Близо 2000 ученици се явиха на матура в Монтанско

Снимка: Радио ВИДИН

Без сериозни проблеми преминаха държавните зрелостни изпити в област Монтана по български език и литература. 915 зрелостници се явиха на изпита, като те са със 134 по-малко от подалите заявления. Същевременно завършващите 7 клас минаха външно оценяване по български език и литература. 1006 ученици писаха на изпита, като те са с 48 по-малко от завършващите. 
По разказа “Албена” на Йордан Йовков писаха зрелостниците на матурата. Те имаха възможност да избират между литературно-интерпретативно съчинение или есе на тема “Човекът между ценностите на общността и личния порив” по разказа “Албена”. Това бе третият модул. Първите два бяха тестове със затворени и отворени въпроси. Според зрелостниците Християн и Иван матурите са били лесни. Те имаха на разположение 4 часа
"Мисля, че се справихме горе-долу добре... Напълно нормално премина..."
Двамата зрелостници смятат, че мерките за сигурност са били ненужно засилени
"Ние се бяхме подготвили, не разчитахме на такива работи..."
Същевременно се проведе и външното оценяване след 7 клас по български език и литература. Вариантът на изпита бе под номер 2. Първият модул включваше тестови задачи, а вторият – преразказ върху "Войната на таралежите" на братя Мормареви. 

print Отпечатай
Вижте още
Кметът инспектира пречиствателната станция в Мездра.

Водата в община Мездра е годна за пиене

Във връзка със зачестилите сигнали за влошени качества на питейната вода в цялата страна, кметът на община Мездра Генади Събков инспектира работата на пречиствателната станция в железничарския град.  След проведени разговорите с управителя на „ВиК“ ООД Враца Ангел Престойски и на база взетите лабораторни проби от водата, която достига до..

публикувано на 23.06.17 в 11:21

Нелегална акцизна стока е иззета при акции в Северозапада

Пет случая на разпространение на нелегални акцизни стоки предотвратиха митнически служители от Митница Лом през последния месец. Съвместно със служители на МВР, са извършени проверки в Лом , Видин , Вършец и Криводол . Иззети са 24 440 къса нелегални цигари, близо 80 кг нарязан тютюн и над 400 л алкохол без документи за платен акциз.

публикувано на 23.06.17 в 11:02

4 приемни семейства се отказаха във Врачанско

4 семейства са били извадени от списъците на потенциалните приемни родители във Врачанско , съобщи директорът на областната дирекция „Социално подпомагане” Мария Търнавска. Фамилиите са били заличени, след като са изявили изрично съгласие да не получават повече пари за отглеждането на деца без родители. През миналия месец май само 2..

публикувано на 23.06.17 в 10:30

Полицията в Лом издирва 16-годишно момиче

Полицията в Лом издирва непълнолетната Цветелина Цветанова Григорова , на 16 години от монтанското село Мокреш . Момичето е напуснало дома си на 9 юни и оттогава е в неизвестност.  Цветелина е обявена за общодържавно издирване с телеграма от 16 юни на Главна дирекция "Национална полиция" в категория „непълнолетно лице напуснало дома си” с мярка..

публикувано на 23.06.17 в 09:39

Наградиха проспериращи млади учители във Видин

За четвърта   по ред година Регионалното управление на образованието във Видин удостои с награди проспериращи млади учители. Номинациите завършват  целогодишната програма за млади учители, която Регионалното управление осъществява заедно с директорите на  училищата и детските градини от областта, каза началникът на управлението Марийка..

публикувано на 23.06.17 в 08:26

Линията на бедност във Видин и Враца намалява, а в Монтана се увеличава

308,17 лв. е линията на бедност в страната миналата година средно месечно на лице от домакинство, по данни на Националния статистически институт. Под прага на бедност са били над едни милион и 600 хиляди души. В сравнение с предходната година, линията на бедност намалява с 5,4 %, а относителният   дял на бедното население се увеличава с..

публикувано на 23.06.17 в 07:56