Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога инвеститорите ще дойдат в Северозапада?!

Снимка: архив


В Северозападна България от години средствата не достигат, младите хора бягат, а тези в нетрудоспособна възраст са все повече. Къде е пътят за развитие на Северозапада, защото постоянно се говори, че имаме потенциал да привличаме инвеститори?!


Всяко едно правителство като дойде на власт, говори за това, че Северозападът ще е приоритет. Това, което е важно за хората, са работните места. За това несъмнено водещ приоритет са способите за привличане и задържане на инвеститори в региона.

"За да дойдат инвеститорите, те би трябвало да стигнат по пътя. Трябва да има подготвена инфраструктура, да има евтини алтернативни източници- ето Мездра и Монтана са газифицирани. За съжаление Видин остана само с надеждите, че ще бъде газифициран. От друга страна това е функция и на държавната администрация, на правителството, и на Агенцията за чуждестранни инвестиции. Наскоро имах среща с инвеститор, които е реализирал намеренията си, разкрил е работни места във Видин и се е сблъскал с нежеланието на хората да работят. Трябва да се направи един структурен анализ на ситуацията, защото имаме работодател, имаме работници, бюро по труда, община, областна управа, които са във функцията си да съдействат и да се получават нещата. Недоумявам защо това се получава сега при положение, че този инвеститор е вече почти две години във Видин. Голяма е вероятността да загубим този инвеститор. Това е един огромен консорциум от фирми, с производство в целия свят и при икономическия анализ на ситуацията на подразделението във Видин се оказва, че то е нерентабилно и е пред закриване. Никой не търпи губещи производства.", заяви в студиото на Радио Видин Росен Живков, народен представител от Обединени патриоти и член на Комисията по икономическа политика и туризъм в НС.

От 2002 година председателят на Общинския съвет в Монтана Иво Иванов помага на хора да инвестират, да влязат в града, да разкрият нови работни места. В момента тези хора имат вероятно между 700 и 1 000 работни места. "През 2002 година голям инвеститор от Монтана реши да се върне в града и да инвестира и в момента има 300 работни места. Производството е свързано с правенето на детски играчки. В крайна сметка инвеститор се сади. Както се сади дърво- с много грижи и с ясен персонален ангажимент. Не говоря за институционален, такъв в България не съществува. Има персонален ангажимент, някой да се заинати и е много важно инвеститорът да е голям инат. Тогава работата върви! За мен са изключително важни две неща- път и работна ръка. Проблемът с квалифицираните кадри е огромен, както и липсата на кадри. Много отдавна съм научил още едно нещо- 70% от инвестициите в съответния регион идват отвътре, т.е. местните хора са тези, които реално са инвеститори.", коментира Иво Иванов.  

"Освен условия, инвеститорите искат да видят и реална държавна политика, за да имат спокойствие за развитие на бизнеса си. От няколко години повтарям, че е необходима специфична политика към региона, която да включва комплекс от мерки. Базовата инфраструктура е едно, но заедно с това и подкрепа за квалификация, обучение, т.е. създаване на човешки капитал, по-качествено образование и промяна в законодателството и даване на възможност на местните власти. Тази естествена активност, която има местната власт, безспорно тя е много по-гъвкава от централната изпълнителна власт да бъде превърната в реални инструменти за привличане на бизнеса, защото законодателството в момента е такова, че на практика е скъсана връзката между местната власт и развитието на икономиката, и на бизнеса в съответната община. Необходима е една комплексна политика, която само с инфраструктура като елемент от нея няма да доведе до развитие.", каза Николай Иванов, народен представител от БСП от Враца и член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в НС.

Северозападът не е изостанал, а изоставен регион!

Кога този регион ще дочака своите инвеститори- още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00