направя танц и главата ми нищо не ражда. В процеса на работа спонтанно започват да изникват движенията, но никога не работя сам- ние сме колектив и всеки има право да даде своите идеи, да покаже своите движения... Разбира се, моята дума е последна, но така работим и мисля, че така е правилно..."

СнимкаЩе пребъде! Тази магия- фолклорът, ни пази през годините. Тази шарена черга, изтъкана от обичаи, музика, танци и песни. Деница владее магията на песента и й дава живот.

Пет години- не са толкова много, но пък за всички от "Северняци" са изпълнени с преживявания и радостни мигове. За  петте години те могат да се похвалят с много концерти и много награди, много пътуване и много любов към фолклора, която носят в душите си и предават на другите- без значение на каква възраст са... "Северняци" ни помагат да се огледаме в съхранените народни традиции. Защото песента е жива, когато се пее! Танцът е жив, когато се играе! Традицията е жива, когато се спазва! А всички Северняци- и малки, и големи, са хора, влюбени във фолклора.

print Отпечатай
Вижте още
Янка Маринова и Цеца Маркова (от ляво надясно)

Цеца Маркова: "Да си селски учител е гордост!"

Последният четвъртък на месеца в „Думата имат старейшините“ е запазеното място за „На раздумка с Яна“ . Днес Янка Маринова ни среща с дългогодишната селска учителка, както казва в представянето си Цеца Маркова , и то с особена гордост. Цеца Маркова е родом от видинското село Градец. Разказва за първото си професионално увлечение в техникума..

обновено на 30.03.17 в 19:51

В "Еко Свят" днес: планинско колоездене, туризъм и преброяване на врабчетата

Състезание с две дисциплини организира тази събота и неделя белоградчишкият велоклуб "Скала". В събота е планинското бягане, а в неделя- състезанието по колоездене. Организаторите очакват състезатели от цялата страна. Радио ВИДИН е медиен партньор и спонсор. На 1 април е маратонското бягане. Трасето е 18 километра. Бягането ще стартира от центъра на..

публикувано на 30.03.17 в 17:17
Автор на снимките: Сийка Тачева

За тъкането на икони и чипровските килими

През 2002 година потомствената килимарка Сийка Тачева от Чипровци изработва пано с образа на Божията майка с Младенеца, дарила с благодат и здраве много хора. Това копие на Чипровската Света Богородица се намира във Ватикана и е подарък за покойния вече папа Йоан Павел Втори. Наскоро уникалната тъкачка завърши и копие на чудотворната икона..

публикувано на 30.03.17 в 15:05
Българска хранителна банка разпределя храни за нуждаещи се в страната.

За по-малко храна на боклука и гладни хора

Министерствата на земеделието и храните, на труда и социалната политика и на финансите се обединиха около подзаконовата нормативна база за освобождаване от ДДС на дарените храни . Това съобщиха на брифинг омбудсманът Мая Манолова и служебните министри на земеделието и храните и на труда и социалната политика Христо Бозуков и Гълъб Донев. Срещата бе по..

публикувано на 30.03.17 в 13:03

Видинските "Северняци" - пазителите на корена

"Празник край реката" - под това мото премина концерта, посветен на 5-годишния юбилей на Фолклорна студия "Северняци". Реката, около която минават делниците и празниците ни. Празници, изпъстрени с багри и краски, с мелодии, в които са вплетени звуците, широтата, спокойствието и пълноводието на реката. "Северняци" отпазнуваха пет години искреност,..

публикувано на 30.03.17 в 12:16

Плюсове и минуси на бързите кредити

В последните години забелязваме бум на фирмите за бързи кредити. Те се появяват през 2006-2007 година и към момента са около 150 регистрирани. Всяка година фирмите за бързи кредити стават все повече и повече. Само във Видин са около седем. Брошурите им са навсякъде- в пощенските ни кутии, в кошчетата за боклук, по дърветата... Наличието на толкова много..

публикувано на 30.03.17 в 12:13