Румънско семейство търси подслон във Видин

Снимка: Радио Видин

Румънско семейство, останало без дом, търси подслон и работа и иска да остане в България. Нямат нито средства, нито къде да останат. Засега единственият им контакт е чрез Иван Жуветов от Румънския културен център във Видин, който се опитва да помогне. Негов е преводът на разказа на Камелия Катана, която доскоро работела като учителка в Румъния:

 

"Пристигнахме от Румъния в България, защото в Румъния имаме проблеми. Имаме пет деца, които са в един Детски дом. Търсим някакъв подслон. Искаме да живеем в България, за да можем да си отгледаме децата и да можем да им осигурим образование и по-добро бъдеще. Ние сме от град Скорничещ, окръг Олт. Живеехме в една гарсониера към едно спортно съоръжение, стадион, но ни казаха да я освободим, защото ще започнат ремонт и така се озовахме на улицата. Аз съм с български произход. Моите родители са от Софийско, но не мога да се сетя точно от къде.


Молим, уважаеми дами и господа, ако някой има възможност да ни приюти временно, ние ще бъдем много благодарни."


Тъй като семейството пристигнало в последния работен ден от седмицата, няма много възможности, двамата възрастни и детето да получат подслон в институция. Нямат познати, които да потърсят. Молбата им е, ако някой има възможност, да им помогне, разказа Иван Жуветов, а за връзка съобщи своя телефонен номер- 0885 816 394.


Вижте още

Ирина Генова: Още помня марката и номера на тракторите, с които работех

Ирина Генова е родена на 24 януари 1930 година в монтанското село Василовци в многолюдно семейство. Баба, дядо, майка  и баща, и четири сестри е приютила малката им къщица. Баща ѝ Йордан Генов е участник в Септемврийското въстание и част от живота си прекарва по затворите.  Като дете Ирина обича да се качва върху дървения плуг на..

публикувано на 23.11.17 в 17:35

Да има ли стандарт "Без ГМО"

Екологично сдружение "За Земята" представи резултатите от национално представително проучване за нагласите на гражданите към етикетирането на генетично модифицираните организми (ГМО). То показва широка подкрепа сред хората за въвеждането на доброволен за бизнеса стандарт, който да гарантира, че в продуктите няма наличие на ГМО и е под законовия праг..

публикувано на 23.11.17 в 14:42

Пет нови детски площадки във Видин... за смели родители

Във Видин вече има пет нови детски площадки , похвалиха се в прессъобщение от Общината в града. 55 000 лв. е обявената стойност, която администрацията е използвала от капиталовите разходи за направата им. Всяка една площадка струва 11 000 лв. Новите места за игра са в жилищните комплекси "Химик" (в крайдунавския парк, между Речна гара и Колодрума),..

публикувано на 23.11.17 в 13:31

В "Музикална зона" на 23 ноември 2017 слушаме Исак Албенис

Исак Албенис е сред най-талантливите испански композитори, пианист – виртуоз. Наричат го "Испанският Лист". Основа на композиторската му дейност е испанският фолклор, отразяващ испанския дух и начин на живот. Така се превръща в родоначалник на новата испанска композиторска школа. Дори самите имена на произведенията му показват привързаността му..

публикувано на 23.11.17 в 09:00

Кирил Груев: Адвокатската професия развива всестранно юриста

22 ноември се отбелязва като Ден на българската адвокатура . На днешната дата през 1888 година Петото Народно събрание приема Закона за адвоката . Оттогава се счита, че започва новата история на адвокатурата в свободна България. През 2005 година Висшият адвокатски съвет прие, че 22 ноември ще бъде професионален празник на българската адвокатура...

публикувано на 22.11.17 в 14:26
Снимки и документи за Освобождението на Кутловица са показани в изложба на

Документи за Освобождението показват в Монтана

Документална изложба "Освобождението на България през погледа на обектива, перото и четката" откриват в "Държавен архив" - Монтана. Отделно ще бъдат показани материали, свидетелстващи за Освобождението на Кутловица /Монтана/. Събитието е част от проявите за отбелязване на 140 години от Освобождението на Кутловица . "Изложбата, която "Държавен..

публикувано на 22.11.17 в 11:00