80 години "Дунавско хоро" отбелязаха във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Видин се включи в националната инициатива за отбелязване на 80-та годишнина от написването на Дунавското хоро на Дико Илиев. На открита сцена пред Художествената галерия Градският духов оркестър изпълни хора и маршове от Дико Илиев. Дали заради незнание за събитието или заради студа, желаещи за хоро нямаше, но тези, които слушаха музиката, споделиха , че много харесват произведенията на Дико Илиев:

"Много ги харесвам. Ние за това минахме от тук. Винаги съм го харесвала и ще го харесвам винаги. Всичките произведения на Дико Илиев са невероятни и не вярвам някои да не ги харесва... Разбрахме случайно и решихме в този студа да дойдем, да чуем и да уважим. Не умея да играя, предпочитам да слушам и да се насладя на музиката на Дико Илиев... Много ми харесва, до болка... Много, той е отличен композитор. Произведенията му са много хубави. Бих играла хора, обаче в тоя студ ще пропусна..."

За рождена дата на Дунавското хоро се счита 18 април 1937 г. Датата собственоръчно е изписана от композитора и стои върху оригинала на "Дунавско хоро". През изминалите 80 години творбата се превръща в музикална емблема на българщината и на духовите оркестри.


Вижте още
Народни носии от читалище Зора-Винарово

90 години навърши читалище "Зора-1927“ в село Винарово

Казват, че юбилейни били годините, които се делят на 25. Но концертът на винаровското читалище "Зора-1927' показа, че трябва да се отбелязва всяка годишнина, която завършва на 0 и 5. Защото точно за 5 години израстват малките танцьори, които се включват в младежкия танцов състав, защото за пет години се раждат новите самодейци, на които се предава..

публикувано на 17.12.17 в 15:31

Движение в една лента на пътя Горно Пещене - Враца

Движението на пътни превозни средства се осъществява в една лента по път III-1306 Горно Пещене - Враца, в района след село Горно Пещене, информират от АПИ. Причината за това е разлив на вода от проливния дъжд. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътните знаци, съветват от Пътната агенция.

публикувано на 17.12.17 в 14:58
Архимандрит Самуил

Архимандрит Самуил оглави официално Бачковския манастир

Архимандрит Самуил беше въдворен като нов игумен на Бачковския манастир. Това направи главният секретар на Светия синод епископ Герасим . На литургията присъстваха както новият игумен, така и досегашният - архимандрит Симон. Решението за смяната беше прието на последното заседание на Светия синод в петък. Архимандрит Симон беше игумен на..

публикувано на 17.12.17 в 14:41

Автовоз е аварирал край мездренското село Лютидол

Автовоз е аварирал край мездренското село Лютидол в лентата от София към Видин и затруднява движението, което се регулира от от пътна полиция.  От АПИ своевременно информираха, че движението по път I-1 Ботевград - Мездра, в участъка Новачене- Лютидол при местност "Копяновец", се осъществява в една лента, поради аварирал тежкотоварен автомобил.

публикувано на 17.12.17 в 13:50

Стоян Николов- Торлака представя "Иваил цар" в Северозапада

Монтана, Враца, Видин, Кула и Берковица са местата, където ще има срещи със Стоян Николов-Торлака в седмицата преди Коледа. Писателят влезе в сърцата на читателите с неподражаемия "Северозападен романь" и неговите две продължения "Автономията????" и "Май ше ни бъде…". Обаче едва ли има читател, който да не си е помислил как ли би писал Торлака..

публикувано на 17.12.17 в 13:15

Врачанският театър ще представи спектакъла "Летене"

Врачанският Драматично-куклен театър ще зарадва публиката си с премиерно заглавие. Спектакълът "Летене" от Оля Мухина ще бъде показан във вторник и сряда, 19 и 20 декември, за когато от 19.00 часа в камерна зала са насрочени премиерите му. Билети за двете представления вече се продават на касата на театъра. В спектакъла участват актьорите:..

публикувано на 17.12.17 в 11:00