В "Еко Свят" днес: "Спаси едно дърво", конкурс за река Дунав и втори живот за кученцето Филипа

Снимка: Радио ВИДИН

Започна първият етап от кампанията "Спаси едно дърво". Това е нейното четвърто издание и първо на  национално ниво. Досега със средства от кампанията са събрани и предадени около 4 тона непотребна харатия, а засадените дървета са над 300.

Тази година кампанията започна с призив за доброволци, които искат да реализират кампанията в други градове. До 7 май ще се раздават кашоните, след това до средата на юни ще се събира хартията, през ноември е планирано засаждането на дърветата. Към момента в кампанията се ключват областите Видин, Враца, Монтана, София област, Перник, Благоеврад, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Русе, Шумен и Разград.

Видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" още тази пролет засади дръвчета, осигурени от горското стопанство и даде старт на "Спаси едно дърво".

Снимка"Решихме това да е един много добър и показателен старт на кампанията. С гимназията имаме вече развити отношения по тази кампания и затова е много естествено при тях да бъде това засаждане", каза Емил Иванов от организаторите "Активно общество".

"Попитаха ни организаторите дали сме съгласни с това мероприятие и ние бяхме ентусиазирани и решихме да помогнем... 15 брезички са и ни показаха как да ги засадим...", казаха Теодора Стефанова и Симона Стоянова, ученици от 10 А клас.

Ученици от професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" станаха посланици на кампанията "Спаси едно дърво".

"Пътувахме в Пловдив на панаир на учебно-тренировъчните фирми. Занесохме от материалите и спечелихме симпатизатни и доброволци от Кърджали, Шумен, София, Сандански. Ние носехме брандовете за кашоните. На тях много им хареса инициативата. Тези брезички ни ги предоставиха по-скоро като анонс на кампанията, за да ги засадим в училищния двор. Идеята е учениците да си осиновят по едно дръвче и те да се грижат за него", допълни Ели Цветанова, старши учител в училището.

"Хартията ще се събира до средата на месец юни, след това ще се предаде. За ноември е предвидено да се засадят дръвчетата на подходящи за това места", каза още Емил Иванов.

СнимкаНа 29 юни ще отбележим Деня на река Дунав. По този повод за поредна година се организира международен конкурс, в който могат да участва деца и младежи от страните по поречието на реката. Организатори са Глобално партньорство по водите в Централна и Източна Европа и Международната комисия за опазване на река Дунав. Конкурсът насърчава децата за по-близък поглед към реката и да помислят какво означава околната среда за тях. Тези, които решат да се включат трябва да направят произведение на изкуството и да го изпратят на организаторите. Информация за конкурса има на сайта на Басейнова дирекция "Дунавски район".

Малко кученце, което неговите спасители наричат Филипа, е пострадало от тежка машина.
Филипа е лежала на улицата и два дни се е борила за живота си, докато не среща своята спасителка в лицето на Катя Кирилова. Палето вече е много по- добре, въпреки че е с едно ампутирано задно краче.

"Кученцето го намерих в квартал "Строител". Беше доста тежко пострадало, като неофициалната версия е, че момчетата, които са чистели с фадрома, не са го видели. Три от лапичките бяха много зле. Аз го намерих два дена след инцидента. Заведох я при доктор Иванов. Всеки ден съм я водела при него, имаше много голяма опасност от ампутация на трите крака. В крайна сметка ампутирахме едното краче и започнахме да лекуваме останалите три. Свързах се със сдружението "Летс Адопт - България". Хората реагираха много бързо. Направо мигновено, буквално за два, три часа намерихме транспорт за кученцето до София", разказа Катя Кирилова пред Моника Йончева .

Снимка: Румена Казакова"Кученцето е от няколко дни при нас. Намира се във ветеринарна клиника в София, където за нея се полагат денонощни грижи. Вероятно ще се наложат няколко операции за поправяне на разкъсаните тъкани, но като цяло Филипа е стабилна, няма опасност за живота ѝ, оптимисти сме, че ще успеем да спасим предните две крачета и останалото задно",
каза Диана Живкова - председател на управителния съвет на сдружението "Летс Адопт - България".

За операциите на Филипа са нужни още средства. До момента е събрана около половината сума - 500 лв. Всеки, които иска, може да помогне на Филипа като дари средства.Банка: СНЦ Летс Адопт - България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Филипа, 47434

Можете да дарите 1.00 лв. като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Филипа на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 47434.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Видин - няма дърво, няма проблем

За отрязано дърво в района на автогарата във Видин ни сигнализира наш слушател. Възрастният мъж, който живее в блок в съседство каза за Радио ВИДИН, че тази сутрин, когато се събудил е видял паднало дърво в двора на Автогарата: "Питам съседите, казаха: май тия от автогарата са го отрязали. Минах в автогарата, нямаше го диспечера, шофьор имаше там и..

публикувано на 14.06.19 в 14:17

Градски младежи ще живеят 21 дни във видински села

Млади хора ще живеят 21 дни при семейства от три видински села- Синаговци и Кошава в община Видин и Неговановци в община Ново село. Те ще трябва активно да участват в живота на селото и да са от помощ на домакинството, в което ще живеят. Това може да включва грижа за чистотата в къщата, помощ в градината, грижа за животни и други. В някои от селата..

публикувано на 11.06.19 в 18:30

Държавният архив във Видин ще раздаде награди по повод Международния ден на архивите

Международният ден на архивите ще отбележи днес Държавен архив- Видин . Традиционно ще бъдат наградени и най-големите дарители за отминалата година. Над 1800 фонда се съхраняват в отдела на Държавен архив във Видин, съобщава Габриела Стойчева от институцията. "На организираното днес събитие, посветено на Международния ден на архивите,..

публикувано на 10.06.19 в 11:56

Църковна венчавка в носии избраха да направят Джулия и Иван

Една интересна венчавка се състоя в църквата "Света Троица" във видинското село Кошава. Там отец Емил Николов венча Джулия и Иван Иванови . Какво направи обаче тази венчавка по- различна от другите? На 11 май Джулия и Иван подписват брак си в ритуалната зала на Видин, а църковният брак оставят за седмица по- късно на 18 май. И там те и..

публикувано на 09.06.19 в 14:37

"Неделник" от 9 юни 2019 година

"Неделник" брой 261- ви вече е на сайта. Който е пропуснал може да го чуе. Старите вестници преглеждаме за начало. След това Борис Бегъмов ни разказва за последните новини около предизвикателството "Дунав Ултра" . В понеделник е премиерата на Видинското "Дунав Ултра" видео , посветено на крепостта "Баба Вида". Отделно са подали за..

публикувано на 09.06.19 в 14:07
Дунав мост 2

6 години Дунав мост 2- промени ли се нещо за Видин?

Съвсем скоро се навършват 6 години от откриването на "Дунав мост 2 Видин-Калафат". Още по време на строежа имаше очаквания важният инфраструктурен проект да допринесе за това във Видин да бъдат привлечени чуждестранни инвеститори. За съжаление, Видин все още чака големия си инвеститор. Градът все така си остава на последните места в страната по..

публикувано на 07.06.19 в 17:30

80 състава участват на турлашкия събор в Чупрене

1 500 самодейци пристигат за участие в 14-тото издание на турлашкия фолклорен събор "Када към прасе и ти вречу"  в село Чупрене. Общо 80 състава ще излязат на сцената, каза секретарят на местното читалище Венеция Рангеловска: "Започваме в петък от 15 ч. с участието на 20 колектива. Официалното откриване ще е в 19 ч. Колективите са ни с..

публикувано на 07.06.19 в 09:00