Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случва ли се промяната в Бяла Слатина

Снимка: Радио Видин
В "Добро утро, кмете!" се отправяме към врачанската община Бяла Слатина. Градът се намира на около 50 км. североизточно от Враца и е един от малкото градове, строени планово - с прави и дълги улици. Покрай града от север-североизток минава река Скът. Това е информацията, която може да намерите за града в интернет. Там обаче не пише за безработицата и безпътицата пред младите хора. Попитахме жителите на Бяла Слатина как живеят, какво ги тревожи и дали одобряват работата на кмета си.

"Ежедневието ни, безработицата и безпаричието - това ни тревожи. Малко е труден животът тук, младите хора трудно успяват да намерят работа. Към кмета забележки нямаме, прави всичко според възможностите си. Градът ни е хубав. Центърът е подреден... Ние сме на гости тук, вижда ни се обезлюден градът", споделиха анкетираните хора.

СнимкаКмет на Бяла Слатина втори мандат е Иво Цветков. Според него, това, че хората му гласуват втори път доверие означава, че виждат промяната, която той обещал в първия мандат. Завършен на 100 % е проектът за водния цикъл на града, изграден е над 10 км. водопровод и канализация, както и пречиствателна станция. Преодолени са и последствията от наводнението през 2014 година. Имат санирани 6 жилищни блока по националната програма за енергийна ефективност, което е почти половината от допустимите за саниране сгради в малкия град.

"Видяха хората промяна, направихме няколко инфраструктурни проекта, които обаче са подземни и нямаше видимост за тях - водния цикъл на града и на 4 села, завършихме проекта през 2014 година. Това са основите за един съвременен град и една съвременна община. Подкрепата, която получих от хората ме задължава все повече да работя и да отговарям на техните изисквания", обяснява Иво Цветков.

СнимкаБюджетът на Община Бяла Слатина за настоящата година е 16 млн. лв. По-голямата част от средствата ще отидат за покриване на разходите на училищата, Дома за стари хора, Центровете от семеен тип. Не достигат пари за ремонти, които кметът има желание да направи, но ще се търсят допълнителни начини за финансиране по проекти и национално дофинансиране.  

Работата на кмета Иво Цветков се подпомага от Обществен съвет, създаден преди години по негово предложение. Събират се няколко пъти в годината като предлагат идеи за нови проекти за общината.

Болницата в Бяла Слатина има 7 отделения и 100 легла за болни. Сградата е ремонтирана по проекти на "Красива България", две от отделенията - рентгеновото и детското също са реновирани, разказва още кметът на Бяла Слатина.

СнимкаГрадът има характерни паметници. Освен тези на революционера Христо Ботев, на Ботевия четник Кольо Радев-Черкеза, на поета революционер Николай Хрелков, на антифашиста Благой Монов, и много други, хората се хвалят и с "Перката" - паметник на загиналите по време на Втората световна война съветски летци. Намира се на едно от възвишенията североизточно от града в "Лесопарка". До паметника във вид на част от самолетно витло, се стига по извити бетонни стъпала от местността "Езерото". Освен това, в града имат и бюст-паметник на известната в миналото партийна деятелка Цола Драгойчева на централния градски площад.
 
На финала на разговора с кмета на Бяла Слатина го попитахме коя служба е по-трудна - да управляваш града или бившата му работа на  пожарникар:

"Всяко решение на кмета е свързано с много човешки съдби, но пожарната ми е дала чувство на отговорност и ангажираност, на състрадание. Смятам, че умело ги прилагам в кметските си взаимоотношения с хората", каза още кметът на града.

Цялото интервю и анкетата с хората от Бяла Слатина чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00