Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 април 2017 година

| обновено на 18.04.17 в 17:54
Снимка: Светослав Цветанов

4-километрова опашка от чакащи ТИР-ове на граничния пункт Дунав мост 2 при Видин имаше преди обяд през първия работен ден след великденските празници. Според шофьори причината е в четирите почивни дни в цяла Европа и засиления трафик през пътното съоръжение. От пресцентъра на агенция "Митници" потвърдиха, че причината за опашката от ТИР-ове е интензивният трафик след четирите почивни дни. Всички екипи работят.

Несъобразената скорост остава най-честата причина за катастрофите във Видинско, информират от сектор „Пътна полиция”. За първите три месеца на годината това нарушение е довело до 48 пътнотранспортни произшествия с три жертви и седем ранени. Най-много катастрофи - 62, са станали в населените места. 39 произшествия са възникнали по първокласните пътища. През първите три месеца на годината на територията на региона са били регистрирани 115 катастрофи с три жертви и 13 ранени.

Започва операция за контрол на скоростта на територията на страната. „Пътна полиция“ ще проведе специализираната полицейска операция от 6 часа утре, 19 април до 6 часа на 20 април. Акцията е организирана по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и носи името „24 часа контрол на скоростта“. Целта е намаляване на пътнотранспортните произшествия, предизвикани от бързото шофиране. В рамките ѝ екипите на „Пътна полиция“ ще са разположени в населените места, главните пътища, магистралите и третокласните шосета и ще следят основно за скоростта.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра единодушно с 12 гласа „за“ Антония Благовестова Генадиева за административен ръководител - председател на Административен съд – Видин.

Служителите от полигона за борба с градушките в монтанското село Долно Церовене са в двудневен ефективен протест. Инициаторът на стачката- Георги Попов, е категоричен, че няма да се откажат, докато не им се изпълнят исканията.

От днес във Враца започва първата за годината кампания за разделно събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и негодни за употреба батерии и акумулатори от домакинствата. През първия ден от кампанията около 10 души са се възползвали от възможността да предадат старите си електрически уреди на пункта във Враца, който се намира в началото на улица "Христо Смирненски".

В Берковица стартира саниране с европейски средства на жилищни сгради по процедура “Енергийна ефективност в периферните райони“. Общинското ръководство се срещна с председателите на десетте сдружения на собствениците за сградите, предмет на обновяване. Презентирани бяха целите, дейностите и очакваните резултати, съобщават от Общината. Европейското финансиране е за над 2 600 000 лева, а националното доплащане- за близо половин милион лева.

Циклон е причината за валежната обстановка в последните няколко дни над региона и страната. Общо около 30 литра на квадратен метър са измерени в последните два дни в Монтана.

След поройния дъжд, излял се в неделя, 16 април /неделя/, което доведе до наводнение в центъра и по-ниските части на Мездра, Общинско предприятие (ОбП) „Чистота“ започна почистването на наносите и шахтите.

До 2 юни е в cилa е зaбpaнaтa зa yлoв нa пpoлeтнo - лятнo paзмнoжaвaщитe ce pиби в pибнocтoпaнcĸитe oбeĸти, които се нaмиpaт дo 500 метра нaдмopcĸa виcoчинa. Зa pибнocтoпaнcĸитe oбeĸти, които са oт 500 дo 1500 метра нaдмopcĸa виcoчинa, зaбpaнaтa e в cилa oт 1 мaй дo 15 юни. Oт 15 aпpил дo 15-ти мaй, вĸлючитeлнo e зaбpaнeн yлoвът нa ĸapaгьoз (дyнaвcĸa cĸyмpия) в бългapcĸия yчacтъĸ нa peĸa Дyнaв.

Обработка срещу вредителя рапичен цветояд и болестта склеротиния започва в площи, засадени с рапица в землищата на селата Замфир и Трайково в Лом. Пръскането стартира тази вечер от 20.00 часа до 6.00 часа сутринта и ще продължи до 21 април. От местната общинска администрация напомнят на собствениците на пчелни семейства да затворят кошерите си, за да не пострадат пчелите.

80-ата годишнина от написването на Дунавското хоро ще бъде отбелязана в Монтана с концерт на централния площад "Жеравица". Ще бъдат изпълнени и други известни български хора и маршове, написани от композитора Дико Илиев. Концертът е организиран от Общината в Монтана и от Съюза на българските музикални и танцови дейци и е част от кампанията за съхраняване на музикалната памет на нацията, отбелязаха от общинската администрация. Началото е в 18 часа.

