Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко (не)свободни са медиите в България

Любомир Йорданов, журналист: Свободата на словото стана стока

Снимка: Радио ВИДИН

За свободата на словото в Международния ден на свободния печат говорихме в "Посоките на делника". Има ли цензура в българските медии, използват ли се те за политически и икономически поръчки, защо страната ни е в дъното на класацията за свобода на словото?


20 април се отбелязва като Международен ден на свободния печат от 1991 г. по инициатива на организацията "Репортери без граница", а от 1992 година е обявен и от ЮНЕСКО. Свободата на словото е признак и за свободно общество, подчертават от световната организация. Но има ли свобода на медиите в България?





Снимка"Ако говорим за свобода на словото в днешно време в България, мисля, че е много сложно от гледна точка на това, че много се размиха границите, много е неясна собствеността на голяма част от медиите, а когато не знаем кой стои зад една медия, можем само да гадаем доколко свободно тя отразява това, което се случва около нас. Много често ставаме свидетели на дезинформации. Обществените медии, като Радио ВИДИН, остават най-свободните медии в България в момента. Докато има обществени медии, които си позволяват да казват това, което мислят, позволяват си да излъчват мнението на различни хора, ще има и свобода на словото", смята дългогодишният журналист и кореспондент на вестник "24 часа" от Видин Ваня Ставрева.

Снимка"Свободата на словото се влияе от много други показатели: доколко е богато населението- България е най-бедната страна в Европейски съюз; по ниво на корупция сме на едно от първите места- това са все показатели, които влачат със синджир след себе си показателя "свобода на словото". Цензура ще има винаги, защото медиите ни са икономически зависими, не са достатъчно силни, за да си позволят да застанат срещу някой управляващ, срещу някой силен консорциум. Светлината в тунела ще се появи тогава, когато нашата журналистика, нашите издатели, редактори разберат, че собственият им имидж е най-важен и трябва да продават своя имидж, а не имиджа на този, който си плаща. Надявам се, че ще направим така, че българската журналистика да бъде припозната като истинска журналистика", обясни журналистът от вестник "Знаме" в Пазарджик Тодор Гроздев.

България заема 113-о място по свобода на медиите от общо 180 страни в последната класация на "Репортери без граници". Страната е за пореден път най-ниско класираната държава-членка на Европейския съюз. За сравнение- съседна Румъния е на 49-а позиция, а Сърбия - на 59-а.

Спадът на България започна след 2006 година, когато страната беше на най-добрата си позиция- 35-о място, и оттогава се движи само надолу. Обективна ли е тази класация- попитахме Любомир Йорданов- дългогодишен журналист и кореспондент на вестник "Труд" от Монтана:

Снимка"Не се съмнявам в обективността на организацията. Предполагам, че ако друга организация направи класация, пак ще сме около това място. Класациите, които се правят, отразяват по-скоро нагласите, чувствата на хората. Мисля, че това е отношението и на журналисти, и на граждани, и на читатели, слушатели към категорията "свобода на словото". Нещата в България не са за завиждане и има какво още много да се прави, за съжаление, много години след като се смятаме за демократична държава. Спадът ни в класацията започна, когато пазарното стопанство се възцари в България и всичко започна да става стока- образованието, здравето, свободата, включително и на слово, също стана стока, а стоката се купува. Ако на един кмет му трябва манипулация или влияние, той си купува съответната медия или парче от нея. У нас има концентрация на медиите в малко ръце, което вече създава опасността от цензура, от необективна картина, от манипулация на общественото мнение. Моето впечатление е, че местните регионални медии, които са изключително затруднени и са все по-малко, стават все по-зависими, защото ако една Община не си даде рекламите в местното издание, то това издание трудно съществува, ако местните бизнесмени не си пуснат поздравленията за съответния празник или просто не спонсорират изданието, то ще загине..."

Политическият контрол върху медиите, търговското влияние и влиянието на собствениците върху редакционното съдържание са най-големите проблеми за медиите в България. Това показва анализът за медийния плурализъм, направен от Фондация "Медийна демокрация".

Повече по темата можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00