Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откраднаха парченце от историята на Видин

6
Снимка: Красимир Каменов

Откраднаха една от възпоменателните табели, които напомняха за най-голямото наводнение в историята на града през 1942 година. Осемте паметни знака са поставени на емблематични за Видин сгради.  Те са направени от чугун и върху тях има надпис: "През наводнението на 4 мартъ 1942 г. водата достигна до тукъ." 

Неизвестни вандали са изкъртили табелата от фасадата на театъра. Такива табели има на още осем места в града: на "Стамбол капия", на катедралния храм "Свети Димитър", на ЖП- гарата, на "Зеленото" училище, на старата баня, на детска градина "Васил Левски", на административната сграда на музея и на "Къщата с куклите" /имало е и на още други сгради, но те са разрушени/ . Радио ВИДИН подаде сигнал до полицията, откъдето ни увериха, че ще информират за кражбата собственика (Община Видин) и ще предприемат необходимите следствени действия.

Дали ще има резултат от тях или не, не е това въпроса. Въпроса е простичък и кратък: "Защо?". Защо и кой дръзва да руши нещо, което се  превърнало в част от символите на града? И други знакови паметници във Видин са ставали обект на посегателства - само да си припомним отчупената ръка на статуята на "Плувеца", откраднатия бюст- паметник на Найчо Цанов. Само преди месеци пък бяха възстановени и откраднатите елементи от паметника на площад "Бдинци". Питаме се КОМУ е нужно да краде от историята на града ни и колко струва тази чугунена табела? По наша информация цената на килограм чугун е цели 0,28 стотинки!?! За тези няма и около два лева печалба някой е убил част от историята на Видин. Ценността на табелата не може да се мери в пари. Тя е ценна, като знак за паметта на нашия град.

Инициативата за създаването на табелите е на бившия видинския кмет Бърни Бончев /от 1934г. до 1938г./, а ги поставя тогавашния  градоначалник - Цоко Байчев. В Държавен архив - Видин има информация за поставянето на тези табели, каза за Радио ВИДИН главен експерт Мария Новакова:

"Това, с което разполагаме, е един ръкопис от Бърни Бончев от личния му архив, който се съхранява в Държавен архив- Видин. Не е датиран, като дата, но е писан веднага след наводнението през 1942 година. В него той пише:

"Големите катастрофални събития в света се отбелязват обикновено с трайни и ясно видими от людете паметни плочи, за да напомнят на поколенията за събитието... във входната врата на старата църква зад "Свети Николай" /"Свети Пантелеймон"/ има издълбани в камъка няколко надписа за землетресения и други големи събития. Миналото лято, при разкопаване на кея за хващане на основите на новата сточна гара биде открит мраморен камък с издълбан надпис на турски, който съобщава за едно катастрофално наводнение през 1792 година. Потопни наводнения като настоящето през месец март 1942 година е имало през 1838 година. Това се вижда от един домашен запис на познат видински гражданин. Той гласи: "Куга дойде водата та залева вароша и голямата чаршия на абаджийте до сачаците". Ако онова потопно наводнение беше отбелязано със специални металически плочки по частните сгради, а с неколко големи такива и по трайни държавни сгради, като мостове, църкви, училище, паметници и др., безспорно то би било просъществувало в съзнанието на гражданите по-дълго време и настоящия потоп нещеше да вземе толкова много материални жертви от града и гражданите. Защото мнозина, които сега казваха: "До моята къща не е идвала нивга вода" и не взеха никакви мерки да се спасяват. Щеха да знаят, че не само, че и тяхната къща е бивала заливана, ами 9/10 от града е била заливана, че лодките са се връзвали на общината, че през Столичната врата лодки не са можели да преминават и пр., и пр."


Думите на Бърни Бончев сякаш важат и днес.

Анкета сред видински граждани илюстрира тяхното възмущение от това посегателство:

"Простащина. Това е възмутително... Този трябва да бъде открит от полицията и да лежи в затвора... Трябва да ценим миналото на града ни. Това е срамно... Посегнал е на историята ни, а тя трябва да остане за децата ни...".

Може и да са малка част от историята ни, но тези възпоменателни табели са част от нея, за съжаление вече са с една по-малко. Вероятно плочката ще бъде възстановена с копие, но оригиналната, от която лъхаше истинска история и минало вече я няма. Уви!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50