Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Емил Мушанов: При подагра най-важно е адекватното лечение

Д-р Емил Мушанов
Снимка: Д-р Емил Мушанов Личен архив

Хората не трябва да се плашат от подаграта. Това често срещано заболяване не намалява продължителността на живота, въпросът е да се лекува адекватно, каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН общопрактикуващият лекар д-р Емил Мушанов. Той призова пациентите да познават добре заболяването и при оплаквания да потърсят медицинска помощ.


Първите симптоми при подагра са епизодични болки в палеца на крака или ахилеса, които нямат конкретно обяснение. Ако след тези болки не се вземат мерки, идва първият пристъп, обясни лекарят:

"Подагрозният пристъп, един път изпитан, никога не се забравя. Болката най-често е в областта на палеца на долните крайници и в областта на ахилесовото сухожилие. Обикновено има остра болка и оток, който е червен и топъл. Пациентите се оплакват също, че не могат да стъпват на крака. Естествено може да се прояви и във всяка друга става на горен или долен крайник."

Подагрозният пристъп, когато не е овладян навреме, може да трае дори седмици и месеци. Затова при диагностициране на заболяването всеки пациент трябва да взима поддържаща терапия, която намалява стойностите на пикочната киселина в кръвта. Трябва да се спазва и диета, обясни д-р Мушанов:

"Плодовете и зеленчуците са препоръчани в диетата на пациента. Изключват се боб, леща, грах и спанак, месата, особено карантиите и кожите. Трябва да бъде ограничена консумацията на всички останали меса и на алкохол. Но най-важно е адекватното лечение. Защото е много лесно да забраняваме, но е много трудно да ограничим един млад човек, защото обикновено първият пристъп се проявява на 35-40 години, да му забраним да яде месо, да му забраним да пие алкохол и да го оставим само на плодове и зеленчуци."

Проф. д-р Донка Байкова. Снимка: Ани Петрова, БНР

Великденските яйца трябва да се съхраняват в хладилник, а за украса да се използват декоративни, съветва специалистът по хранене и диетика проф. Донка Байкова и преподавател в катедра "Превантивна медицина" на Факултета по обществено здраве при Медицинския университет в София. 

"През последните години сувенирните щандове са пълни с декоративни великденски яйца. За украса можем да използваме именно тях, а панерчето с боядисаните за празничната трапеза яйца би трябвало да държим в хладилника. При високите температури, на стайната атмосфера, яйцата са добра среда за развитие на всякаква микрофлора, в това число и банална, тоест бактериите, които са причинители на колиинфекции. Това значи обикновени стомашно-чревни разстройства, салмонела бактериите, които са причинители на много сериозни хранително-инфекциозни отравяния. За да не стигнем до нежелани инциденти след празника, добре е първо сварените яйца да бъдат старателно съхранени в подходяща хладилна атмосфера. Преди това те да бъдат сварени 13 минути, за да бъде отстранена като риск евентуална салмонелна инфекция. За развитието на обичайните колибактерии е добре яйцата да не стоят по-дълго от 1 час на стайна температура. Това означава, че преди да се поздравим с чукане с яйца и излъчване на борец, домакинята е необходимо да извади яйцата 5-6 минути преди това. Малко след това, особено счупените яйца, трябва да се приберат отново в хладилник", каза проф. Байкова.

Броят на яйцата, които всеки от нас може да изяде на празника или в ежедневието, зависи от здравословното ни състояние. Напълно здрав човек може да си позволи и 4 яйца на ден, обясни проф. Байкова:

"Един здрав човек в трудоспособна възраст би могъл да си позволи и 4 яйца да изяде за един ден. Искам да напомня обаче, че през празничния период ние не разчитаме на засищане само от яйцата, които са една концентрирана белтъчна храна. А със сигурност ще консумираме и козунак, който ги съдържа, ще има салата с нарязани сварени яйца, така че не е необходимо да преяждаме с яйца. Те са засищащи, жълтъкът и по-специално мазнините, които се съдържат в състава му, са рискови по отношение на причиняване на жлъчен спазъм и особено при лица, които са предразположени към такива реакции..."

Повече по тези и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50