Отвopи вpaти традиционният Πpoлeтен caлoн нa дpyжecтвoтo нa xyдoжницитe “Teнeц” в Монтана. Oбщaтa xyдoжecтвeнa излoжбa бе oтĸpитa в галерия “Kyтлoвицa” в града.

Днес е културното събитие номер едно на Мездра за 2017 г. - юбилейният концерт, посветен на 70-годишнината от създаването на представителния танцов ансамбъл "Мездра" при читалище „Просвета”. Празничната проява е във Враца, от 18.30 часа,  в големия салон на врачанския театър.

Открит урок, който е част от кампанията на евродепутата Мария Габриел- "Медена закуска" ще има днес в училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Мездра, от 18:30 часа. В учебното заведение, домакин за Северозапада, учениците ще научат ползите за здравето от консумацията на мед и пчелни продукти.

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 година е основана Международната радиолюбителска организация. Клубът на радиолюбителите във Видин не функционира от 1998 година.

Тазгодишното издание на "Маратона на четенето" започва в Монтана в четвъртък, 20 април, в  Детския отдел на Регионалната библиотека "Гео Милев". В програмата са включени матинета, в които ще участват актьори, танцьори и певци от Обединения детски комплекс „Ние, врабчетата”, както и деца от училищата в града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-малко безработни отчитат във Враца и Криводол

Безработните в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности обаче са със 164 повече от третия месец на миналата година, което прави равнище на безработицата в двете общини от 6.32 на сто. Като относителни стойности това е 1 257 за Враца и околните..

публикувано на 18.04.24 в 07:21

Снимката на 17 април 2024 година

12 състезатели на видинските клубове по бокс, самбо и джудо, лека атлетика, ММА и кану-каяк бяха наградени от кмета на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кмета Борислава Борисова с грамоти за високи спортни постижения от началото на годината.  Предстои изграждането на още един паркинг във Враца , съобщиха от общинската управа...

публикувано на 17.04.24 в 18:00

Две общински избирателни комисии в Монтанско са с нови председатели

Смениха председателя на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм . Промени има и в избирателната комисия в Бойчиновци . Валери Димитров е новият председател на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм, реши Централната избирателна комисия. Промяната е направена след постъпило заявление до ЦИК от областния координатор на ГЕРБ – СДС в..

публикувано на 17.04.24 в 17:12

Дискусия за отношението към уязвимите общности се състоя във Видин

Дискусия за ролята на гражданските организации на уязвими общности за противодействие на дискриминацията се проведе във Видин . Инициатор е сдружение „Организация Дром“. Представени са резултатите от проучване за образа на малцинствените и уязвимите групи в българските медии, каза Таня Кълцева от организацията. "Днешната среща е част от..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

Експерт по кариерно ориентиране се срещна с ученици в Мездра

Експерт от Центъра за кариерно ориентиране във Враца  гостува на СУ „Иван Вазов” в Мездра .   Ерика Йончовска представи пред седмокласници полезна информация за предстоящите изпити и в какви паралелки могат да продължат образованието си. Темата на срещата беше ''А сега накъде? Какво трябва да зная за себе си преди да взема решение?”. Учениците се..

публикувано на 17.04.24 в 15:55

Ясна е програмата за великденските празници във Видин

Община Видин обяви програмата за предстоящите великденски празници . Проявите започват от 22 април и продължават до 6 май, включително. Програмата включва: 22 април (понеделник) 17:30 ч. - Музикален салон, НЧ „Цвят- 1870“ гр. Видин  22 април (понеделник) до 26 април (петък) 14:00 - 16:00 ч. - Изработване на 3D великденска украса,..

публикувано на 17.04.24 в 15:29

Липсват работници за отварянето на шивашки цех в Дреновец

Има проблем с набирането на работници за шивашката фирма от София, която прави предварителни проучвания за възможностите за откриване на производство в село Дреновец в община Ружинци.  "След много разговори и писмени въпроси относно дейността на бъдещата шивашка фирма в общината, има подредени само 6 автобиографии, за да бъда полезен ще ми..

публикувано на 17.04.24 в 15:14