Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 март 2017 година

Община Видин получи дарение на проектната документация за реставриране, консервация и социализация на средновековния замък "Баба Вида". Това се случи при подписването на Меморандум за сътрудничество между местната управа и Фондация "Созопол".

Мнозинството в общинския съвет на Враца е против готвените от Министерство на здравеопазването промени в съвета на директорите. С гласовете на 19 от дошлите на извънредното заседание 25 сенатори беше одобрено и протестно писмо до министър Илко Семерджиев, в което се настоява служебното правителство да не прави промени в управлението на най-голямото лечебно заведение в областта.

Общинските съветници от Монтана изпратиха протестна декларация  до служебния премиер проф. Огнян Герджиков и до министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Нов пулсоксиметър получи отделението по неонатология на болницата в Монтана. Скъпият апарат е лично дарение от заместник председателя на Българската академия на науките, чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов.

Община Враца започна почистване на входно-изходните артерии на града. В дейностите са включени и лица лишени от свобода от Врачанския затвор.

Във Враца откриха първият и единствен в България и в Югоизточна Европа демонстрационен център за локални инсталации и технологии за пречистване на отпадъчни води. В него ще се представят различни технологии за пречистване на отпадъчни води - тип - пречиствателна станция със суспендирана биомаса, фиксирана биомаса, тип SBреактор, капещ биофилтър, и други различни видове, с цел потребителите, посещаващи центъра да могат сами да преценят, кое е най-подходящо за съответните условия.

Нов началник има Районното управление на МВР в Бяла Слатина - постът заема доскорошният началник на управлението към АЕЦ “Козлодуй” - Аспарух Максимов.

Комисиите към Общински съвет - Кула обсъдиха отчета за състоянието на престъпността и охраната на обществения ред в община Кула, предоставен от Районното полицейско управление.

Хората с увреждания в Белоградчик отчетоха дейността си през 2016 г.

Ден на отворените врати се проведе днес в Районния съд във Видин. Ученици от видинското училище "Св. Св. Кирил и Методий" и от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" присъстваха на реално дело, на което обаче не беше даден ход.

Министерският съвет ще одобри на редовното си заседание днес изплащането на разходи за настаняване в общежитие на Марсело Илиев от Монтана. Средствата са за обучение в колеж в Кеймбридж и са в размер на левовата равностойност на 8880 британски лири. Финансовата помощ е отпусната по молба на майката на Марсело до министър-председателя за подпомагане на сина й за обучението му.

В Деня на водата, който се отбелязва днес- на 22 март, във Видин се проведе 20-ият екоконкурс, организиран от екокомисията към Туристическо дружество "Бонония".

Ученици от 10 "г" клас (профил "Биология"), членове на клуб "Екология" направиха атрактивна кампания, с която отбелязаха Световния ден на водата, 22 март, във Видинската природо-математическа гимназия, съобщават от учебното заведение.

Увеличение на библиотечните материали и читателите отчитат от Регионална библиотека “Гео Милев” в Монтана. Част от книгите са закупени с дарения.

Община Мездра вече има своя песен със заглавие "Песен за Мездра". Отличеният преди 5 години в Националния литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа" Иван Беловски написа текста на песента. По поръчка на Община Мездра композиторът Красимир Гюлмезов написа аранжимента и реализира първия запис. "Песен за Мездра" ще бъде разучена и изпята за първи път на 6 май - Ден на Мездра от вокална група "Детски свят".

Годишно събрание се проведе в най-старото читалище в община Мездра- "Просвета 1897", с. Долна Кремена.

По традиция хората във видинското село Синаговци провеждат празник, свързан с настъпването на пролетта. Той се организира по инициатива на кметството и местното читалище „Наука 1925“. И тази година имаше богата кулинарна изложба на пролетни ястия и се проведе турнир по тенис на маса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Във Враца дават под наем открития басейн

Местната управа във Враца ще даде под наем открития плувен басейн , който се намира в спортен комплекс „Христо Ботев“. Предложението за това беше одобрено с внушително мнозинство от 31 от присъстващите 33-има съветници на последното заседание на местния парламент, като само двама се въздържаха. Управителят на общинското предприятие..

публикувано на 28.03.24 в 13:00

Празник на лучника ще се проведе в Горно Пещене

Празник на лучника организират на 31 март във врачанското село Горно Пещене. Домакини на събитието са кметството в селото и НЧ "Селска пробуда", каза за радио Видин Альоша Миладинов , секретар на читалището. "Това е един празник, който мислим да се превърне в традиция за селото. Навсякъде правят най-различни работи, но никой не е споменал за..

публикувано на 28.03.24 в 12:48

С близо 50 души са се увеличили хората с увреждания в община Кула за година

Общинската организация на Съюза на инвалидите в Кула проведе отчетно събрание. Хората с група инвалидност в общината са се увеличили от 484 души на 531 за една година, съобщи  Иванка Костова , председател на организацията. "Северозападният район на България е на първо място по уязвимост по отношение на демографските проблеми,..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Димово

За днес е насрочено редовно заседание на Общинския съвет в  Димово . Да бъде дадено съгласие на общинската администрация да кандидатства за финансиране от Фонд "Социална закрила за закупуване на неупотребяван пътнически автомобил" е едно от предложенията, които съветниците ще разгледат. Дневният ред включва още приемане на дългосрочна общинска програма..

публикувано на 28.03.24 в 11:54

Оставиха в ареста четирима врачани, обвинени в побой

Троен състав на Окръжен съд – Враца остави за постоянно в ареста четирима души от Враца след побой в центъра на града на 9 март. Така на практика окръжните магистрати потвърдиха определението на колегите си от Районния съд спрямо четиримата обвиняеми, на които е приложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Врачанският окръжен..

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Засадиха 200 дръвчета в памет на Кръстьо Пишурка в община Лом

Общо 200 паркови дръвчета бяха засадени в Лом и региона. Инициативата е на фондация “1300 години България” и е по повод 200-годишнината от рождението на големия възрожденец Кръстьо Пишурка. В организацията по засаждането на фиданките се включиха представители на Общинския ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", с ръководител..

публикувано на 28.03.24 в 09:59

Видинската болница е акредитирана да обучава по 16 специалности

Видинската МБАЛ "Св. Петка" е одобрена да извършва клинично обучение на студенти по медицина или здравни грижи. Болницата е акредитирана по 16 специалности. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова и добави, че в отделението по неврология вече е постъпил специализант.  "Медицинските специалности, по които сме акредитирани за..

публикувано на 28.03.24 в 09:15