Приказка за образованието и упорития труд на учителите

Автор:
Снимка: Петя Генова

Преди 70 години в ромския квартал "Раковица" в Берковица е открито училище с името на бащата на българската революция- Г. С. Раковски. С тържествен концерт бивши и настоящи учители и ученици отбелязаха този тържествен къс история.
Надявам се никой от вас, скъпи приятели, да не се намръщи за това, че разказвам за ромско училище, защото всяко дете в България трябва да има равен шанс в началото на житейския си път и всеки учител, независимо къде преподава, трябва да има самочувствие и признание за труда си.
С огромно вълнение директорът на училището Таня Йонова се обърна към гостите:
„Отбелязваме 70 години история. 70 години на труд, знание и опит! Има нещо величаво и свято в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух! И всичко това да превърнеш в традиция, с любов да го предадеш на поколенията да го развиват и пазят. Такова благородно дело е нашето училище, което обединява през годините хиляди хора - учители, ученици, техните родители.“
Поздрав поднесе и кметът на общината Милчо Доцов.Той подчерта, че образованието е най-прекият и верен път към интеграцията на ромската общност.
Началото на училището е поставено на 15 септември 1947 година. С решение на Околийския народен съвет и Околийския комитет на БКП се открива Начално училище „Г. С. Раковски”, без да има подходяща сграда за него. Директорът Иван Давидков Илиев обучава децата на открито, а при застудяване ги настанява в частна къща.
През 1962/63 год., с доброволен труд на учители, ученици и родители е построена учебна сграда с 3 класни стаи. По-късно стаите се увеличават. Открива се и непълна прогимназия за ученици 5-7 клас.
На 2 юли 1970 год., с решение на Окръжен народен съвет - Михайловград, ОУ „Г.С.Раковски” се обособява като основно осмокласно училище.
През учебната 1979/80 год. започва строителството на нова сграда с 15 класни стаи, модерни кабинети и работилници, физкултурен салон, столова и кухня.
През 1997/98 год. за директор на училището е назначена Таня Йонова, а по-късно за помощник-директор - Виолета Петрова.
От 2005/06 год. в училището започва обучение на деца със специални образователни потребности. За тяхната интеграция и социална реализация се грижи екип от специалисти: психолог, логопед и ресурсен учител. Процесът на приобщаване се подпомага и от слухово-речев рехабилитатор. От 2012 год. в  училището работи училищен психолог.
В учебното заведение кипи богат и разнообразен културен живот. Тържествено се отбелязват празници и събития. Организират се чествания, рецитали, литературни четения, състезания, конкурси. С въображение и творчество се изготвят изложби и ученически кътове с изделия, изработени от учениците. Успехите и изявите на възпитаниците се дължат на неуморния и всеотдаен труд на целия педагогически екип.
Това е едно кратката история на едно българско училище. Вплело много човешки съдби. Дало старт в професионалния път на една голяма част от учителите в Берковица. Да пребъде, да радва, да носи удовлетворение на всички пристъпили прага му още дълги години.

print Отпечатай
Вижте още
Ученици от 7 клас в училището влизат в ролята на Шекспировите герои.

СУ "Любен Каравелов" във Видин представя "Ромео и Жулиета"

Ученици от Театрално студио "Аспект" към СУ "Любен Каравелов" във Видин ще изнесат спектакъл "Ромео и Жулиета" . Гости в "Цветовете на деня" бяха ръководителят на формацията Катя Кочанова и възпитаници на учебното заведение, които изпълняват главните роли в театралното представление- Николай Николов и Лилия Георгиева.  "В училище "Любен..

публикувано на 26.04.17 в 16:35

„Фортисимо клас“ приключи във Видин с концерт под палката на Максим Ешкенази

Вече шеста година образователната програма „Фортисимо клас“ привлича интереса на децата от четвърти клас  към класическата музика и инструменти. Неин създател е Хари Ешкенази, а за да достигне до по-голяма аудитория помага брат му Максим. През тази учебна година програмата се изпълняваше в пет града в страната, сред които и Видин. В..

публикувано на 26.04.17 в 16:33

В Зона за руска музика на 26.04.2017 слушаме Александър Маршал

В детството си той мечтае да покори небето, но изведнъж достига до съвсем други висоти: колелото на самолета се превръща в бас китара, а елегантната униформа на военния пилот- в дрескод на поп музикант. Заедно със своите колеги от група "Горки парк“, Александър Маршал се отправя към Америка....за слава. Там ги мислят за подгряваща група, а те..

публикувано на 26.04.17 в 09:47

Къде да потърсим помощ за бързите кредити

На всеки човек в даден момент може да му се наложи да се нуждае от  бърз кредит . Как обаче да направим правилния избор на фирма и кой защитава правата ни при тези заеми? Един от начините човек да бъде сигурен в избора на кредитор е след като потърси информация за него от Асоциацията на отговорно небанково финансиране. Тя е регистрирана като сдружение с..

публикувано на 25.04.17 в 18:00

Анна Мария Петрова-Гюзелева представя стихосбирка във Видин

Новата стихосбирка на Анна Мария Петрова-Гюзелева „…А душата знае” ще бъде представена във Видин . Авторката- актриса, кино и телевизионен продуцент, журналист, хореограф и поетеса, гостува в "Цветовете на деня" . Издaниeтo e в пaмeт нa cъпpyг ѝ- гoлeмия oпepeн пeвeц Hиĸoлa Гюзeлeв и e oбoгaтeнo c нeгoви ĸapтини, пpeдocтaвeни oт Фoндaция "Hиĸoлa..

публикувано на 25.04.17 в 16:03
Десислава Иванова, директор на РБ

Десислава Иванова: Видинчани четат стойностна литература

Международния ден на книгата и авторското право отбелязахме вчера, 23 април. По този повод гост в "Цветовете на деня" беше директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин - Десислава Иванова .  "Видинчани четат особено напоследък, когато библиотечната политика за закупуването и набавянето на нови книги достигна едно доста..

публикувано на 24.04.17 в 16:06