Близо 2000 ученици се явиха на матура в Монтанско

Снимка: Радио ВИДИН

Без сериозни проблеми преминаха държавните зрелостни изпити в област Монтана по български език и литература. 915 зрелостници се явиха на изпита, като те са със 134 по-малко от подалите заявления. Същевременно завършващите 7 клас минаха външно оценяване по български език и литература. 1006 ученици писаха на изпита, като те са с 48 по-малко от завършващите. 
По разказа “Албена” на Йордан Йовков писаха зрелостниците на матурата. Те имаха възможност да избират между литературно-интерпретативно съчинение или есе на тема “Човекът между ценностите на общността и личния порив” по разказа “Албена”. Това бе третият модул. Първите два бяха тестове със затворени и отворени въпроси. Според зрелостниците Християн и Иван матурите са били лесни. Те имаха на разположение 4 часа
"Мисля, че се справихме горе-долу добре... Напълно нормално премина..."
Двамата зрелостници смятат, че мерките за сигурност са били ненужно засилени
"Ние се бяхме подготвили, не разчитахме на такива работи..."
Същевременно се проведе и външното оценяване след 7 клас по български език и литература. Вариантът на изпита бе под номер 2. Първият модул включваше тестови задачи, а вторият – преразказ върху "Войната на таралежите" на братя Мормареви. 

print Отпечатай
Вижте още

Снимката на 22 май 2017 година

Стотици възпитаници на детските градини във Видин дойдоха пред катедралния храм "Св. Димитър" със своите учители и родители , за да се включат в тържеството, като рецитират стихотворения за делото на Светите братя Кирил и Методий и изпълнят народни танци. Професионален танцов ансамбъл "Мездра" при Народно читалище "Просвета 1925" с художествен..

публикувано на 22.05.17 в 18:05

24-метров национален флаг на 24 май във Враца

24-метрово българско знаме, за втора поредна година, ще съпровожда шествието по булевард "Никола Войводов" във Враца на 24 май- Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Празничното шествие, в което ще се включат ученици, учители, жители на града, общественици,  тръгва от пл. "Македония" в 10:00 ч. Колоната ще премине по..

публикувано на 22.05.17 в 16:12

2081 починали, 843 емигрирали, едва 556 са родени във Видин през миналата година

През 2016 година в област Видин са родени 556 деца. В сравнение с предходната година броят им е намалял с 9 деца, съобщиха от Териториалното статистическо бюро. Броят на момчетата (293) е с 30 по-голям от момичета (263). Извънбрачните бебета са били 420. 72.5% от ражданията са от жени на възраст от 20 до 34 години, които през 2016 г. са 403 и са..

публикувано на 22.05.17 в 15:34

Организират еднодневни излети във Врачанския Балкан

За осма поредна година Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" и Природозащитен център "Натура" ще организират еднодневни летни излети на територията на парка . В определени съботни дни по график граждани, туристи и гости на Враца ще могат да се включат в организирани посещения по Врачанската екопътека, водопада "Скакля" и връх Вола. Приятното и..

публикувано на 22.05.17 в 15:15

Детски празник във Видин

Стотици възпитаници на детските градини във Видин дойдоха пред катедралния храм "Св. Димитър" със своите учители и родители, за да се включат в тържеството, като рецитират стихотворения за делото на Светите братя Кирил и Методий и изпълнят народни танци . "Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, празникът на буквите е..

публикувано на 22.05.17 в 14:00

Цветко Цветков е новият зам.-областен на Монтана

Цветко Цветков е новият заместник областен управител на Монтана. Той е от квотата на АТАКА. Цветков е бивш общински съветник, инженер технолог по храните. Един от учредителите на АТАКА в Монтана през 2007 година, каза областният председател на АТАКА Адриан Асенов : "Той е един прекрасен специалист, човек с широка обща култура и познания. Той ще е..

публикувано на 22.05.17 в 13:30