Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дари празник

Снимка: "Великден за всеки"

Според Световния дарителски индекс за 2016 година- авторитетно проучване, което измерва щедростта в 140 държави, се увеличава броят на хората в България, които са помагали на непознат- повече от 42%. Тези, които са дарили пари, обаче намаляват- делът им спада от 27 на 13%. Така страната ни се нарежда на 129-о място в света и на 9-о място сред 10-те страни от Източна Европа, включени в Индекса. Най-щедрите хора в света за трета година са жителите на Мианмар. На второ място са Съединените американски щати. Трета е Австралия.

Склонни ли сме да даряваме и ставаме ли по-добри по време на празници? Това попита видинчани Венцислав Величков:

"Стават по-добри хората, но ние поначало сме си добри, не само по празниците. Аз не съм дарявал, защото ми е много ниска пенсията... Заради празничната атмосфера по някакъв начин ставаме по-добри. Жалко, че е само тогава. Участвала съм в благотворителни кампании, когато бях в училище... Не съм участвала в благотворителност, нищо не съм дарявала, защото доходите са ми ниски... Пращал съм СМС-и за благотворителни каузи... Хората стават по-любезни и весели по време на празници, но не и по-добри. Ако ставаха по-добри, и след празника щяха да са по-добри. Участвала съм в благотворителни кампании. Трябва да се помага..."

В национален мащаб вече стартира второто издание на кампанията "Великден за всеки"- "Дари празник на баба и дядо". И тази година се набират парични средства и храни за възрастните хора, които няма да получат надбавка по случай големия християнски празник, защото пенсиите им надхвърлят с малко 314 лева- сумата, до която правителството отпуска надбавки по 40 лева. Кампанията е под патронажа на омбудсмана Мая Манолова. Българският патриарх Неофит също даде благословията си за успех на кампанията. Попзвездата Миро, рапърът Криско, певицата Анелия, актрисата от хитови сериали Деси Бакърджиева, баскетболният треньор Тити Папазов, актьорът Тончо Токмакчиев също подкрепиха Националната кампания.

Българският червен кръст и тази година е партньор на инициативата. Във Видин са поставени касички за събиране на дарения, а освен това доброволци от младежкия червен кръст ще събират средства за топъл обяд на деца в неравностойно положение.

"Българският червен кръст набира средства по банковата си сметка, която е обявена и в сайта на организацията. Могат да се дарят средства с СМС на номер 1255, на стойност 1 лев, освободен от ДДС. Поставили сме и касички. Във Видин те са в централния пощенски клон и в пощенския клон на улица "Широка". На Цветница нашите младежи правят благотворителна кампания, чрез която се събират средства за деца в неравностойно положение. Средствата са за осигуряване на топъл обяд", обясни директорът на БЧК- Видин Цветелина Петрова.

Великденска благотворителна акция се организира и в Берковица. За трета година сдружение с нестопанска цел "Заедно за Берковица" ще зарадва жители на общината по повод светлите празнични дни. Младежите започнаха събирането на средства и храни в помощ на възрастни самотни хора. Подготвят се около 60 пакета. Петя Генова се срещна с инициатора на кампанията Димитър Манов.

"Дарителството ми дава надежда, че с нашия пример може да запалим голяма част от хората и когато станем повече, доброто, което осъществяваме ще стане доста по-заразно за всички около нас и ще бъде още по-полезно. Нещата, свързани с благотворителността, в България се променят към по-добро. Тази година кампанията е подпомогната от доста повече хора, което е добър знак. Повярвайте в дарителството, направете добро, срещнете се с някого, на когото можете да помогнете, и ще видите, че има смисъл в това!", призова Димитър Манов.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30