Читалището в Тополовец ще празнува 85-и рожден ден

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Народно читалище „Светлина 1932“ – с. Тополовец, община Кула, ще отбележи 85-годишнината от основаването си на 27 май. Културното средище, създадено през далечната 1932 г., има богата история и дейност, с които може заслужено да се похвали. След трудните години в края на 20 век, когато средствата за издръжка не достигат, дейността на читалището е ограничена, намалява и броят на читалищните работници. Остава само един щатен служител– секретар-библиотекар. Но читалището продължава да живее и даже постепенно възстановява част от своята дейност.

Сега то има три състава – два за народни танци и една певческа група. Участниците, около 30 на брой са на възраст от 7 до 70 години и са доволни, че след 20-годишно прекъсване, изявите продължават. Танцовите състави, които представят характерни местни хора са гостували на празници и фестивали в съседна Сърбия, Румъния, на международния фолклорен събор в Копривщица и в цялата Видинска област.

Освен танците, самодейците представят и автентичните национални костюми от Тополовец, някои от които са на повече от 150 години и се предават от поколение на поколение.

Читалище „Светлина“ наистина е една местна светиня, за която с обич се грижат хората от Тополовец. Грижата личи и от чистата и поддържана сграда, хубавата градинка отпред, добре поддържаната сцена в салона, където се провеждат репетициите на съставите.

Тополовчени с удоволствие очакват празничния концерт по случай 85-годишнината от създаването на читалището на 27 май от 19 часа. Освен изяви на местните състави, празничната програма включва и изпълнения на групи от Кула и с. Иново, награждаване на самодейци и културни деятели.


Вижте още

От пациентска организация се срещнаха с хора на хемодиализа във Видин

От Федерация "Български пациентски форум " се срещнаха с пациенти на диализа във Видин заради сигнал, че животоподдържащата за тях терапия в местната болница се извършва некачествено. Техниката, с която се работи е морално остаряла, не се провежда качествено диализа, а персоналът не предоставя адекватни грижи, обявиха пациенти...

публикувано на 13.11.18 в 17:15

Инициативният комитет от Дунавци поиска защитна зона от свинеферма

В град Дунавци се проведе поредната среща на инициативния комитет, който се обяви против възстановяването на дейността на свинефермата в града. Поводът е решение от миналото събрание за ангажиране на депутатите от региона за законодателна промяна с цел връщането на защитната зона между обекти, излъчващи вредни емисии и жилищната среда...

обновено на 13.11.18 в 17:12

БЧК-Враца помага на бездомни хора

"Шанс за хората без дом" е поредната кампания на Български червен кръст- Враца , с която помагат на нуждаещи се. Вече 6 години организацията дарява хранителни пакети на бездомни от града. Хуманната кауза продължава и тази година, като от 1 ноември 6 души получават храна всеки вторник и петък и е възможно броят да нарасне, каза председателят на..

публикувано на 13.11.18 в 12:25

Ученичка от Вършец се нареди сред най-добрите в конкурса "Будителят си ти"

Дванадесетокласничка от Средно училище "Иван Вазов" във Вършец е сред 10-те най-талантливи автори, отличени в националния конкурс "Будителят си ти" , който се проведе в София. Мария Митрова участва с есе на тема "Добрите дела са около нас". "Не трябваше да говориш за старите будители, а как самият ти си будител. Повечето хора казват, че..

публикувано на 13.11.18 в 10:45

Михаил Белчев- 50 години на сцена

Тази година Михаил Белчев отбеляза 72-ри рожден ден. А миналата седмица на именния си ден - "Св. Архангел Михаил"- отпразнува 50г. на сцена. Неговите песни завинаги ще останат в сърцата на публиката. Автор е на музика за театрални постановки и филми. Два пъти е носител на Голямата награда на фестивала "Златният Орфей". За песните си получава първи..

публикувано на 12.11.18 в 09:29

Млади български артисти с концерт-спектакъл във Враца и Мездра

За пръв път във Враца и Мездра на 12-ти и 13-ти ноември ще бъде представен концерт-спектакъл "А сега накъде... Младите в музиката" . В инициативата се включва оркестъра на Симфониета Враца, а младежкият проект е финансиран от Фонд „Култура“ Община Враца, Община Мездра и Национален Фонд „Култура“.  Концертната изява е по идея на Илона..

публикувано на 11.11.18 в 15:02