Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да познаем качествения козунак

Снимка: Радио Видин

В средата на страстната седмица, на Велика сряда, започва и подготовката за празничната великденска трапеза. Част от нея са и козунаците. От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите апелират към клиентите да четат внимателно етикетите, защото там е посочено дали за направата на традиционния сладкиш са ползвани бои и есенции. 

И тази година видинчани ще разчитат на магазинната мрежа за празника. 
"Пазарувам си от едно и също място- фурна в града, където ги правят много вкусни и аз им имам доверие ... Не умея да меся домашен козунак, защото това е специфична работа и майка ми го правеше преди години, но сега си купуваме" - бяха част от мненията на видинчани.
Валентин Горчев е собственик и управител на хранителен магазин в един от кварталите на Видин. От години той зарежда козунаци за своите клиенти от един и същи производител. Доволен е и твърди същото за купувачите. 
"Нямам рекламации до момента и клиентите са доволни. Спазвам традицията и тази година зареждам от един и същ видински производител, защото всички сме доволни от него."
Половината от потребителите ще си купят козунаци, които се правят от миксове, тъй като цената им е под и около 1 лев. Нормалната цена в момента е 2 лв. за 500 грама продукт, коментира за Радио ВИДИН председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Монтана Костадин Георгиев. 

"Няма основание за повишаване на цената на козунаците в момента. Може би от следващия месец ще има такова, на засега не трябва да има такова. За потребителите етикетите не са толкова ясни- има неща, които са изписани и обикновените хора не ги разбират. Агенцията по храните си върши работата и етиката на обслужването не е нарушена, според мен. Не би трябвало да има притеснение у потребителите, предвид и извършваните проверки, които се извършват ежемесечно. Шега с храната не трябва да има и подвеждане на клиентите- също" - каза Костадин Георгиев. Според него купувачите ще предпочетат качествените изделия, направени от истински яйца, масло и мляко. Проверките, които се извършват, допълнително допринасят за подобряване качеството на празничните великденски козунаци. 

За съжаление, съществуват производители, които се появяват кампанийно, за да оберат урожая от празниците и точно те принадлежат към сивия сектор. За това какво трябва да съдържа един козунак, разговаряхме с Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 
"Козунакът трябва да съдържа бяло брашно, яйца или яйчен меланж, животинско или растително масло и захар. Това са основните продукти и понеже те не са със символични цени, е нормално ниският ценови клас на козунаците да поставя под съмнение тяхното качество. Най- важното е потребителите да търсят името на производителя на етикета на предлаганата стока. Имаме сериозно нарушение в повишение на цените в една голяма верига хранителни хипермаркети, която присъства във всички големи градове на страната, включително и във Видин. Търсете българските производители, които са идентифицирани, върху етикета на стоката" - посъветва Мариана Кукушева.

Потърсихме представители на двата големи хранителни хипермаркета във Видин, но оттам категорично отказаха всякакъв коментар без специално разрешение от централите на хранителните вериги. А цените на празничните козунаци, предлагани от тях варират от 1.50 до 5 лв. 
Ако пък все още не сте решили какъв козунак да си купите за Великден, ви предлагаме една интересна рецепта за домашно направен от Веска Лилова, която дълги години е живяла в Италия и ни разказа и за част от традициите, свързани с празника там. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00