Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 март 2017 година

| обновено на 29.03.17 в 17:41
Снимка: Полина Тодорова

Регионална програма за заетост и обучение на област Видин предвижда разкриването на 74 работни места, съобщиха от областната администрация. Документът беше приет от Комисия по заетост към Областния съвет за развитие и трябва да бъде утвърден от Министерството на труда и социалната политика. 70 работни места ще са на пълен работен ден и 4- на четиричасов работен ден, за период от 6 месеца (от 15.05.2017-15.11.2017 год.). Работните места са разпределени в 22 населени места в областта, съобразно предложенията на областната и общинските администрации.

Заявление за отпускане на обезщетение за безработица ще може да се подава и по електронен път, предвиждат промени в Наредбата за отпускане и изплащане на обезщетения за безработица, които бяха одобрени от Правителството. Промяната ще облекчи безработните да ползват осигурителни права. За подаване на заявление по интернет ще се ползва квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код. Възможността за подаване на заявленията и на хартия в териториалните поделения на Националния осигурителен институт ще се запази.

Бюрото по труда в Мездра за 5-и път срещна безработни хора с потенциални работодатели на трудова борса в железничарския град. Във форума участваха големи фирми от цялата страна. Директорът на местното Бюро по труда Катя Мудрова представи всички работодатели и сподели, че в момента без работа са над 1500 души в Мездра, повечето от които жени.

Предложение на кмета на Видин Огнян Ценков за намаляване числеността на персонала и увеличаване на основните трудови възнаграждения на служителите в общинската администрация разгледаха общински съветници на Постоянни комисии преди предстояща сесия на местния парламент.

Изпълнителният директор на Управителния съвет на Национален дарителски фонд „13 века България“ Митко Тодоров се срещна с кмета на Община Видин Огнян Ценков, за да обсъдят възможности за бъдещо сътрудничество между двете страни. Срещата е инициирана от Фонда, като намерението е фокусът да се насочи към Северозападния край на страната и да се подкрепят инициативи в областта на културата и изкуството, съобщават от общинската администрация. Първата стъпка ще бъде провеждането на изнесено заседание на Управителния съвет на Фонда във Видин през месец май тази година, което ще се организира със съдействието на общината. Събитието ще съпътстват различни културни и дарителски прояви. Изпълнителният директор на Фонда изрази желанието от тяхна страна да бъде направено дарение на книги за библиотеки и читалища в община Видин. Предвижда се организирането на изложба с наградените творби от Световния конкурс за детска рисунка България - 2013, 2014, 2015, 2016. Сред отличените участници в този конкурс има и деца от видинската школа по изобразително изкуство „Дъга“ при НЧ „Цвят“.

Заседание на Общинския съвет в Ново село се проведе днес, в заседателната зала на местната администрация. По-голямата част от дневния ред беше свързан с отчета на държавните институции и техните поделения за дейността им на територията на общината, както и плановете и програмите им за следващия период.

В Берковица вече е известен графикът, по който ще бъдат измити улиците в града през следващите дни, съобщават от местната управа.  Пл. „Радичков“ и ул. „Д-р Иван Панов“ вече са измити. Ще се мие на етапи и по график. Екипите с водоноска ще работят и през почивните дни. До Великден трябва да бъдат измити главните транспортни улици на града, по които има натоварено движение. Призовават се шофьорите да проявят отговорност и реагират адекватно, така че екипите на комуналната фирма да могат да си свършат работата. От 3 април до 26 май започва и пролетното почистване по график, който е качен на официалния сайт на Община Берковица.

За пръв път в историята на културния туризъм в общината, Мездра ще покаже своя туристически потенциал и забележителности на четиринадесетото издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново.

Кампанията, която подеха през март ветеринарна клиника в Козлодуй, неправителствена организация и природозащитници по кастрацията на 50 женски безпризорни четириноги, продължава и след това.

Детска градина "Мир" в Дунавци е с ремонтирани помещения. Двете занимални, тоалетните, местата за хранене и стълбищата са обновени.

Интерактивна дискусия с ученици от 7-ми и 8 -ми клас се проведе в Центъра за кариерно ориентиране във Видин. По метода  „Световно кафене“ на тема: „Моят избор сега - инвестиция в бъдещето” учениците се запознаха с възможностите за образование в гимназиален етап през учебната 2017/2018 година.

140 ученици от Монтанско са заминали в чужбина със семействата си. Това показват данните на Регионалното управление на образованието. 13 730 ученици са започнали в началото на учебната година, а 13 596 са завършили първия срок.

Спектакълът "Момче и вятър" започва тази вечер от 18 часа премиерно в Кукления театър в Монтана. Безплатната постановка е на Тодор Вълов, по драматизация на Илия Деведжиев, музика и сценография- Елена Методиева и Ивайло Николов.

Традиционния си първоаприлски концерт с хумористична програма, музика, скечове и танци, подготвя читалище "Просвета 1882" в град Кула, съобщи сътрудникът на Радио ВИДИН Христела Александрова. Празникът, който се прави вече 26 години, е посветен на Деня на хумора и шегата. Той ще бъде отбелязан в салона на читалището в Кула на 31 март, петък, от 18:30 часа.

Мъж е осъден на 5 години затвор за причинена смърт на пътя. Загиналият е 17-годишен младеж. Инцидентът е станал през 2015 година във врачанското село Селановци. Мъжът сяда зад волана след употреба на алкохол и при движение с превишена скорост удря спрелия плътно вдясно на пътя мотопед и седящото на него момче. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35