Близо 2000 ученици се явиха на матура в Монтанско

Снимка: Радио ВИДИН

Без сериозни проблеми преминаха държавните зрелостни изпити в област Монтана по български език и литература. 915 зрелостници се явиха на изпита, като те са със 134 по-малко от подалите заявления. Същевременно завършващите 7 клас минаха външно оценяване по български език и литература. 1006 ученици писаха на изпита, като те са с 48 по-малко от завършващите. 
По разказа “Албена” на Йордан Йовков писаха зрелостниците на матурата. Те имаха възможност да избират между литературно-интерпретативно съчинение или есе на тема “Човекът между ценностите на общността и личния порив” по разказа “Албена”. Това бе третият модул. Първите два бяха тестове със затворени и отворени въпроси. Според зрелостниците Християн и Иван матурите са били лесни. Те имаха на разположение 4 часа
"Мисля, че се справихме горе-долу добре... Напълно нормално премина..."
Двамата зрелостници смятат, че мерките за сигурност са били ненужно засилени
"Ние се бяхме подготвили, не разчитахме на такива работи..."
Същевременно се проведе и външното оценяване след 7 клас по български език и литература. Вариантът на изпита бе под номер 2. Първият модул включваше тестови задачи, а вторият – преразказ върху "Войната на таралежите" на братя Мормареви. 

Вижте още

Снимката на 16 август 2017 година

Правителството определи „СКМ Порт Видин“ АД за концесионер на Пристанищен терминал Видин-юг.   Правителството разреши на „Гипс“ АД да прехвърли на „Гипс Кошава” АД правата и задълженията по концесионния договор за добив на строителни материали от находище „Кошава“, разположено в землището на с. Кошава, община Видин.  Договорът за добив на..

публикувано на 16.08.17 в 18:05

Видински храм показва изложба на детски рисунки

Изложба на детски рисунки беше открита днес във видинския катедрален храм "Св. Димитър". Творбите са на млади таланти, рисували по време на детския пленер, организиран от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", Община Видин и художника Иво Марино. Изявата беше част от  фестивала "Дунавски вълни", който се проведе миналия месец.  Децата имаха..

публикувано на 16.08.17 в 15:02

Общинари чистиха Мездра

Над 20 служители на общинска администрация в Мездра днес хигиенизираха и разкрасиха два обекта, намиращи се на територията на града, съобщиха от Общината. В последния ден от тазгодишната студентска бригада и преди традиционния пазарен ден, беше пометен районът на общинския пазар. Отпадъците бяха извозени с техника на Общиснко предприятие “Чистота“...

публикувано на 16.08.17 в 14:26

Определен е концесионер за Пристанищен терминал Видин-юг

Правителството определи  „СКМ Порт Видин“ АД за концесионер на Пристанищен терминал Видин-юг . Участникът е избран след проведена процедура за предоставяне на концесия на терминала за срок от 35 години. Предвидените инвестиции за срока на концесията са в размер на 3737000 лв. Те са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата..

публикувано на 16.08.17 в 13:47

Полицията задържа двама от Вършец за телефонни измами

72-годишна жителка на Монтана е съобщила вчера в полицията, че същия ден, около 10,30 ч., след предварителна уговорка по телефона е оставила зад табло на газопреносната мрежа на ул. "Калето" в града сумата от 14 000 лв. в банкноти с различен номинал, поставени в полиетиленов плик. Жената е заявила, че сумата е поискана от мъж, представил се като..

публикувано на 16.08.17 в 12:04

Ремонт налага промяна в разписанието на видинските влакове

Националният железопътен превозвач „БДЖ ПП” ЕООД уведомява, че в периода от 21.08.2017г./08:00ч. до 27.08.2017г./10:00ч ., ще има временни промени в движението на всички пътнически и бързи влакове , които пътуват от и към Видин , съобщават от областната администрация. Причина за изменението в графика са ремонтни дейности по железопътната..

публикувано на 16.08.17 в 10:58