Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 март 2017 година

Снимка: Радио ВИДИН

Падна част от мазилка от фасадата на обновения по Националната програма за енергийна ефективност блок в ж.к. "Крум Бъчваров" във Видин. Тодор Лилов, който живее в жилищната сграда, каза, че вече са сигнализирали в Общината.

Общината във Видин започна запълване на дупките по улиците, след като са получени множество сигнали от граждани.

259 секционни избирателни комисии са назначени в област Видин. 19 от секционните избирателни комисии са за гласуване с подвижна избирателна кутия, каза председателят на Районната избирателна комисия Павел Петков.

Повече от 500 полицаи и пожарникари са мобилизирани да пазят реда и сигурността на хората по време на изборите във Врачанско.

Шефът на районната прокуратура в Мездра Георги Палански поема преписката за Общинския съвет във Враца. Пълно разследване ще бъде направено на народните избраници за периода от месец юни 2008 до юли 2012 година.

Осигурено е всичко необходимо за работата на сецкионните избирателни комисии в община Димово. Това каза секретарят на Общината Данчо Николов. За да се улесни работата на комисиите при пресмятането на преференциите, всяка от тях ще разполага и с електронен калкулатор. В община Димово гласуването на парламентарните избори в неделя ще се проведе в 25 секции.

Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов връчи във Видин ключовете на пет нови автомобила за изпълнение на патрулни дейности.

МВР няма да допусне нарушения на обществения ред, коментира във Видин министърът на вътрешните работи Пламен Узунов по повод очакваните протести на граничните пунктове с Турция заради изборния туризъм. Няма нови данни, заради които да бъде повишена степента на готовност в МВР след атентата в Лондон, обяви министър Пламен Узунов.

Бързина на съдебното производство, качество, срочност и висок процент на дела, решени по същество са основните изводи в отчета за дейността на Административен съд (АС)- Видин през 2016 година.

Служители на Община Димово събраха от канавки и отбивки на главен път Е-79 два камиона отпадъци. Почистен е участъкът от село Медовница до границата с община Видин, каза кметът на Димово Лозан Лозанов.

60 свободни работни места са обявени в Бюрото по труда в Берковица. Най-много са местата за шивачи и консултанти- общо 20. Работодатели търсят също шофьори, монтажници и електротехници. Три са свободните позиции за кандидати с висше обарозование- за рехабилитатор, медициска сестра и главен счетоводител.

В Мездра започна пролетното почистване и озеленяване. Работниците започнаха да подрязват клоните на дърветата, да засаждат цветя, дървета и храсти в централната градска част и обособените паркове. Закупени са 70 цветни дървета. Ще бъда посадени 300 рози, 200 храсти. За озеленяване са отделени около 2 000 лева от Общината, има и дарение от местен клуб, който ще се включи в засаждането на дърветата през почивните дни. Започнаха и кражби на вече посадените рози.

Започна новият сезон на круизния туризъм във Видин. Според предварителните заявки през този сезон на видинското пристанище ще акостират 192 круизни кораба, представлявани от три туроператорски фирми. Очаква се до средата на ноември да пристигнат над 30 000 туристи. През предходния туристически сезон на видинското пристанище са пристигна 181 круизни кораба средно с по 150 пасажери.

Сградата на община Грамада ще бъде ремонтирана по програма "Красива България" на министерството на труда и социалната политика. Част от дейностите са свързани с подобряване на енергийна ефективност, обясни кметът Милчо Башев. Близо 100 000 лева е стойността на ремонтните дейности, като финансирането се осигурява поравно от Общината и министерството. В Грамада предстои ремонт на тротоара по главната улица. Общината ще финасира ремонта с около 10 000 лева от собствените си приходи.

Презентация за здравословното хранене бе направена в ОДЗ „Иглика” в Белоградчик. Организатор на събитието е местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. С голям интерес и вълнение децата посрещнаха своите гости, задаваха въпроси и отгатваха гатанки. "За да растете здрави, силни, бързи и смели, да запомняте по - лесно, трябва да се храните здравословно. За да сте добре психически, да можете да мислите, да решавате всякакви задачи, трябва да се храните здравословно и пълноценно". Това са посланията и съветите на специалистите, които децата разбраха, и се съгласиха, че трябва да избягват сладкишите, шоколада и газираните напитки за сметка на плодовете и зеленчуците. Секретарят на МКБППМН Илияна Стефанова подари на децата книжки с приказки.

