Приказка за образованието и упорития труд на учителите

Автор:
Снимка: Петя Генова

Преди 70 години в ромския квартал "Раковица" в Берковица е открито училище с името на бащата на българската революция- Г. С. Раковски. С тържествен концерт бивши и настоящи учители и ученици отбелязаха този тържествен къс история.
Надявам се никой от вас, скъпи приятели, да не се намръщи за това, че разказвам за ромско училище, защото всяко дете в България трябва да има равен шанс в началото на житейския си път и всеки учител, независимо къде преподава, трябва да има самочувствие и признание за труда си.
С огромно вълнение директорът на училището Таня Йонова се обърна към гостите:
„Отбелязваме 70 години история. 70 години на труд, знание и опит! Има нещо величаво и свято в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух! И всичко това да превърнеш в традиция, с любов да го предадеш на поколенията да го развиват и пазят. Такова благородно дело е нашето училище, което обединява през годините хиляди хора - учители, ученици, техните родители.“
Поздрав поднесе и кметът на общината Милчо Доцов.Той подчерта, че образованието е най-прекият и верен път към интеграцията на ромската общност.
Началото на училището е поставено на 15 септември 1947 година. С решение на Околийския народен съвет и Околийския комитет на БКП се открива Начално училище „Г. С. Раковски”, без да има подходяща сграда за него. Директорът Иван Давидков Илиев обучава децата на открито, а при застудяване ги настанява в частна къща.
През 1962/63 год., с доброволен труд на учители, ученици и родители е построена учебна сграда с 3 класни стаи. По-късно стаите се увеличават. Открива се и непълна прогимназия за ученици 5-7 клас.
На 2 юли 1970 год., с решение на Окръжен народен съвет - Михайловград, ОУ „Г.С.Раковски” се обособява като основно осмокласно училище.
През учебната 1979/80 год. започва строителството на нова сграда с 15 класни стаи, модерни кабинети и работилници, физкултурен салон, столова и кухня.
През 1997/98 год. за директор на училището е назначена Таня Йонова, а по-късно за помощник-директор - Виолета Петрова.
От 2005/06 год. в училището започва обучение на деца със специални образователни потребности. За тяхната интеграция и социална реализация се грижи екип от специалисти: психолог, логопед и ресурсен учител. Процесът на приобщаване се подпомага и от слухово-речев рехабилитатор. От 2012 год. в  училището работи училищен психолог.
В учебното заведение кипи богат и разнообразен културен живот. Тържествено се отбелязват празници и събития. Организират се чествания, рецитали, литературни четения, състезания, конкурси. С въображение и творчество се изготвят изложби и ученически кътове с изделия, изработени от учениците. Успехите и изявите на възпитаниците се дължат на неуморния и всеотдаен труд на целия педагогически екип.
Това е едно кратката история на едно българско училище. Вплело много човешки съдби. Дало старт в професионалния път на една голяма част от учителите в Берковица. Да пребъде, да радва, да носи удовлетворение на всички пристъпили прага му още дълги години.

print Отпечатай
Вижте още

Как най-евтино да пътуваме

Сезонът на почивките и дългите пътувания до морето, до някоя природна забележителност или просто до село е вече факт. Лятото е в разгара си и ако все още не сте заминали да отпочивате някъде, сега е времето. Дори и за няколко дни, стягайте куфарите и тръгвайте! С какво предпочитаме да пътуваме обаче и как ще ни бъде най-изгодно? На тези въпроси търсим..

публикувано на 28.06.17 в 16:02

Погребални практики от праисторията представя изложба във Враца

Изложбата "Погребални практики от Праисторията до Средновековието" на Националния антропологичен музей гостува във Враца. Тя представя три възстановки на гробове от различни епохи, обясни археологът от Регионален исторически музей -Враца доц. д-р Нарцис Торбов: "В първата витрина е възстановка на гроб от късната бронзова епоха. Материалите - костен..

публикувано на 28.06.17 в 12:15

В Зона за руска музика на 28.06.2017 слушаме Анастасия Сланевская- Слава

Поведението й е шокиращо, понякога е досадно, друг път   е изненадващо, но най-важното- не оставя никого безразличен. Тя е висока брюнетка с проницателни очи и ярко изразена харизма. Казва се Анастасия Сланевская, а псевдонимът и е Слава. С първото си появяване на сцената покорява милиони сърца. Започваме след кратките новини в 11.00 часа.

публикувано на 28.06.17 в 09:38

Общината във Видин помага за изпълнението на местни инициативи в кварталите и селата

Общината във Видин помага с малки суми за инициативи на местни общности за благоустрояване на села и квартали. Отпуска до две хиляди лева за ремонт на автобусни спирки, ниви чешми и детски площадки. Условието е за тях да има решение на общоселки или квартални събрания. Изпълнението на програмата „Местни инициативи“ започна през миналата..

публикувано на 27.06.17 в 17:57
Д-р Валерия Вълчева /вдясно/ е чест гост в училището за родители във Видин.

Д-р Валерия Вълчева: С бебе на море след третия месец

Децата могат да бъдат заведени на море от много ранна възраст, но преди това трябва да имат известна подготовка. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Валерия Вълчева , педиатър и неонатолог във видинската болница "Св. Петка" . Тя обясни, че закалителните процедури започват още от първия месец на бебето с въздушни и..

публикувано на 26.06.17 в 17:43

Как децата да не остават без надзор през лятото?

Лятната ваканция за повечето ученици започна, за други идва до дни. Все пак лятото е време за почивка, игри и забавления , или пък в краен случай за бездействие . Когато родителите работят, а подрастващите изискват постоянни грижи и контрол, възниква въпросът: "Кой да се ангажира с отглеждането и възпитанието им през дългата ваканция" ? Дилемата..

публикувано на 26.06.17 в 15:05