Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Еко Свят" днес: "Спаси едно дърво", конкурс за река Дунав и втори живот за кученцето Филипа

Снимка: Радио ВИДИН

Започна първият етап от кампанията "Спаси едно дърво". Това е нейното четвърто издание и първо на  национално ниво. Досега със средства от кампанията са събрани и предадени около 4 тона непотребна харатия, а засадените дървета са над 300.

Тази година кампанията започна с призив за доброволци, които искат да реализират кампанията в други градове. До 7 май ще се раздават кашоните, след това до средата на юни ще се събира хартията, през ноември е планирано засаждането на дърветата. Към момента в кампанията се ключват областите Видин, Враца, Монтана, София област, Перник, Благоеврад, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Русе, Шумен и Разград.

Видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" още тази пролет засади дръвчета, осигурени от горското стопанство и даде старт на "Спаси едно дърво".

Снимка"Решихме това да е един много добър и показателен старт на кампанията. С гимназията имаме вече развити отношения по тази кампания и затова е много естествено при тях да бъде това засаждане", каза Емил Иванов от организаторите "Активно общество".

"Попитаха ни организаторите дали сме съгласни с това мероприятие и ние бяхме ентусиазирани и решихме да помогнем... 15 брезички са и ни показаха как да ги засадим...", казаха Теодора Стефанова и Симона Стоянова, ученици от 10 А клас.

Ученици от професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" станаха посланици на кампанията "Спаси едно дърво".

"Пътувахме в Пловдив на панаир на учебно-тренировъчните фирми. Занесохме от материалите и спечелихме симпатизатни и доброволци от Кърджали, Шумен, София, Сандански. Ние носехме брандовете за кашоните. На тях много им хареса инициативата. Тези брезички ни ги предоставиха по-скоро като анонс на кампанията, за да ги засадим в училищния двор. Идеята е учениците да си осиновят по едно дръвче и те да се грижат за него", допълни Ели Цветанова, старши учител в училището.

"Хартията ще се събира до средата на месец юни, след това ще се предаде. За ноември е предвидено да се засадят дръвчетата на подходящи за това места", каза още Емил Иванов.

СнимкаНа 29 юни ще отбележим Деня на река Дунав. По този повод за поредна година се организира международен конкурс, в който могат да участва деца и младежи от страните по поречието на реката. Организатори са Глобално партньорство по водите в Централна и Източна Европа и Международната комисия за опазване на река Дунав. Конкурсът насърчава децата за по-близък поглед към реката и да помислят какво означава околната среда за тях. Тези, които решат да се включат трябва да направят произведение на изкуството и да го изпратят на организаторите. Информация за конкурса има на сайта на Басейнова дирекция "Дунавски район".

Малко кученце, което неговите спасители наричат Филипа, е пострадало от тежка машина.
Филипа е лежала на улицата и два дни се е борила за живота си, докато не среща своята спасителка в лицето на Катя Кирилова. Палето вече е много по- добре, въпреки че е с едно ампутирано задно краче.

"Кученцето го намерих в квартал "Строител". Беше доста тежко пострадало, като неофициалната версия е, че момчетата, които са чистели с фадрома, не са го видели. Три от лапичките бяха много зле. Аз го намерих два дена след инцидента. Заведох я при доктор Иванов. Всеки ден съм я водела при него, имаше много голяма опасност от ампутация на трите крака. В крайна сметка ампутирахме едното краче и започнахме да лекуваме останалите три. Свързах се със сдружението "Летс Адопт - България". Хората реагираха много бързо. Направо мигновено, буквално за два, три часа намерихме транспорт за кученцето до София", разказа Катя Кирилова пред Моника Йончева .

Снимка: Румена Казакова"Кученцето е от няколко дни при нас. Намира се във ветеринарна клиника в София, където за нея се полагат денонощни грижи. Вероятно ще се наложат няколко операции за поправяне на разкъсаните тъкани, но като цяло Филипа е стабилна, няма опасност за живота ѝ, оптимисти сме, че ще успеем да спасим предните две крачета и останалото задно",
каза Диана Живкова - председател на управителния съвет на сдружението "Летс Адопт - България".

За операциите на Филипа са нужни още средства. До момента е събрана около половината сума - 500 лв. Всеки, които иска, може да помогне на Филипа като дари средства.



Банка: СНЦ Летс Адопт - България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Филипа, 47434

Можете да дарите 1.00 лв. като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Филипа на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 47434.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50