Читалището в Тополовец ще празнува 85-и рожден ден

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Народно читалище „Светлина 1932“ – с. Тополовец, община Кула, ще отбележи 85-годишнината от основаването си на 27 май. Културното средище, създадено през далечната 1932 г., има богата история и дейност, с които може заслужено да се похвали. След трудните години в края на 20 век, когато средствата за издръжка не достигат, дейността на читалището е ограничена, намалява и броят на читалищните работници. Остава само един щатен служител– секретар-библиотекар. Но читалището продължава да живее и даже постепенно възстановява част от своята дейност.

Сега то има три състава – два за народни танци и една певческа група. Участниците, около 30 на брой са на възраст от 7 до 70 години и са доволни, че след 20-годишно прекъсване, изявите продължават. Танцовите състави, които представят характерни местни хора са гостували на празници и фестивали в съседна Сърбия, Румъния, на международния фолклорен събор в Копривщица и в цялата Видинска област.

Освен танците, самодейците представят и автентичните национални костюми от Тополовец, някои от които са на повече от 150 години и се предават от поколение на поколение.

Читалище „Светлина“ наистина е една местна светиня, за която с обич се грижат хората от Тополовец. Грижата личи и от чистата и поддържана сграда, хубавата градинка отпред, добре поддържаната сцена в салона, където се провеждат репетициите на съставите.

Тополовчени с удоволствие очакват празничния концерт по случай 85-годишнината от създаването на читалището на 27 май от 19 часа. Освен изяви на местните състави, празничната програма включва и изпълнения на групи от Кула и с. Иново, награждаване на самодейци и културни деятели.


Вижте още

"Панорама на средното образование" се проведе във Видин

Училища от община Видин представиха утвърдения си план-прием за учебната 2019/2020 година по атрактивен начин и чрез разнообразни рекламни материали. На импровизирани щандове деца, представляващи учебните заведения, раздаваха брошури и запознаваха бъдещите гимназисти, както и родителите им с предлаганите специалности- утвърдени и нови.  В..

публикувано на 24.04.19 в 18:29

Да внимаваме с промоциите по Великден, съветват експертите

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече. Преди празници честа практика е по пазарите да се появят продавачи на яйца, бои за тях и козунаци. В повечето случаи цените са по-ниски от тези в магазините.  За какви рискове като потребители трябва да внимаваме?  Потребителите трябва да се научат да..

публикувано на 24.04.19 в 11:14

Световният ден на книгата е

На 23-ти април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право, въведен от ЮНЕСКО в празничния календар през 1995 година.  Идеята на празника е да популяризира книгоиздаването, да насърчава четенето, да обърне внимание на сериозни въпроси в областта на литературата, да помогне на страните в затруднено положение, като им предостави..

публикувано на 23.04.19 в 18:02

В "Музикална зона" слушаме KAZKA

Това са те- Саша, Дима и Никита – музикантите, които стоят зад артистичния псевдоним Kazka. Музиката им е с поп звучене и електро-фолк елементи, а текстовете на песните им са на украински език.  Те са в музикалния бизнес едва от две години, но това не им пречи вече да са световноизвестни. Само една песен стои в основата на този успех...

публикувано на 22.04.19 в 09:46

"Неделник" от 21 април 2019 година

Честит празник на всички. "Неделник" брой 254- ти започва с преглед на старите вестници с едни интересни теми от преди много години. Следва материала на Любо Андреев за едно интернет приложение, което показва природни и културни забележителности в Румъния и Северозападна България. Мобилното приложение включва туристически пакети и маршрути..

публикувано на 21.04.19 в 16:14

Осанна, благословен Идещият в име Господне, цар Израилев!

Шестата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим или както по народному този празник е известен - Цветница или Връбница . "Йерусалиме, Йерусалиме, обърни се към Господа, твоя Бог!" "На днешния ден светата Църква празнува влизането на Иисуса Христа в..

публикувано на 21.04.19 в 08:00

Цирк! Цирк! Цирк! (В "Пица на парче")

Световен ден на цирка е днес! Цирк – пълен със станали преди изгрев слънце радиоводещи- акробатка, която ви пуска музика и жонглира, докато върти монобайк, и звероукротителка, скрила се в клетка - пред опасност от нападение от куче. Те ще търсят отговор на въпроса кой се "дресира" по-лесно – мъжете или жените? И ако трябва да избирате, каква циркова..

публикувано на 20.04.19 в 08:51