Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаем ли кои са побратимените ни градове

Лора Владимирова: "Контактите някога бяха много полезни, а сега са само на административно ниво"

4
Пътеводители за побратимените градове на Видин- Ровно и Шверин.
Снимка: Красимир Каменов
На 24 април отбелязваме Световния ден на побратимените градове. Побратимен е този град, който е обвързан с друго населено място с цел да се поощрят контактите и културните връзки между тях. Преди 1989 година практиката беше да се побратимяват градове от България с градове от другите социалистическите страни. Монтана, Враца и Видин имат дълъг списък от побратимени градове от преди 1989 година и след това.

За Монтана разказва нашият кореспондент Любо Андреев:

"Житомир, Банска Бистрица и Пирот са сред първите побратимени градове на Монтана. Дружбата им датира още от социалистическо време и до днес. Дори най-големият хотел в центъра на града продължава да носи името на Житомир.

С германския Шмалкалден връзката на Монтана е между двете гимназии. От години ученици от ГПЧЕ "Петър Богдан" и тези от Шмалкалден си разменят визити. Връзката е много ползотворна и за двете страни. С руския Дзержински дружбата е основно със спорта. Всяка година джудистите на треньора Ташко Танов участват в силен традиционен международен турнир. Руснаците връщат визитата на турнира на "Слава 83" в Монтана.

Контактите на Монтана се простират далеч зад граница. Общинските управи на Суракарта в Индонезия и Чонгкинг в Китай си сътрудничат. Бизнесмени от Монтана, начело с кмета Златко Живков, осъществиха контакти при посещението си в Индонезия. В последните години Община Монтана работи много успешно по европейски програми.

По Трансгранично сътрудничество със Сърбия проекти се осъществяват с побратимените на Монтана градове - Враня, Ниш /община Медияна/ и Пирот. Каракал /Румъния/, Храдец Кралове /Чехия/, Нови Лигуре /Италия/, Бялогард /Полша/ и Салватиера от Испания са останалите градове, с които община Монтана си сътрудничи през годините. Делегации от побратимените градове на Монтана участват с групи на празника на Монтана- Свети Дух."



Жоро Александров- за побратимените градове на Враца:

"Враца поддържа добри отношения с 8 побратимени града в Европа. Някои от тях са по-популярни, други се намират в съседни държава, а трети- звучат просто екзотично за действителността, в която се намираме.

Така например няма жител на града под Околчица, който да не знае, че Враца поддържа добри контакти с украинския град Суми. Нещо повече- имаме си площад, който преди се казваше "Суми", а вече е преименуван на "Македония", но по- възрастните врачани си го наричат още със старото название, дадено от преди политическите промени през 1989 година. На същия площад има и търговски център, кръстен на побратимения град. Всъщност подобна чест няма за друг от седемте побратимени града.

От бившия соцлагер поддържаме добри отношения с руския град Серпухов и с украинския Кобрин, откъдето идват делегации обикновено за деня на Враца- 1 юни. С комшиите от Румъния имаме топли връзки с Крайова, сърбите от град Бор и македонците от Кичево допълват картинката.

Преди малко споменах за по-екзотични побратими- към тях причислявам немския Франкфурт на Одер и френския Вилньов льо Роа, който се намира на 60 км от столицата Париж."


СнимкаПобратимените градове на Видин са Ровно от Украйна /Ривне в по- ново време/, полският Ломжа, немският Шверин /някога в ГДР, сега част от обединена Германия/, унгарският град с трудното име Ходмезьовашархей, Уест Карълтън в САЩ, сръбският Зайчар, Демре в Турция и Калафат в Румъния. Видин има и градове партньори- германския Дегендорф, италианския Леко, германския Улм и Дебър от Македония. 

Лора Владимирова е дългогодишен журналист. Тя е успяла на два пъти да посети Ровно и един път Шверин. 
"Тези контакти бяха много полезни и ползотворни в миналото", разказва тя и допълва:

"Като журналист във видинския вестник "Червена знаме" съм ходила два пъти в Ровно и веднъж в Шверин... По- възрастните видинчани може би си спомнят, че във Видин имаше улица "Ровненска", комплекс "Шверин" и магазин "Ломжа". Те носеха имената на побратимените ни градове... В Ровно имаше улица "Видин", но във Шверин нямаше обект, кръстен на нашия град... Идваха делегации от техните градове и ние ходехме там. Танцови състави, спортни клубове и представители на промишлеността често си разменяха визити... Наистина бяха полезни тези контакти... Тези, новите градове не ги знам, че сме побратимени. Не ги знае и широката общественост. Някога всички знаеха, че сме побратимени с Шверин, Ровно и Ломжа. Сегашните контакти са явно на административно ниво. За съжаление."

Попитахме видинчани какво им говорят имената на Ровно, Шверин и Ломжа в анкета. Тя показа, че повечето си спомнят заведенията, които са с тези имена, а не знаеха, че носят имената на побратимените градове:

"Не, не знам... Не съм чувала тези имена... Ами, спомням си, че има такъв хотел и заведение имаше- "Шверин". Не знаех, че са побратимени градове... Тези, по- новите имена дори не знам в кои държави са... Чувал съм, че сме били побратимени... Това са побратимени градове на Видин. Не съм ходила в тях..."

"Побратимяването събира на едно място търсенето на две общности по начин, който им позволява, водени от европейска перспектива, да разрешават проблемите си, като развиват помежду си все по-тесни приятелски връзки." Това е дефиницията за побратимяването, дадена преди много години от Джон Барет, един от основателите на Съвета на европейските общини и региони след Втората световна война. По този начин той определя основните ценности, залегнали в идеята за побратимяване: приятелство, сътрудничество и взаимно опознаване на народите на Европа.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00