Близо 2000 ученици се явиха на матура в Монтанско

Снимка: Радио ВИДИН

Без сериозни проблеми преминаха държавните зрелостни изпити в област Монтана по български език и литература. 915 зрелостници се явиха на изпита, като те са със 134 по-малко от подалите заявления. Същевременно завършващите 7 клас минаха външно оценяване по български език и литература. 1006 ученици писаха на изпита, като те са с 48 по-малко от завършващите. 
По разказа “Албена” на Йордан Йовков писаха зрелостниците на матурата. Те имаха възможност да избират между литературно-интерпретативно съчинение или есе на тема “Човекът между ценностите на общността и личния порив” по разказа “Албена”. Това бе третият модул. Първите два бяха тестове със затворени и отворени въпроси. Според зрелостниците Християн и Иван матурите са били лесни. Те имаха на разположение 4 часа
"Мисля, че се справихме горе-долу добре... Напълно нормално премина..."
Двамата зрелостници смятат, че мерките за сигурност са били ненужно засилени
"Ние се бяхме подготвили, не разчитахме на такива работи..."
Същевременно се проведе и външното оценяване след 7 клас по български език и литература. Вариантът на изпита бе под номер 2. Първият модул включваше тестови задачи, а вторият – преразказ върху "Войната на таралежите" на братя Мормареви. 

Вижте още

Снимката на 18 декември 2017 година

Първоначалния си вид ще възстанови сградата на видинския драматичен театър след ремонта, за който правителството отпусна 2 млн. лева . Това каза кметът на Община Видин на съвместната пресконференция днес. В салона ще има нови столове за публиката, отоплителната инсталация също ще бъде подменена. Срокът за изпълнение е 6 месеца. По време на ремонта,..

публикувано на 18.12.17 в 17:50

С концерти на децата на Враца започна коледната празнична програма

С много песни, стихчета и пожелания за весели празници започнаха коледните концерти, част от празничната програма на Община Враца, съобщиха от общинската пресслужба. Коледният дух завладя града и детските гласчета озвучиха централния площад „Христо Ботев“, където на открита сцена се изявиха малките артисти. В първия концерт участие взеха..

публикувано на 18.12.17 в 17:25

Видинският съд остави за постоянно в ареста босненеца, превозвал вещество за производство на хероин

Босненският гражданин Изодин Памукович остава за постоянно в ареста . Това реши Видинският окръжен съд. Босненецът беше задържан на граничния пункт "Дунав мост 2" при опит да влезе в България с ТИР, превозващ над 5500 литра оцетен анхидрид- вещество, използвано за производство на хероин. В камиона са открити и 4 пистолета. За тези престъпления..

публикувано на 18.12.17 в 17:18

Коледният концерт на Младежкия дом в Монтана- цвят и настроение

С пъстър коледен концерт ще зарадва публиката в Монтана Младежкия дом. Празничната изява е на Игнажден - 20 декември, а началният час е 18.00 часа в голямата зала на бул.”Трети март” 98. Според народните поверия този ден означава „пламенен ден" и с него започват коледните празници. Затова с прекрасен микс от пламенни фолклорни ритми,..

публикувано на 18.12.17 в 17:00

Видинчани ще посрещнат празниците разумно

Наближават Коледните празници- време на уют, мечти, споделени моменти, но и значително повече харчове. Повечето хора избират домашната обстановка с децата, приятелите и близките, като за това заделят минимален бюджет от 100-200 лв ., показа анкета на Радио ВИДИН. "Не се изхвърляме много, задоволително харчим, да останат пари и за след това" , казва..

публикувано на 18.12.17 в 16:30

Коледни сладки на благотворителен базар в езиковата гимназия във Видин

Коледен благотворителен базар се провежда в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков - Видин. Със събраните средства ще бъде подпомогнат отборът по дебати на английски език, каза психологът и педагогически съветник в гимназията Любов Цолова .  "Коледният базар е организиран от Ученическия парламент. Това е част от програмата за..

публикувано на 18.12.17 в 15:25