В "Еко Свят" днес: "Спаси едно дърво", конкурс за река Дунав и втори живот за кученцето Филипа

Снимка: Радио ВИДИН

Започна първият етап от кампанията "Спаси едно дърво". Това е нейното четвърто издание и първо на  национално ниво. Досега със средства от кампанията са събрани и предадени около 4 тона непотребна харатия, а засадените дървета са над 300.

Тази година кампанията започна с призив за доброволци, които искат да реализират кампанията в други градове. До 7 май ще се раздават кашоните, след това до средата на юни ще се събира хартията, през ноември е планирано засаждането на дърветата. Към момента в кампанията се ключват областите Видин, Враца, Монтана, София област, Перник, Благоеврад, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Русе, Шумен и Разград.

Видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" още тази пролет засади дръвчета, осигурени от горското стопанство и даде старт на "Спаси едно дърво".

Снимка"Решихме това да е един много добър и показателен старт на кампанията. С гимназията имаме вече развити отношения по тази кампания и затова е много естествено при тях да бъде това засаждане", каза Емил Иванов от организаторите "Активно общество".

"Попитаха ни организаторите дали сме съгласни с това мероприятие и ние бяхме ентусиазирани и решихме да помогнем... 15 брезички са и ни показаха как да ги засадим...", казаха Теодора Стефанова и Симона Стоянова, ученици от 10 А клас.

Ученици от професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" станаха посланици на кампанията "Спаси едно дърво".

"Пътувахме в Пловдив на панаир на учебно-тренировъчните фирми. Занесохме от материалите и спечелихме симпатизатни и доброволци от Кърджали, Шумен, София, Сандански. Ние носехме брандовете за кашоните. На тях много им хареса инициативата. Тези брезички ни ги предоставиха по-скоро като анонс на кампанията, за да ги засадим в училищния двор. Идеята е учениците да си осиновят по едно дръвче и те да се грижат за него", допълни Ели Цветанова, старши учител в училището.

"Хартията ще се събира до средата на месец юни, след това ще се предаде. За ноември е предвидено да се засадят дръвчетата на подходящи за това места", каза още Емил Иванов.

СнимкаНа 29 юни ще отбележим Деня на река Дунав. По този повод за поредна година се организира международен конкурс, в който могат да участва деца и младежи от страните по поречието на реката. Организатори са Глобално партньорство по водите в Централна и Източна Европа и Международната комисия за опазване на река Дунав. Конкурсът насърчава децата за по-близък поглед към реката и да помислят какво означава околната среда за тях. Тези, които решат да се включат трябва да направят произведение на изкуството и да го изпратят на организаторите. Информация за конкурса има на сайта на Басейнова дирекция "Дунавски район".

Малко кученце, което неговите спасители наричат Филипа, е пострадало от тежка машина.
Филипа е лежала на улицата и два дни се е борила за живота си, докато не среща своята спасителка в лицето на Катя Кирилова. Палето вече е много по- добре, въпреки че е с едно ампутирано задно краче.

"Кученцето го намерих в квартал "Строител". Беше доста тежко пострадало, като неофициалната версия е, че момчетата, които са чистели с фадрома, не са го видели. Три от лапичките бяха много зле. Аз го намерих два дена след инцидента. Заведох я при доктор Иванов. Всеки ден съм я водела при него, имаше много голяма опасност от ампутация на трите крака. В крайна сметка ампутирахме едното краче и започнахме да лекуваме останалите три. Свързах се със сдружението "Летс Адопт - България". Хората реагираха много бързо. Направо мигновено, буквално за два, три часа намерихме транспорт за кученцето до София", разказа Катя Кирилова пред Моника Йончева .

Снимка: Румена Казакова"Кученцето е от няколко дни при нас. Намира се във ветеринарна клиника в София, където за нея се полагат денонощни грижи. Вероятно ще се наложат няколко операции за поправяне на разкъсаните тъкани, но като цяло Филипа е стабилна, няма опасност за живота ѝ, оптимисти сме, че ще успеем да спасим предните две крачета и останалото задно",
каза Диана Живкова - председател на управителния съвет на сдружението "Летс Адопт - България".

За операциите на Филипа са нужни още средства. До момента е събрана около половината сума - 500 лв. Всеки, които иска, може да помогне на Филипа като дари средства.Банка: СНЦ Летс Адопт - България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Филипа, 47434

Можете да дарите 1.00 лв. като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Филипа на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 47434.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05