Ивайло Стоянов, Боряна Ангелова и Ивелин Петков се класираха за финалния кръг на 42-та Национална олимпиада по биология и здравно образование. И тримата ученици са възпитаници на Видинската природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I”.

На XIII-ото издание на Националния детско-юношески конкурс за музикално изкуство „Орфеева дарба“  петгодишната Йоана Лиловска спечели сребърен медал.

Белоградчик провежда за първи път по-мащабно отбелязване на годишнината от гибелта полк. Стефан Илиев- командир на 15-ти пехотен Ломски полк, който е бил базиран в града преди Балканските войни. Отбелязването на годишнината в Белоградчик започна с панихида в храма „Свети великомъченик Георги Победоносец”.

Община Видин обяви програмата за настъпващите Великденски празници. Организатори са местната управа и Видинска Света Митрополия.

На 25 март, събота, във Видин ще бъде отбелязана 100-годишнината от написването на марша и ще бъде отдадена почит към всички воини, загинали в битките, водени от Трети пехотен Бдински полк.

На 25 март - събота, в 20:30 ч., във Враца ще бъде спряно осветлението на две сгради. Поводът за това е участието на Общината в инициативата „Часът на Земята“. В определения час, ще бъде изгасено фасадното осветление на сградата на общинска администрация и на един от символите на града - Кулата на мешчиите. Община Враца призовава всички граждани да се включат в „Часът на Земята“ и да изразят своята съпричастност и активна гражданска позиция, като загасят светлините в домовете си за един час на 25 март. По този начин ще бъде отправен призив за по-устойчиво климатично бъдеще и опазване на природните ресурси на планетата ни. Тази година мотото на събитието е „Загаси светлините, отвори очи за планетата!“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

обновено на 23.04.24 в 08:49

Общинският съвет в Мездра ще заседава в четвъртък

Общинският съвет в Мездра ще проведе своето редовно месечно заседание на 25 април /четвъртък/ при Проект за дневен ред от само 8 точки. Най-напред общинските съветници ще приемат три отчета: Финансов на МБАЛ Мездра за 2023 година; за дейността на читалища от общината за 2023 година и за първото тримесечие на тази година на Екопроект. След това..

публикувано на 23.04.24 в 08:47

Обявиха крепостта "Алмус" за недвижима културна ценност от национално значение

Крепостта „Алмус” в Лом е обявена за археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”.   Със заповед на министъра на културата се предоставя статут и са определени режими за опазване (териториален обхват - граници, охранителна зона и предписания за опазване) на античната крепост, съобщават от местната общинска управа...

публикувано на 23.04.24 в 08:08

Започна делото срещу отказа за прекратяването на правомощията на вълчедръмския кмет

Административен съд-Монтана даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси В сряда Административен съд-Монтана ще трябва да се произнесе с решение относно делото.  На заседанието бе изслушан председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 23.04.24 в 07:41

Случай на коклюш е регистриран във Видинско

И в област Видин е регистриран случай на коклюш.  Това става ясно от отчета на Регионалната здравна инспекция за заболеваемостта от заразни заболявания през изминалата седмица.  Болният е от Чупрене, допълват от инспекцията. Отчетени са и 8 случая на други заразни заболявания за същия период - от варицела, скарлатина, туберкулоза и..

публикувано на 23.04.24 в 07:36

Снимката на 22 април 2024 година

1454 лева на месец са необходими за издръжката на живота на един работещ, който живее сам, а сумата за тричленно семейство с едно дете е 2616 лева - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на настоящата година. Според видинчани месечните доходи към момента не са достатъчни, за да..

публикувано на 22.04.24 в 18:00

БАБХ започва пролетна ваксинация на лисиците срещу бяс

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извършване на пролетна орална ваксинация на лисиците срещу бяс. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс, която е разработена и се изпълнява от 2009 година, съобщиха от агенцията. Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по..

публикувано на 22.04.24 в 17:55