Снимката на 19 май 2017 година

Снимка: Светослав Цветанов

Разкопани улици и недовършени проекти, са сред основните проблеми на Враца, според анкета на Радио Видин. Тази сутрин Регионалната радиостанция към Българското национално радио излъчваше на живо от изнесено студио в града под Околчица. „Ще търсим максимално най-добрите варианти за възстановяване на инфраструктурата на града“, каза в „Посоките на делника“ кметът Калин Каменов, който беше гост в предаването. Той уточни, че е поставил срок фирмите- изпълнители по водния цикъл  до края на годината да приключат с разкопаването на улиците.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи по време на парламентарния контрол, че основният проблем на трасето - скоростен път София-Видин, е неосигуреното финансиране с индикативна стойност над 800 млн. евро. Трасето е разделено на три участъка. За участъка Видин-Монтана, където ще има ново строителство, министърът каза, че има готов идеен проект, Оценка на въздействите на околната среда и водите, която се обжалва.

До 3000 лв. отпуска Община Враца на хора с репродуктивни проблеми от своя Ин витро фонд. Програмата се подкрепя и от Общинския съвет, каза председателят му, Румен Антов.

В област Видин 682-ма седмокласници са записани за явяване на национално външно оценяване по български език и литература. Изпитът се проведе в 28 училища от областта.651 зрелостници са подали заявления за допускане до държавен зрелостен изпит по български език и литература в област Видин.

Две хиляди ученици се явиха на матурите в Монтанско. Без сериозни проблеми преминаха държавните зрелостни изпити по български език и литература. 915 зрелостници се явиха на изпита. Същевременно 1006 ученици писаха на изпита за външно оценяване в седми клас.

Кампания за безплатно измерване на кръвна захар и кръвно налягане се проведе във Видин. Целта е да се популяризират по-честите прегледи и хората да се приучат на отговорност към здравето си.

Продължава набирането на кандидати за участие в Доброволното формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации към Община Видин. Крайният срок за кандидатстване е 20 май, който е почивен, затова заявления ще се приемат и в понеделник, 22 май, каза секретарят на общината Иванела Андреева.

Ученици от село Владимирово обраха наградите в конкурса «Пламъче край Огоста». За втора поредна година Народно читалище "Възраждане 1923" в Бойчиновци проведе конкурса за литература и изобразително изкуство.

Трето поредно издание на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра” ще се проведе на 21 и 22 май в Археологическия комплекс.

Тази неделя от 10.00 часа на Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" до село Очин дол, община Мездра ще започне 12-ият Национален фолклорен събор "Де е българското", организиран от Община Мездра и комплекса.

57 години отбеляза днес видинската детска градина „Детелина“. На празника Белоградчишки епископ Поликарп отслужи водосвет за здраве и благоденствие на целия персонал и педагогическия екип, както и на всички възпитаници.

За децата от Дома за деца, лишени от родителска грижа „Надежда” в Белоградчик вече е традиция по това време на годината да посрещат младите китаристи от музикалната школа по китара към читалище „Николай Хайтов” в София. Тази година концертът се проведе на сцената на Младежкия дом, за да се почувстват децата като на истински концерт.

Завладяваща, стилна, изпълнена с обрати и красив финал бе последната премиера на берковския самодеен театър.  Актьорският състав, под режисурата на Надя Тимчева представи пиесата на Едуардо де Филипо „Любов по италиански”.

Изложба под мотото "Избрани картини и най-доброто от световия  конкурс за детска рисунка 2013-2016" е открита във видинската художествена галерия. Експозицията включва 65 платна с детски рисунки.

print Отпечатай
Вижте още

Ботева награда отиде в Мездра

На провелия се във Враца 55-ти Национален рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия за любители , отлично се представи Генчо Драголов от Мездра . Във възрастовата група до 14 години той се яви като представител на НЧ"Просвета 1925" Мездра и бе класиран на второ място, като първо не бе присъдено. Генчо е ученик в СУ"Иван Вазов" и бе..

публикувано на 28.05.17 в 15:49

Труп на неизвестен мъж е открит в Дунав при Видин.

Тази сутрин в 6:30 в дежурната част на полицията чрез тел. 112 е получен сигнал за труп във водите на река Дунав срещу арката на общинския драматичен театър. Извършен е оглед, като следи от насилие по тялото не са открити. Към момента самоличността на мъжа не е установена. Той е на видима възраст около 60-65 години, висок около 175 см., с прошарена коса,..

публикувано на 28.05.17 в 13:54

Продължават проявите от Ботеви дни 2017

Във Враца продължават проявите, свързани с Ботевите дни. Тази година се навършват 141 г. от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Във връзка честването, днес от 11:30 часа Симфониета Враца и Дамски хор "Враца”, ще изнесат концерт в пещерата "Леденика”. В същия час ще започне и поклонение на лобното място на Перо Херцеговинеца и детско утро в..

публикувано на 28.05.17 в 10:34

Приключи фестивалът на народната носия "От раклата на баба" 2017 година

За втора година в с. Кутово се проведе фестивал на народната носия "От раклата на баба”. В него се включиха състави от различни селища на община Видин, както и самодейни състави от други общини на областта. Участниците показаха автентични народни носии, характерни за региона на Златорожието. Кметът на община Видин Огнян Ценков за втора година бе почетен..

публикувано на 28.05.17 в 09:04

Църковнославянски песнопения ще звучат днес в Клисурския манастир

Църковнославянски песнопения "Моление Господне" ще изнесе от 11 часа днес в Клисурския манастир мъжката вокална формация "Светоглас". Входът е свободен, каза за Радио Видин Даниел Спасов от формацията. "Светоглас" е първата българска мъжка вокална формация за старинна полифонична музика.Основана е през 2009 година по идея на Даниел Спасов, чиито корени..

обновено на 28.05.17 в 08:41

Наградиха участниците в изложбата "Земята на Ботев"

На официална церемония в Регионалния исторически музей във Враца бяха наградени участниците в Общата художествена изложба "Земята на Ботев". Тази година в изложбата "Земята на Ботев" участваха 42- ма автори, със 109 творби. В раздел „Живопис“ бе отличен Любомир Минковски от Враца, за цялостно представяне. В раздел "Графика" наградата отиде при Галилей..

публикувано на 27.05.17 в 15:13